2018-09-13

En värld full av Krickelin; inspiration, företagsamhet och några varumärken senare

Värme, energi och full av liv. Det är vad man möts av när man kliver in i Kristins Lagerqvist värld. Eller ja, Krickelin som hon är känd som här, i den digitala sfären. Här har hon byggt sitt personliga varumärke på glädje, inspiration och allt som är fint. Samma livsglädje resulterade även i ett helt annat företagsäventyr och helt eget varumärke – FGL store. Vi pratar med Kristin om allt från hur det är att vara sitt eget varumärke, vad som skiljer Krickelin och FGLstore åt och hur hon använder sina kanaler för att göra skillnad. Men också, hur hon tar hand om sig själv i en värld där jobbet aldrig tar slut och vilka råd hon har att ge till alla andra som längtar efter att följa sin dröm.

En värld full av Krickelin
Foto: Christin Clausen-Bruun

Du frilansar som fotograf, jobbar som influencer och driver varumärket For Good Luck. När och hur landade du i att det var ditt egna varumärke i kombination med FGL du skulle satsa på? 

Som influencer jobbar jag ofta med att marknadsföra andra varumärken i mina kanaler – det är roligt, intressant och utvecklande att gemensamt komma på kampanjer som passar både mina kanaler och de varumärken jag samarbetar med.
Att starta ett ytterligare bolag under mitt eget varumärke blev därför en naturlig utveckling i mitt arbete. Det föll sig dessutom väldigt väl ut då jag kunde göra detta med en kompanjon som har liknande värderingar och driv som jag själv.

Miranda Johansson och jag startade FGL Store 2013. Det hela började egentligen med att vi ville ut och resa, upptäcka världen med kameran och behövde ett sätt att finansiera detta med.
Vi åkte till Bangkok och köpte en mängd haremsbyxor och öppnade en kostnadsfri webshop. Vår resa delade vi i sociala medier under tiden och på den vägen skapade vi vårt livsstilmärke For Good Luck, numera FGL Store.

Idag designar vi våra plagg själva, och med hjälp av mindre familjeföretag i Jaipur trycks tyger för hand som sedan sys upp till plagg. Ett fantastiskt, småskaligt och fint hantverk som vi är väldigt stolta över.
Det hela började alltså med att vi bara ville upptäcka världen tillsammans men har utvecklats till något mycket större än vad vi någonsin drömt om  – sedan starten har vi dubblat vår omsättning varje år och vi ser med spänning fram emot framtiden.

En värld full av Krickelin
Foto: Christin Clausen-Bruun
En värld full av Krickelin
Foto: Christin Clausen-Bruun

Vad står FGL för?

Det står för For Good Luck. Under vår första resa träffade vi en mängd thailändare som alla sa ”For Good Luck” till oss – vi såg det som ett tecken och döpte därför vår business till det. Vi har verkligen mycket tur i det vi företar oss också – som om att ödet vill oss väl. Det känns bra i magen och vi driver också  vår business på detta sätt– låter magkänsla och intuition styra vägen och sneglar sällan ängsligt på hur alla andra gör, Vi gör vår grej.
Klart vi inspireras från andra – men vi vill inte apa efter andra…hahaha.. fin linje däremellan kanske.

En värld full av Krickelin
Foto: Christin Clausen-Bruun

Vem är Krickelin?

Hos Krickelin vill jag bjuda på inspiration och motivation till att leva livet så härligt man bara kan efter de förutsättningar man själv har.
Du får en blandning av allt i bloggen och på Instagram  – inredning, mode familjeliv, trädgård blandat med större tankar om livet. Bloggen är personlig men inte privat – jag har hög integritet och värnar om mitt privatliv.

Krickelin är en livvstilsblogg som jag startade för tio år sedan, år 2008.
Konceptet blogg passade mig bra eftersom det är korta texter som kombineras med färg och form.
Jag hade en möjlighet att vara kreativ och fick samtidigt snabb feedback av människor som gillade det jag gjorde. Bloggen växte och numer jobbar jag med mina digitala kanaler – min hobby har med tiden blivit mitt arbete på fulltid.

 

”Att briljera på Instagram är till exempel mycket viktigare än att städa”.

 

Hur är det att jobba med sig själv som ett varumärke? Skillnaden mot att jobba med FGL.

Det är skönt att bolla tankar och idéer med Miranda. Vi driver varandra framåt – när den ena är nere så drar den andra ett större lass och vice versa.
I mitt egna varumärke kan jag ibland känna mig väldigt ensam  – vissa dagar är det skönt eftersom jag äger min egen tid och jobbar i det tempo jag själv väljer – men det finns dagar då jag hade behövt en klapp på axeln och någon att ta 3-kaffet med.

En värld full av Krickelin
Foto: Christin Clausen-Bruun

Vad är ditt råd till andra som har en företagsidé de vill förverkliga? 

-Håll kvar vid ditt gamla jobb så länge du kan så du har en trygg inkomstkälla – bra att veta att företaget bär sig innan man släpper taget.

-Skaffa en riktigt bra mentor som du kan bolla idéer med och få kloka råd av.

-Se till att ha ett riktigt bra kontaktnät av duktiga entrepenörer runt dig – i din hemstad eller digitalt. Lägg tid på att bygga dessa relationer och visa att du är någon man kan räkna med. Då får du mycket tillbaka.

-Försök att prioritera –  du kan inte allt på en gång så se till att du fokuserar på det du kan bäst och driv företaget framåt istället för att hålla på med ”oviktiga” grejer. Att briljera på Instagram är till exempel mycket viktigare än att städa.

Vad önskade du att du hade mer koll på innan du startade eget? 

Jag önskar att jag hade haft goda rutiner gällande allt pappersarbete från början – kvittoredovisning och bättre koll på skatt, moms, likviditetsbudgetar och annat kul…;)

En värld full av Krickelin
Foto: Christin Clausen-Bruun

Vilken är er största framgång med FGL?

Att vi har möjlighet att sprida en positiv ”vibe” kring kvinnligt företagande. Att vi har en möjlighet att nå ut och förändra världen – inspirera till mod, livsnjutning och äventyr och inte bara vara ett företag som kränger smycken och kläder.

 

”Jag omger mig också med ett härligt kvinnligt nätverk av kreatörer i Varberg och de ger mig daglig inspiration, skratt och pepp. Älskar när kvinnor bär varandra på detta sätt.”

 

Och motgång? Vad har varit tuffast? 

Ibland är kommunikationen inte den bästa mellan oss och våra utländska leverantörer. Det blir lätt missuppfattningar, förseningar och problem vilket leder till ekonomiska bakslag och oro. Vi jobbar med naturliga produktioner som är beroende av sol och vind och detta rår man inte alltid på – om det regnar en månad i Indien får det förödande konsekvenser för oss.
Riktigt jobbigt faktiskt att man inte har full kontroll över hela processen.

En värld full av Krickelin
Foto: Christin Clausen-Bruun

Om du skulle ge tre råd till nästa generation som står på tur ut i arbetslivet / frilanslivet?

-Våga mer och tänk mindre.

-Satsa – men belåna dig inte för mycket.

-Nätverka i alla lägen, var pigg och intresserad.

-Jobba när andra är lediga. Det låter ju trist såklart men inget kommer gratis om du vill nå framgång i det du gör. Man måste slita en hel del också.

Att ha en egen plattform att stå på och utnyttja den till projekt som Sisterhood måste vara det allra bästa med att ha det jobbet du har. Berätta om Sisterhood!

Sisterhood är ett projekt som Miranda och jag skapade då vi designade en kollektion t-shirts. Vi ville att kollektionen skulle stå för något mer än 5 stycken tröjor och spånade över vilken skillnad kollektionen skulle kunna göra om vi gick ut med ett viktigt budskap samtidigt.
Vi ville lyfta det tabubelagda ämnet ”Mäns våld mot kvinnor i hemmet” , dela med oss av information för att öka civilkurage hos grannar och vänner, öka kunskapen och berätta hur man kan hjälpa till.
Detta är ett av våra största samhällsproblem – men det får otroligt lite uppmärksamhet.
Det avsätts inte tillräckligt ekonomiskt stöd eller andra resurser till detta ämne och det är dessutom kvinnan som oftast får bära skammen och skulden då det gäller våld i hemmet. Det är svårt att lämna en man som vill slå ihjäl en – speciellt om det inte finns någon som tar emot dig, gömmer och hjälper dig på fötter både praktiskt och emotionellt efteråt. Det kan också vara barn inblandade och det gör det ännu mer komplicerat.

Under 2018 har vi donerat en del av intäkterna från kollektionen till Kvinnojouren, vi har haft föreläsning och events i våra lokaler för att uppmärksamma ämnet och vi har också spridit budskapet i våra digitala kanaler.

En värld full av Krickelin
Foto: Christin Clausen-Bruun
En värld full av Krickelin
Foto: Christin Clausen-Bruun

Vem / vad är din största inspiration och varför?

Jag älskar havet. Färgerna och den ro havet ger mig är läkande. Får så mycket inspiration härifrån. Jag omger mig också med ett härligt kvinnligt nätverk av kreatörer i Varberg och de ger mig daglig inspiration, skratt och pepp. Älskar när kvinnor bär varandra på detta sätt.

 

”Dagar då jag är lite nere publicerar jag bara det jag ska ha gjort i mina kanaler och struntar i att scrolla runt och se vad andra gör.”

 

Vad är din största utmaning framöver? 

Jag vill hitta en bra balans mellan jobb och fritid. Innan ville jag jobba hela tiden – njöt av varenda stund och gick igång på utmaningen att maximera allt när det gäller både jobb, träning, familjeliv och andra roliga sociala grejer. Under det senaste har jag känt att jag vill bromsa lite, vara mer med mig själv och är väldigt noga med vad jag väljer att lägga energi på. Tackar nej sju gånger av tio …hahaha..

En värld full av Krickelin
Foto: Christin Clausen-Bruun

Hur ser 2019 ut för Krickelin och FGL? 

Det rullar förhoppningsvis på som det gör idag men vi har hittat fler viktiga projekt att brinna för och uppmärksamma och känner oss trygga och glada i det vi gör.

Stress är inte farligt i perioder, men däremot brist på återhämtning är desto mer påfrestande. Vad gör du för att koppla av och hämta andan? 

Jag badar i havet eller är ute och springer. När jag känner mig riktigt slut, då kroppen värker av stress och hjärnan är en gröt så bokar jag av allt och stannar inne två dagar och sträckglor på en serie med korta avsnitt och går och lägger mig nio om kvällarna.

Hur kombinerar du det med att vara uppkopplad varje dag? 

Dagar då jag är lite nere publicerar jag bara det jag ska ha gjort i mina kanaler och struntar i att scrolla runt och se vad andra gör. Det gör mig bara stressad och illa till mods.

Vad får dig att skratta riktigt högt och länge?

Fyra tjejer – gärna i kombination. Miranda. Lisa, Jennie och Marina. Finns inga som ger mig så mycket lyckopiller som dem.

 

Du hittar mer av Kristin på www.krickelins.se och https://www.instagram.com/krickelin/

18

Kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras. Obligatoriska fält är markerade *.