2018-10-09

Fittdoktorn om: underlivet efter förlossningen

Hej mammor, kvinnor eller mammor-to-be! Let’s talk about underlivet. Vid en förlossning mer specifikt eftersom det samtalet så sällan får ta plats. En stundvis smärtsam historia såklart, men ack så viktig att prata om. För vi är övertygade om att ju mer man pratar om saker, desto mindre skuldbelagt och konstigt blir det. Våga prata och våga fråga! Det är okej att vara rädd eller nyfiken, eller båda två.

Så. Hur känns det efter en förlossning egentligen? Vad kan hända? Blir allt bra igen? Vad ska man tänka på och hur gör man? Fittdoktorn, aka Annika och legitimerad barnmorska hjälper oss på ett sakligt men varmt och personligt sätt reda ut allt där nere efter en förlossning.

Fittdoktorn om: underlivet efter förlossningen

Bristningar

Det är svullet och ömmar. Stygn och hemorrojder. Blödning.
Det är inte alla som behöver sys. Vissa får bara små rifter i slemhinnon som läker själv. För övrigt delas underlivsbristningar in i 4 grader. Grad 1- 2 bristningar är ytligare och engagerar slemhinna och ytliga muskler. Dessa sys på förlossningsrummet av din barnmorska, självklart får du lokalbedövning. Grad 3- 4 är djupare bristningar som engagerar ringmuskeln runt ändtarmen, sfinktern. Dessa bristningar sys under narkos på operationssal.

Många tankar såklart. Är mitt underliv förstört nu? Ska jag kunna hålla mig eller ska jag kissa och bajsa på mig nu? Inte kunna hålla gaser? Inte kunna ha ett normalt samliv? Få smärtor i underlivet? Vågar jag föda en gång till? En kvinnas värsta fasa- förstöra sitt underliv. Det som annars är kopplat till njutning och sex.

Utdrivningsskedet 

Under utdrivningsskedet när du krystar håller barnmorskan en varm blöt duk mot ditt underliv. När huvudet tränger fram håller barnmorskan ett grepp mitt mellangården för att motverka bristningar. Det är hennes skyldighet. Samtidigt hjälper hon dig och instruerar dig hur och när du ska krysta eller bara andas igenom. Ni har ett nära samarbete och du ska känna förtroende, både för dig själv och din kropp och för barnmorskan som gör sitt yttersta för att allt ska gå bra.

Ibland uppstår det ändå bristningar av olika grad, även om vi gjort allt för att det inte skulle bli så. De allra flesta blir helt återställda och kan leva normalt medan ett fåtal får fortsatta besvär. Då finns det hjälp! Ingen kvinna ska gå omkring och läcka urin, avföring, gas. Ingen kvinna ska ha ont i sitt underliv!

Veckorna efter förlossningen

Veckorna efter en förlossning är underlivet svullet och ömt. Eventuella stygn kan kännas som att det sticker och svider. Stygnen släpper själv. Det är vanligt med hemorrojder och dessa kan göra rejält ont och blöda. What to do? För att avlasta ett ömt underliv kan du rulla ihop ett stort badlakan till en ring när du ska sitta. Häll eller spola vatten i underlivet vid toabesök så svider det mindre. Dutta xylocain bedövningssalva på svidande stygn (finns på apotek). Tvätta inte med tvål, bara vatten och ev intimolja. Du blöder under ett antal veckor, använd binda. Pga infektionskänslighet ska du inte använda tampong och inte bada så länge du blöder. Ifall du har besvärliga hemorrojder- se till att inte va hård i magen! Blötlägg 1 tsk linfrö i ett glas vatten över natten och koka tillsammans med havregröten på morgonen. Mjuka päron och kiwi är också bra. Drick vatten och rör på dig! Använd receptfri Xyloproct suppar och salva mot blödande ömma hemorrojder. När du står i duschen kan du försiktigt peta in hemorrojden och knipa. Knip! Bäckenbottenträning (1177) hjälper! Gör detta dagligen, viktigt! Detta hjälper hemorrojder att dra sig tillbaka och styrker trötta utmattade muskler hela vägen bakifrån rumpan och fram mot slida och urinrör och upp i djupa bukmuskler, just do it!
Efter ett par veckor känns det bättre igen. Snart kommer du på efterkontroll till din barnmorska. Där erbjuds undersökning där vi tittar att allt läkt och att du kniper på rätt vis.

Ärrbildning efter stygn är hård och stram vävnad som lätt spricker. Ta lite olja på fingret o massera lite försiktigt så hjälper du vävnaden att mjukas upp och ge efter.
Första gångerna ni har sex tycker de flesta att det känns lite konstigt. Använd glidmedel och prata med varann om hur det känns och var det ev gör ont. Se till att skydda dig. Även om du ammar fullt kan du bli gravid. Det kommer kännas som vanligt igen!!

Underlivet efter förlossningen är trött och tungt. Det kan va svårt att hålla sig första veckorna men sen blir allt bra. Ge det tid och knipträna. Det tar ett par månader till ett halvår innan allt känns som vanligt igen. Ni som får fortsatta besvär- ta hjälp! Ring din barnmorska så hjälper hon dig !

Det gör ont, men det blir bra igen! Underlivet efter förlossningen.

Yours/fittdr.

 

Du hittar mer av Fittdoktorn här. 
Illustrationen till inlägget är gjort av Julia Hermansson. 

38

Kommentera

Sanna

Tips är att gå till kunnig fysioterapeut för bedömning av knip och upplägg för träning för att veta att man tränar rätt.

midis

Toppentips, tack!

Mika

Så tacksam för denna läsning. Den ger hopp och förståelse. Tack?❤️

midis

Va fint att höra. Det är hela drivkraften bakom JWHF. Kram!

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras. Obligatoriska fält är markerade *.