2018-09-17

Fittdoktorn säger ifrån: om det vackra moderskapet

En sak är säker; mammor kämpar. Med att hinna med, vara tillräckliga och inte minst – i sin roll som småbarnsförälder. En tid som ofta vänder hela livet och känsloregistret upp och ner. Det tar tid att hitta sin egen rytm och den bilden av föräldraskapet som får ta plats i media hjälper inte till att hitta just sin egen föräldrarstil. Fittdoktorn, legitimerad barnmorska, säger sitt på sitt personliga vis och poängterar en gång för alla kraften i att våga vara sig själv.

Illustration: Julia Hermasson

Nu räcker det med glimrande snygga kändisar med gravidmage i mammatidningarna. Man är fan inte kåt när man är höggravid. Så stäng käften då. Jag är så satans trött på att gravida och nyblivna mammor framställs som modellsnygga supermänniskor i media. Det får ju alla att känna sig dåliga och illa till mods. Framställ en realistisk bild istället om hur moderskapet ser ut. Jag är ingen fotograf men bra sugen på att göra det. Droppande bröstvårtor. Degiga magar i nätbyxor. Sömndruckna bebisar och mammor med tårar i ögonen. Det är vackert om nåt.

Alla gråter i sin ensamhet och hoppar jämfota av frustration för att de inte pallar trycket. Man går omkring och tror att det är nåt fel på en för att man inte känner sig lycklig och snygg hela tiden. För att man inte får ungen att sluta skrika. För att man känner sig ful, fet och sjukt trött. För att man inte har nån sexlust. För att amningen inte funkar. För att ungen inte vill skita. Ja, jag målar fan på väggen och det grundar jag på den erfarenhet och verklighet jag lever och jobbar i. Womens world.

Som nybliven mamma ska du stanna i morgonrocken och inte bry dig om hur du ser ut. Fokusera istället på att hitta dig själv i rollen som mamma och lär känna ditt lilla barn. Tids nog får du tid ork och lust att sätta på dig mascara och normala trosor och se fräsch ut. Hur ser det nyblivna moderskapet ur? Inte fan är det sminkat iallafall. Det är osminkat. Trött. Oborstat. Blekt. Oklätt. Naket. Moderligt. Vackert- på ett naturligt sätt. Att bli mamma har iallafall absolut ingenting med utseende att göra!

Jag säger inte att man måste va ful och ofräsch men tro inte att det är normalt att se ut som Marie Sernholt gör på Mama omslaget. ” Jag trodde jag skulle dö av illamåendet” uttalar hon sig med vind i håret och sug i blicken. Det är ett skämt. Har ni också lockar i håret och rosa skimmer på kindknoterna när ni kör huvudet i toastolen och tömmer er. Nä, det får va slut med detta. Det handlar inte bara om tiden som gravid och födandet, det handlar om hela moderskapet. Du behöver inte se ut på nåt särskilt vis, agera på nåt särskilt vis och ditt barn är ingen accessoar. Småbarntiden innehåller allt ifrån att känna sig som jordens ensammaste människa, till ifrågasättande av hela människans existens till livets förälskelse. Man har dagar då man hatar allt och så har man dagar då man älskar allt.

Hjälp varandra med detta tjejer- att normalisera det naturliga och verkliga istället för att trycka ner varandra och tävla om vem som gör det bäst och snyggast. Moderskapet är prestigelöst och omodernt. Det är urmoderligt. Alla är den bästa mamman till sitt barn på sitt vis. Det finns inget att tycka om det. Var och en gör det på sitt vis och alla är rätt. Be yourself. Power till kvinnfolket!

Yours. Fittdr

Du hittar mer av Fittdoktorn här. 

19

Kommentera

Eva

Huvudet på spiken!

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras. Obligatoriska fält är markerade *.