2018-10-03

Bokmässan 2018: en livslång dröm, inspiration och huvudvärk på samma gång

Helen Ekeroth ska äntligen ge ut sin första bok. Som kommande debutant besökte hon bokmässan 2018 med pirret i magen att nästa år är det hennes tur. Till våren tryckts hennes bok. Hur är det att vara debutant senare i livet? Blir ”första gången” lättare? Och hur är det att besöka en stor mässa när man spenderat de senaste åren att skriva en bok hemma i vardagen? Här är Helens inspirerande syn på saken. 

 

Från Malmö till Göteborg för en helg. Från vardags-Helen till författar-Helen. För jag lever i två världar. Eller, det känns så ibland och det är både häftigt och förvirrande.

Packar det viktigaste: tygkassar till alla bokinköp. Bekväma skor (sneakers). Inte för varma kläder (tishor och kjolar). Kollar programmet i Bokmässe-appen och markerar favoritpunkterna. Ett måste för att ha koll på allt som händer. Dessutom finns karta över mässområdet i appen och det är guld värt för där är en djungel av utställare och scener.

Kliver så in på Svenska mässan och Bokmässan, Sveriges största bok-event. Möts av ett myller av folk, ett myller av böcker och ett myller av scener. Ett himmelrike för en boknörd som jag.

Tänk om mitt skrivande 9-åriga jag hade vetat att mitt 47-åriga jag skulle kunna presentera sig som författare! Något jag blir mer och mer bekväm med att göra, fast det känns som om jag fejkar allt ibland. Men samtidigt, nog känner många det precis så när något är nytt och läskigt. Boken finns samtidigt som den inte finns. Nästa vår kommer jag kunna hålla den fysiska boken i händerna, se den på hyllan i bokhandeln och äntligen kunna visa upp den! Längtan och nervöst pirr i magen av den tanken. Då är det skönt att träffa andra författardebutanter och få prata om den svindlande resan mot utgivning. Hoppas också att jag kan få lov att inspirera och vara en påminnelse om att för skrivandet har ålder ingen betydelse. Fantasin har inga begränsningar, du kan börja när du vill. När du kan. Mässan är också ett fint tillfälle att träffa de etablerade författarna som ofta vänligt svarar på frågor från en nybörjare. För dig som skriver är Bokmässan bästa stället att nätverka på. Här är alla inom förlagsbranschen, alla författare, alla bokälskare.

Men jag är också en person som kan få tunnelseende när det blir för mycket. Risk för hjärtklappning när kroppen övergår från positiv energitripp till stressläge. Räddningen är att gömma mig på stolsraden framför en scen och lyssna på ett författarsamtal eller sätta mig en stund på trappan hos Natur och Kultur. Eller smita upp på hotellrummet och sjunka ner på sängen. Vara själv. Tanka energi. Jag skriver ensam, hemma, där jag kan vara i min egen bubbla och här är allt tvärtom. Det gäller att hitta sina strategier i denna inspirerande men stökiga värld.

Foto: Tobias Söderlund

Tillbaka till mässan. Spanar in monterscenen hos Rabén & Sjögren. Här kommer jag kanske få sitta och prata om min bok på Bokmässan 2019. Kollar kartan för att se var jag ska vara till nästa programpunkt. Vill inte missa Niklas Natt och Dag och hans prat om 1793 nu när den blivit utsedd till årets bok av Bonniers bokklubbar. Han avslöjar under intervjun att han planerar att skriva två uppföljare till 1793. Och efter det vidare till Café Skriva, bästa scenen för alla som skriver. Här delar författare med sig av alla möjliga skrivtips, allt från hur du skriver om sex för ungdomar till karaktärsbygge. Du ska känna dina karaktärer så väl att du kan svara på frågan om deras favoriträtt om någon väcker dig mitt i natten och frågar. En suverän inspirationsplats där det dessutom går att tanka energi med hjälp av kaffe och kanelbulle.

När helgen är slut konstaterar jag att jag missade den berömda räkmackan på Heaven 23. Nästa år bokar vi bord! Tygkassarna är fyllda av nya böcker till både mig och yngste sonen. Jag kommer förstås läsa någon av hans böcker också. Säger ibland att jag gör det för att jag skriver för barn, men egentligen är det ju för att de är bra och när det gäller bra böcker spelar åldern på läsaren ingen roll.

Det bär av hem, tillbaka till vardagen. Fast författarlivet finns ju där också, mellan vanligt jobb, familj och allt det andra som är livet. För när allt kommer omkring så är det hemma i fåtöljen jag skriver mina böcker.

 

Du hittar mer av Helen här. 

7

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras. Obligatoriska fält är markerade *.