2018-09-23

Lök, lök, lök och åter lök!

Hej på er – fina JWHF! Det var ett tag sedan sist, jag har så sjukt mycket att göra just nu och har haft under hela sommaren så tiden har helt enkelt inte räckt till. Jag har velat skriva så mycket och många gånger men varje gång jag satt mig ner och tänkt ”Nu ska jag skriva en krönika” har det stått helt still i huvudet och orden har inte kommit ut…

Men, det är något som är väldigt fint med Christin & Lina – en är alltid välkommen att vara med. I sitt egna tempo. Tack för det!

För tillfället går nästan all min tid åt till lök. Jag dagdrömmer om lök, jag pratar om lök, jag beställer lök och jag drömmer mardrömmar om lök. Eller ja, kanske inte just mardrömmar om själva löken utan snarare hur jag råkar hugga av ett finger eller två när jag sätter spaden i marken. Hur det går till är bortom min logik eftersom fingrarna sitter på händerna om håller i spaden som gräver. Fråga mig inte, mina drömmar är oförklarliga för det mesta. Funderar även på om jag kan lida av årstidsschizofreni eftersom jag tänker så mycket på våren att det känns som att den snart är…

Jag pratar såklart om vårlök! Ja alltså, tulpaner, narcisser, krokus, snödroppar och sådana lökar, eller lökväxter som det också heter.

Eller ja, kanske inte just mardrömmar om själva löken utan snarare om hur jag råkar hugga av ett finger eller två när jag sätter spaden i marken. Hur det går till är bortom min logik eftersom fingrarna sitter på händerna om håller i spaden som gräver. Fråga mig inte, mina drömmar är oförklarliga för det mesta. Funderar även på om jag kan lida av årstidsschizofreni eftersom jag tänker så mycket på våren att det känns som att den snart är här…

Ett hav av vårlök!

Jag pratar såklart om vårlök! Ja alltså, tulpaner, narcisser, krokus, snödroppar och sådana lökar, eller lökväxter som det också heter.

Hösten är ju den bästa tiden för både plantering av perenner, buskar och träd (med några få undantag!). Det börjar också bli hög tid att sätta all den där löken som ger en livsenergin tillbaka på våren och blommar så fint när allt annat är tråkigt. De flesta lökväxterna planteras med fördel i september/oktober men tulpanlökar kan man plantera ända tills frosten kommer (och ibland efter det också) så ta det lugnt – du har massa tid!

Tulpaner i olika kulörer men som ligger nära varandra i färgskalan.

Så – vad ska man tänka på när man planterar lök? Jo:

  • Djupet på planteringshålet ska vara 3 gånger så djupt som lökens storlek.
  • Den toppiga delen ska vara upp och den platta ner. Är det svårt att avgöra, släng bara ner löken och hoppas på det bästa. De är fenomenala på att vända sig rätt själva efter ett tag!
  • Släng ner lite benmjöl i planteringshålet för att ge den näring och de bästa förutsättningarna den kan få.
  • Jorden sjunker hela tiden ihop så för att lökarna ska klara sig lägg på ny jord på våren i din rabatt!
  • Läs på! Vissa löksorter klarar sig bäst när de köps och planteras ”in the green”, alltså när de grävs upp på våren efter blomning och planteras direkt efter. En sådan sort är t.ex. snödroppe, Galanthus nivalis på latin.
Vitt och aprikos – en ny favoritmix!

Har du inga rabatter att sätta lök i? Frukta icke! Lökar funkar även fint att sätta i kruka, så länge de kan förvaras på ett frostfritt men svalt ställe. Inget slår lyckan man känner när de första tulpanbladen sticker upp över krukkanten!

Nu kommer vi till det svåraste – att välja bland alla sorter som finns! Personligen gillar jag att blanda olika sorters tulpaner (men som går i samma färgskala) tillsammans med en riktigt fin narciss. Fast inget slår en riktigt vacker scilla-plantering i en gräsmatta – gärna i mönster!

Vita narcisser innanför buxbomshäckarna.

I de lökplanteringar jag planerar inspireras jag av trädgårdar jag besökt och faktiskt de kommunala planteringarna som ofta har ett nytt tema varje år. Malmö är grymma på sina årliga blomsterprogram och jag måste även tipsa om Sofiero utanför Helsingborg. De är i framkant när det gäller vårplanteringar och är en ständig inspirationskälla för mig!

Tulpaner blandat med en vit kaukasisk förgätmigej och rosa gyllenlack.

Har ni några frågor gällande lök, vilka färger man ska kombinera eller vilka sorter som är finast eller bara växtfrågor överlag är det bara att ställa dem i kommentarsfältet!

– Sandra

 

Du hittar mer av Sandra på Ehrträdgård och hennes Instagram. 

4
  • Just wanna view more of
  • Home

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras. Obligatoriska fält är markerade *.