2018-09-27

Tre generationer av dahlior; en kärleksförklaring

Dahlior gör succé på Instagram. Knölen från Mexico som en gång i tiden var tänkt att ersätta potatis (smakade inte så gott tydligen) blommar idag för fullt på sociala medier. De gör sig onekligen bra på bild och den ena bombastiska buketten avlöser den andra. Men så stod en ut. Den från Lisa Wikstrands feed. Lika färgstark som alla andras men med en kärleksfull shout out till hennes pappa Gerdt. De är nämligen först de senaste par åren som dahlior har fått ta plats i våra telefoner men hemma hos Lisa har de en lång kärlekshistoria. En bukett blommor är visserligen härligt men vi blev nyfikna på vad mer som kan rymmas i en bild. Ivriga att höra om historien bakom kameran. Så här är Lisas och hennes pappa Gerdts och tre generationer av dahlior. Plus några beprövade dahlior-tips såklart!

 

 

”Jag skryter med mina blommor på det sättet att jag kan visa bilderna på blommorna till min familj. Grannarna uppskattar mina blommor också.”

 

När och varför började du odla just dahlior? 

Gerdt: Jag började odla dahlior när jag flyttade till Åhus 1991. Jag kan inte svara på varför det blev just dahlior, men jag hade en stor trädgård med mycket utrymme och av en tillfällighet så blev det dahlior. I början var det inte så många. Sen visade det sig vara lättodlat och så är blommorna så fina.

Lisa: Pappas dahlior har alltid varit magiska och jag tänkte alltid att i min egen trädgård vill jag ha dahlior. När min yngsta son var nyfödd grävde pappa ett dahlia-land till mig i min trädgård. Då tänkte jag att vi skulle kunna odla dahlior ihop varje år, läs pappa kommer och planterar varje vår och jag bistår med kaffe. Men nu blev det ju inte så eftersom pappa blev sjuk och inte kunde jobba i trädgården mer. Då kändes det ännu viktigare att fylla trädgården med dahlior och på den vägen är det.

 

Tre generationer av dahlior; en kärleksförklaring
Foto: Lisa Wikstrand
Tre generationer av dahlior; en kärleksförklaring
Foto: Lisa Wikstrand

 

”Så att se pappas dahlia-intresse gå vidare till Elliot känns så fint. Jag hoppas att vi kan odla dahlior i hans trädgård nån dag!”

 

Dahlior verkar behöva mycket omtanke: Hur många timmar tror du att du har lagt på att odla dahlior genom åren? 

Gerdt: Jag tycker inte det tar så lång tid. Jag lägger ungefär en halvdag på att plantera och en halvdag på att ta upp dem. Att sätta 40 dahlior går ganska fort. När man tar upp knölen på hösten så får man räkna med att den lilla knölen man stoppade ner på våren har växt rejält. Så sätt spadtaget en bra bit på alla 4 sidor och med sista spadtaget bänder jag upp knölen. Ibland bryts det av lite men det är ingen fara. Sen lägger jag in dem i garaget t ex och låter dom torka i 2 veckor. Efter det är det dags att plocka bort all jord. Det får inte finnas någon fuktig jord kvar för då kan de mögla. Det tar lång tid men då kan man sitta där och filosofera medan man plockar bort jord. Jag förvarar dem i plastbackar i garaget och där får de ligga hela vintern. När det är frostfritt planterar jag ut dem igen.

Lisa: I år var första året jag provade att förodla knölarna inomhus. Pappa sätter ju alltid rakt ner i jorden men jag provade att först plantera dem i kruka inne. På så sätt kan de blomma lite tidigare. Det var någon enstaka blomma som kom tidigare än pappas, men kanske nästa år att de får komma i jorden direkt. Här i Skåne har vi ju så lång vår och höst! Jag måste erkänna att jag varit lite slarvig med att plocka upp knölarna. Men eftersom knölarna i sig inte är jättedyra känns det inte som en superförlust att inte hinna få upp dem innan frosten.

Varför lägger man så mycket tid på en blomma (när du inte ens skryter på sociala medier)?

Gerdt: I förhållande till allt arbete man lägger ner så får man oerhört mycket blommor. Och den allra största och praktfullaste buketten får man på hösten när man plockar upp knölarna och ska beskära bort alla blommor. Jag skryter med mina blommor på det sättet att jag kan visa bilder på blommorna till min familj. Grannarna uppskattar mina blommor också. Dahliorna är så väldigt pålitliga med fantastisk blomprakt.

Lisa: Jag kan vara en av de mest nostalgiska människorna som finns. Jag ÄLSKAR att se dahliorna och tänka på pappa. Nu är min äldsta son också väldigt engagerad i dahliorna och hjälper mig att plantera. Han kan utbrista: ”titta mamma vilka fina dahlior!” när vi är ute, dahlior som jag kanske inte ens har sett. Så att se pappas dahlia-intresse gå vidare till Elliot känns så fint. Jag hoppas att vi kan odla dahlior i hans trädgård nån dag!

Tre generationer av dahlior; en kärleksförklaring
Foto: Lisa Wikstrand
Tre generationer av dahlior; en kärleksförklaring
Foto: Lisa Wikstrand

 

”Jag blev så rädd att blommorna skulle förstöras att jag inte ens hann byta om utan jag grävde upp dem i kostym.”

 

Vad är det bästa med trädgårdsarbete? Hur orkar man gräva upp alla lökar en regnig novemberdag i snålblåst inför vinterförvaring? 

Gerdt: Som sagt så tycker jag inte det är så mycket jobb i relation till alla blommor man får. Första året jag odlade dahlior så kom jag hem från jobbet en kväll och insåg att det skulle bli frost. Jag blev så rädd att blommorna skulle förstöras att jag inte ens hann byta om utan jag grävde upp dem i kostym. De tål en frostnatt, det blir ju aldrig så kallt långt ner i jorden första natten. Men växten är så fylld av vatten att den fryser lätt.

Nu är det min dotter, svärson och fru som får sköta dahliorna eftersom jag är sjuk och kan inte göra det själv. Det är sån blomsterprakt med dahlior och det ger så mycket glädje att se på. Att kunna plocka in fantastiska buketter hela sommaren och in på hösten är underbart.

Lisa: Jag kan inte säga att jag lägger väldigt mycket tid på trädgården, det går i perioder när jag grejar mycket. På våren  t ex. Sen får man hålla efter under sommaren med vatten osv. Men jag gillar att ha projekt på gång! Ständigt göra lite mysigare och lite vackrare. Sätta vår prägel på trädgården.

Tre generationer av dahlior; en kärleksförklaring
Foto: Lisa Wikstrand
Tre generationer av dahlior; en kärleksförklaring
Foto: Lisa Wikstrand

Vad är ditt bästa tips när man vill börja odla dahlior?

Gerdt: Köp inte knölarna försent, då kan de ha torkat ut. Köp i april. Titta på vad det är för blomma, bilderna är ofta korrekta. Vilka färger tycker du om? Jag köpte ofta 2-3 stycken av samma sort och färg. Börja med en ogräsfri, välgödslad rabatt i soligt läge. Jag brukar gräva ett hål för knölen som jag sedan vattnar rejält. När vattnet runnit undan lägger jag ner en näve benmjöl. Efter det lägger jag ner knölen och fyller på med jord och vattnar igen. Gör gärna en liten krater i jorden som du kan vattna i så rinner vattnet ner istället för ut på sidorna. Knölen ska planteras grunt, en liten bit av stammen ska sticka upp. Vattna igen nån vecka senare. Jag brukar inte vattna så mycket men det får inte bli torrt.

Lisa: Gör det bara! Klicka hem knölar från Zetas till exempel så har man kommit över hindret att ta sig till en bra plantskola som har fina sorter, Jag kommer nog odla mina dahlior främst i pallkragar, det har funkat bäst i år. Nu har jag fått ett helt gäng pallkragar av min svärfar så de tänker jag att vi ska fylla med dahlior till nästa sommar. Men i år har jag även provat att odla i kruka och det har funkat förvånansvärt bra! Det får vara STORA krukor bara eftersom knölen växer under tiden.

Tre generationer av dahlior; en kärleksförklaring
Foto: Lisa Wikstrand

Har du någon favoritsort? 

Gerdt: Nej jag tycker om att blanda.

Lisa: Håller med pappa här, mixen är det viktiga! Nästa år ska jag fylla på med mer enkelbladiga och lite mer fluffiga, yviga varianter.

 

Ni hittar mer av Lisa här och mer av hennes fotografier här och här.

6

Kommentera

Sofia

Men så fint ♥️ Min morfar älskade dahlior ! Det minns jag från torpet !

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras. Obligatoriska fält är markerade *.