2018-07-12

Röse & Mcallister

Eva Rocky Röse och Isabelle McAllister lär känna varandra i sin nya poddsatsning samtidigt som de pratar om vad som utgör livet. De gormar, filosoferar, tvekar, skäms och ger dig oumbärliga tips för en evigt ljusnande framtid.

Skådespelaren Eva Röse har alltid haft en stark röst och tydliga åsikter. Nu vill hon framföra inte bara andras skrivna ord utan även sina egna. Hon vill dissekera och diskutera livets twist and turns och inspirera till att vara obekväm och göra sin röst hörd. Isabelle McAllister startade sitt första företag som 19-åring. Hon har inrett, trendspanat, programlett sig fram och inser att det utgör ursäkten för att analysera samtiden. Isabelle vill debattera kring det som känns och  brinner i själ och hjärta.

Röse & Mcallister

Hjärta och själ, livliga och ärliga samtal är verkligen efterlängtat. När kom ni på idén till Röse & McAllister?

Eva: Det var Isabelle som kontaktade mig med idén. Hon hade på känn att vi skulle ha utbyte av ett offentligt samtal tror jag…

Isabelle: Ja precis! Har följt Eva och gillar hennes hjärna och engagemang. Kände att vi kunde mötas i många frågor samtidigt kommer vi från två olika håll. Det kändes spännande och som en bra start. Så glad att Eva ville hänga på!

Hur träffades ni?

Första daten var alltså i poddstudion efter att ha känt till varandra under många år.

Beskriv den typiska Röse & McAllister lyssnaren?

Eva: Ingen aning?! Allt är så nytt men jag har en armé av fantastiska följare i alla åldrar och genustillhörighet som jag antar är med oss bland annat.

Isabelle: Kan tänka mig att lyssnarna ändå har ett engagemang till att iallafall vilja bidra till samhällsutvecklingen på något sätt. Eftersom vi gillar att prata om civilkurage, miljö och sådant som vi alla borde bli bättre på samtidigt som vi ju själva såklart har fördomar och hamnar i dubbelmoralsklistret – så lyssnarna bör ju vilja hänga med på den resan.

Är det några ämnen ni brinner extra för som vi kommer få höra mer om?

Civilkurage, rädslor, försommar, motstånd, mod, konst, etik, trender, konst, föräldraskap och äventyr. Och i allt det där se humorn som livet innebär.

Vad hoppas ni er nya plattform ska bidra med?

Ett öppnare samhällsklimat och mycket mer mod i vardagen! Civilkurage är skitläskigt och det måste man öva på!

Röse & Mcallister

På tal om inspiration, var får ni er ifrån? Och vad gör ni för att hålla den vid liv?

Eva: Jag inspireras av min samtid och min historia. Motståndsrörelsen i mig vaknar varje dag när jag läser tidningen och musik, teater och film är en evig källa till pepp och nya tankar.

Isabelle: Jag inspireras av krockar, i gränslandet mellan fult och fint, nytt och gammalt, olika kulturer osv så skapas inte sällan magi om man lär sig ta till vara på det som utvecklas när man möts från olika håll.

Eva, så kul det ska bli att se och höra andra sidor av dig. Vad kommer vi upptäcka hos dig?

Jag har varit i branschen i 25 år men alltid hållit fortet gentemot media.
Nu bestämmer jag själv min agenda så räkna med svordomar, humor och sårbart mäkt!

Isabelle, du är företagare och kreatör. Det är lätt hänt att man jobbar väldigt mycket när man är egenföretagare. Vad har din strategi varit för att balansera allt?

Balansen är väl meningen med livet på något sätt. Något man alltid jagar. Men jag försöker hålla alla lov heliga, tänker också att ibland så hämtar jag hellre tidigt för att jobba vidare lite hemma men att ändå finnas där när någon behöver snacka eller få i sig en macka. Tänker att kvantitet blir kvalitet när det gäller barn på något sätt. Sen har jag också lärt mig att räkna in vilodagar i arbetsdagar, att intensiva perioder alltid kommer med ett bakslag och de schemalägga jag numera (eller försöker i vilket fall)

 

”Man bestämmer sig för att tystnaden är värre. Sen tänker man och till sist öppnar man käften.”

 

 

Hur vågar man pratar om besvärliga ämnen?

Eva: Man  bestämmer sig för att tystnaden är värre. Sen tänker man och till sist öppnar man käften.

Isabelle: Ja och precis som Eva sa innan så måste man öva. Har man gjort det några gånger så blir det bara lättare. Vi har alla tagit allt för mycket för givet och samtidigt glömt hur man tar ton.

Varför tycker ni det är viktigt?

Därför att vi är alldeles för tysta i detta landet. Vi ger plattformen till högljudda mörker-makter och pissiga troll som övat retorik i sina hålor. Jag vill strida med ordet som vapen. Come what may.(eva)
Isabelle: Jag vill ha ett samhälle som är snällare, öppnare och mer inkluderande och då måste vi alla vara delaktiga. Det får vi genom att prata, diskutera och mötas istället för att ducka.

Vad gör er nervösa?

Eva: Inte mycket.

Isabelle: Jag blir ofta nervös när jag känner att jag inte har på fötterna, när jag inte faktakollat ordentligt eller gjort mitt bästa. Men jobbar på att ta det lite mer chill, det brukar ju bli bra och jag är nog den som dömmer mig själv hårdast.

Utöver podden, vad händer härnäst för er nu?

Eva: Jag börjar filma säsong 2 av succén ”Helt Perfekt” för  Kanal 5 samt  en av huvudrollerna i den nya serien ”Heder”om fyra advokater som kämpar på kvinnornas sida. I augusti kommer nya avsnitt av ”Maria Wern ”på TV4 samt senare i höst ”De dagar då blommorna blommar ”av Jonas Gardell för svt. Däremellan skriver jag manus och läser in böcker. Såg just att jag var nominerad till ”.Voice of the year ”. En fantastisk ära då min idol Heidi Fried är en av de andra. Jag måste alltså fortsätta kampen och höja rösten ytterligare!(eva)

Isabelle: Jag flyttar till Bali ett år från 1 augusti med min familj. Barnen börjar på en fantastisk skola som heter Green School så det är mitt största fokus just nu. Men jag har precis spelat in en ny säsong av Maxat som kommer på SVT till hösten och i oktober delas Isabellestipendiet (isabellestiepdiet.se) ut igen för att lyfta kvinnor i byggbranschen. Jag har också ett samarbete för att jobba runt hållbart entrepenörskap och hoppas på att skriva en bok i höst… Salig härlig röra som vanligt.

Något vi lyssnare får följa med på?

Eva: Ni får följa med på allt! Och Isabelle ska ju flytta 1 år till Bali så det ska bli fantastiskt att fortsätta samtalet med henne i djungeln.

Isabelle: Ja tänk vilken Namaste-fånga-dagen typ jag kommer bli! Och så roligt att höra behind the scenes från Evas filminspelningar och allt annat.

Vilket råd skulle ni ge andra tjejer som springer efter sina drömmar?

Eva: Lev. Jaga inte framtiden för mycket. Se till att ta bra betalt för ditt arbete och rådfråga andra som du har förtroende för eller vars väg du inspireras av. Vänta inte på ”det rätta” bara utan jobba med allt du kommer över så att du får erfarenhet. Förminska inte dig själv vare sig i relation,kompisgäng eller på jobb/skola. Var generös och engagera dig i något utanför dig själv också. Samhället, världen, politiken, miljön…

Isabelle: Mycket bra Eva! Och inse att de flesta av oss faktist har makten att skapa något själva. Att det mesta vi gör faktiskt kommer från att vi någonstans har gjort ett eget val även om det ofta inte känns så. Sen kan det såklart finnas en massa omständigheter som gör det enklare eller svårare men det är lätt att hamna i en känsla av att man inte bestämmer själv.

Vem är roligast? Hur kompletterar ni varandra?

Eva: Vi är så nya för varandra så jag kan inte svara än.

Isabelle: Ja behövs nog några fler dejter för att svara ordentligt men Eva är väldigt rolig och fantastik med orden. I vilket fall har våra träffar hittills varit väldigt roliga att vara på och jag har redan lärt mig massor vilket är grymt.

Vad är ert mål på podden?

Vi vill bidra till ett modigare men samtidigt mer eftertänksamt samhälle. Vi vill att de som lyssnar ska börja göra sig hörda, ifrågasätta och granska kritiskt i alla samtal. I fikarummet, vid parmiddagen eller på jobbmötet. Ta varenda fight! Sen vill vi garva tillsammans åt livets bajs och glitter.

9

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras. Obligatoriska fält är markerade *.