2018-08-30

Tuvessonskan – från Instagram till kokbok

Julia Tuvesson har de senaste par åren gjort succé på Instagram med sin enkla vegetariska mat. Antagligen är det just det, att det är enkel vanlig mat som gjort hennes recept så omtyckt. Och såklart, förkärleken till sås. Vi har träffat Julia och pratar om hennes nya kokbok, Plåtmat – grönt i en långpanna, vad som inspirerar henne och vad som händer härnäst för Tuvessonskan. Och så bjuder hon på ett recept direkt ifrån boken!

Tuvessonskan - från Instagram till kokbok
Foto: Christin Clausen-Bruun / Midis

Hej Julia! Grattis till din nya kokbok! Hur känns det? 

Tack snälla! Det känns ganska overkligt fortfarande. Periodvis känns det såklart superläskigt men ju närmare boksläppsdatumet vi kommer desto mer börjar den känslan förvandlas till pepp och glädje. Äntligen är den klar!

För dem som inte vet, vad kommer din kokbok handla om? 

Min bok heter Plåtmat – Grönt i en långpanna och innehåller massvis av gröna lakto-ovovegetariska recept som alla har en sak gemensamt; de lagas på en plåt i ugnen. Boken visar delvis vilket bra verktyg plåten är för din vardagsmatlagning, hur du kan använda den till att laga allt från soppbaser till att matpreppa, laga desserter, preppa biffar och laga smaksättningar till såser. Boken innehåller två delar. Den första delen är en inspirationsdel som syftar till att du som matlagare ska hitta ett nytt sätt att själv komponera dina gröna rätter där du inte behöver ett fast recept. Du kan släppa tallriksmodellen och istället tänka utifrån en plåtmodell som presenteras tillsammans med listor över råvaror som du kan använda dig av. Den andra delen består av mina bästa recept som lagas på en plåt indelade i kapitlen förrätter, huvudrätter, desserter, såser och toppingar.

Tuvessonskan - från Instagram till kokbok
Foto: Christin Clausen-Bruun / Midis

 

”När jag är glad och mår bra (läs: inte är stressad) kommer inspirationen av sig själv”.

 

Tuvessonskan - från Instagram till kokbok
Foto: Christin Clausen-Bruun / Midis.se

Ditt Instagramkonto ”Tuvessonskan” har ju växt väldigt snabbt. Var det planen hela tiden? Hur började Tuvessonskan? 

Jag startade Instagramkontot Tuvessonskan för snart 3 år sedan under min föräldraledighet med mitt andra barn. Jag hade precis avslutat min utbildning som etnolog och ville skapa en onlineportfolio där jag visade upp att jag förstod mig på det sociala medielandskapet helt enkelt. Nu fick jag aldrig användning av min portfolio utan Tuvessonskan och mitt arbete med recept blev ganska snart en arbetsmöjlighet i sig – och idag driver jag ett eget bolag inom mat och kommunikation.

När jag startade Tuvessonskan hade jag ingen aning om att ett konto om vardagsmat skulle kunna bli så stort. I efterhand tror jag inte ens att jag förstod vilka möjligheter mitt Instagramkonto skulle kunna ge mig, utan jag tyckte helt enkelt att det var väldigt väldigt kul. Jag har låtit kontot växa tillsammans med mina följare och deras önskemål – även om materialet som läggs upp på kontot i princip uteslutande är mat som jag lagar till middag till mig och min familj.

Vad är typiskt Tuvessonskan mat? 

Typisk Tuvessonskankäk är mycket rotfrukter, sås och bröd. Jag brukar säga att jag driver ett såsochpotatis-community eftersom det är både det jag och mina följare älskar mest. Lättlagad mat, mycket smör, mycket sås, en hel del gluten. Och så gärna mat som är naturligt fri från kött med så mycket svenska och skånska råvaror som möjligt.

Tuvessonskan - från Instagram till kokbok
Foto: Christin Clausen-Bruun / Midis.se

3 ingredienser du alltid har i ditt kylskåp? 

Fetaost, potatis och Oatlys iKaffe.

Var får du din inspiration ifrån? 

Med åren har jag förstått att inspiration för mig mer är ett tillstånd och något som kommer inifrån, snarare än något som kommer utifrån. När jag är glad och mår bra (läs: inte är stressad) kommer inspirationen av sig själv. Att ha tid ska inte underskattas. Det är då jag lyfter blicken, uppskattar de små sakerna (som att hitta perfekta svenska tomater i butiken) och får lust att skapa. När jag mår bra och känner mig bra gör jag per automatik saker som inspirerar mig; som att gå på bio, läsa böcker, äta på nya restauranger, träffa vänner och testa råvaror och produkter som jag aldrig provat förut. Då räcker det att jag köper hem en ny smaksatt olja eller ser på en gammal filmklassiker för att jag ska vilja börja skapa och testa nya smaker.

Har du alltid gillat att laga mat? 

Nej, verkligen inte! Det var först när jag började utesluta kött ur min kost som maten faktiskt började smaka bra. Förutom att tycka att matlagning var riktigt tråkigt var jag dessutom riktigt kass på att laga mat. Förmodligen gick det hand i hand. När jag började utesluta kött ur min kost började jag fokusera mer på smaken, snarare än teknik. Jag kunde stå flera timmar i köket om dagen under mina universitetsstudier för att hitta nya sätt att använda olika råvaror på.

Tuvessonskan - från Instagram till kokbok
Foto: Christin Clausen-Bruun / Midis.se

Dina 3 bästa tips till att göra matlagning roligt?

  1. Ha ett bra basskafferi med råvaror och hitta på rätter efter det du hittar hemma. Köp framförallt hem grejer med lång hållbarhet som fetaost, halloumi, rotfrukter, quinoa, havregrädde och pasta.
  2. Ha en uppsättning av olika basrätter som du gillar att laga och känner dig trygg med och prova att byta ut smaksättningar efter vad du hittar hemma.
  3. Umgås kring maten, sitt länge kvar vid bordet och vänta med disken till dagen efter om du känner för det.

”Det absolut svåraste med att bygga mitt varumärke har varit att ha tålamod”

 

Om du inte lagade mat, vad skulle du göra då? 

Jag skulle förmodligen tagit tag i att läsa den där mastern som jag har planerat att påbörja vid flera tillfällen, i kulturanalys eller arkivvetenskap. Så, jag hade först och främst vidareutbildat mig. Kanske doktorerat inom mat och etnologi om jag hade haft turen.

Hur ser processen ut när du kommer på eller testar en ny maträtt? Blir det gott varje gång?

De bästa recepten tar jag fram när jag improviserar fram något på det jag har hemma. Idag blir det mesta gott vid första försöket, i mitt tycke, men ibland så bränner jag såklart maten – precis som de flesta andra. Men jag har lagat så himla mycket mat de senaste åren att jag kan smaka rätten redan innan jag har lagat den och vet hur rätten ”ska” smaka även när jag lagar den.

Vad händer härnäst för Tuvessonskan?

Under hösten kommer det bli en del bokjobb i och med lanseringen av kokboken. Jag har också en del nya kunder som jag kommer att arbeta med på olika sätt och det ser jag fram emot väldigt mycket. Jag har precis flyttat in på ett nytt kontor och kommer att hjälpa andra (framförallt företag) i sitt digitala kommunikationsarbete. Sedan har jag en förhoppning om att starta en matklubb, men hur den kommer att se ut får vi se längre fram.

Vad har varit tuffast under tiden du byggt upp ditt varumärke?

Det svåraste har utan tvekan varit att bygga upp varumärket online. Jag har med mig jobbet överallt och vill alltid svara på kommentarer, mail och DM direkt vilket gör att det är viktigt för mig att sätta upp starka riktlinjer för när jag jobbar och inte. Det är så mycket jag vill göra, jag har så mycket idéer och skulle helst vilja genomföra dem redan igår – så, kortfattat; det absolut svåraste med att bygga mitt varumärke har varit att ha tålamod, att låta allt ha sin tid och stänga av jobbet ibland hur kul det än känns.

”Allt har redan blivit så mycket bättre och mer än vad jag någonsin hade kunnat drömma om”

 

Tuvessonskan - från Instagram till kokbok
Foto: Christin Clausen-Bruun / Midis.se

Hur går man från Instagramkonto till kokbok? Några råd? 

Det bästa rådet jag kan ge är att göra det som får en att må bra. Sociala medier är ett utmärkt sätt att visa både vad man kan men är även en måttstock för förlaget för att se hur många du faktiskt når ut till. Om du vill skriva en kokbok, fundera på vad som skulle göra den unik, vad är det som du vill förmedla med boken? Försök integrera dessa värden i ditt Instagramkonto, bjud på dig själv och din kunskap. Och skriv en synopsis, såklart!

Blir det fler böcker, eller vad är drömmen med Tuvessonskan? 

Jag har flera idéer men jag får se om jag har energin att genomföra ännu ett sådant stort projekt på egen hand. Allt har redan blivit så mycket bättre och mer än vad jag någonsin hade kunnat drömma om – så drömmen är att kunna fortsätta arbeta med mat och digital kommunikation på heltid. Att fortsätta driva Tuvessonskan Mat & Kommunikation och ha turen att få arbeta med så himla bra kunder som jag har fått gjort hitintills.

Och Julia? Livet är ju inte bara jobb. Vad gör du när du inte lagar mat?

Mat var mitt liv redan innan jag började arbeta med det. Så, utanför jobbet blir det väldigt mycket matlagande och ätande. Jag älskar att testa nya restauranger, köpa nya ingredienser, bjuda hem vänner och familj och uppleva livet genom magen. När jag inte äter tycker jag om att umgås med mina barn, gå till Spegeln och kolla bio, läsa böcker och kolla serier.

Sist men inte minst, vad bjussar du på för mat till JWHF? 

Zuccinibiffar! Direkt från boken!

Tuvessonskan - från Instagram till kokbok
Foto: Julia Tuvesson
Tuvessonskan - från Instagram till kokbok
Foto: Julia Tuvesson

Zucchini- och quinoabiffar med fänkålszatziki i pitabröd

Bas:

Blanda quinoa och zucchini med ägg, soltorkade tomater, fetaost, vitlök, basilika, salt och peppar. Ha i ströbröd, lite i taget tills du har en formbar smet. Låt smeten vila i kylen i 15 minuter och gör under tiden iordning toppingarna och såsen. Forma biffarna av smeten och lägg dem på en klädd plåt. Om smeten är för kletig har du i mer ströbröd. Ta lite vatten på händerna så blir det lättare att få en fin form på biffarna. Ringla över lite olja. Tillaga i mitten av ugnen i ca 20 minuter tills biffarna är genomstekta och har fått en fin färg. Låt gärna pitabröden värmas några minuter på slutet.

4- 5 portioner. Tid 40 minuter.

Ugn 200°. 

BAS BIFFAR

2 dl kokt röd quinoa (ca 1dl okokt)
2 dl urkramad grovriven zucchini (ca 1/2 normalstor zucchini)
3 ägg
80g soltorkade tomater i olja, finhackade
150g fetaost
2 vitlöksklyftor, pressade
1- 2 dl finhackad basilika
1 1/2 dl ströbröd
Olja, tex från de soltorkade tomaterna
Salt och svartpeppar

SÅS

1/2 fänkål, tunt hyvlad
2 tsk citronsaft
1 1/2 – 2 dl grekisk yoghurt
2 vitlöksklyftor, pressade
1- 2 tsk flytande honung
salt och svartpeppar

TOPPING OCH TILLBEHÖR

Pitabröd
Citron, i klyftor
salladsblad
1 rödlök, tunt skivad
2 tomater, i skivor
2 dl grovhackad persilja
1 stor näve basilikablad
Sriracha

 

P.s Boken släpps fredagen den 31 augusti och du kan köpa den här.  Julias blogg hittar du här och Instagram här.

7

Kommentera

Joanna

Tack för recept, låter jättegott! Ska testa snarast, men ska det vara 80 st soltorkade tomater? 8 gissar jag på. ?

midis

Åh vi hade misstat ett ”g” – 80 gram ska det ju va! Tack för du sa till och hoppas biffarna smakar! 🙂

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras. Obligatoriska fält är markerade *.