2018-06-27

En hyllning till regnet & att början på något nytt kan vara en bukett

trädgård juni

Den här våren har varit fantastiskt överdådig med blomster överallt! Tack och lov att vi fått svalare dagar och bitvis regn för annars hade det nog inte hållit i sig så länge till. Nu verkar dock sommaren kommit tillbaka och jag, jag klagar inte!

Men blomningen alltså! Visste ni att de flesta växter har som överlevnadsmekanism att fortplanta sig, dvs blomma och sätta frö? De senaste månadernas (!) värme har nog stressat på en hel del växter, speciellt i områden med vattningsförbud. Tur att det kom regn och blötte upp marken, om än lite.

trädgård juni

Den senare hälften av rubriken till den här texten är motsägelsefull. I min yrkesroll är det min fasta åsikt att växterna trivs och njuts bäst där de står, i planteringar eller vilt. En annan del av mig älskar att plocka och sätta i vaser för att få njuta även inomhus, ta in trädgården i hemmet. Så vad är en bra mellanväg? Ofta råder jag mina kunder att skapa speciella snittblomsrabatter eller odla sommarblommor i pallkragar för att kunna plocka hela sommaren.

Att plocka en bukett är en bra inspirationskälla till grunden i en trädgård. Det är Gunnel Carlsson’s (reds.anm. frilansande journalist som skrivit flera böcker om trädgård & medverkat i bl.a. Gröna rum, Trädgårdskampen & Go’kväll på tv) stående tips & jag är inte sen att haka på. Genom att sätta samman en bukett av ens favoritblommor ser en dels hur färgskalan fungerar, vilka blomformer som är dominerande samt hur helheten blir.

trädgård juni trädgård juni

Buketten kan appliceras på hela trädgården. Kanske att några förändringar i växtval måste ske eftersom alla trädgårdar är olika och olika jordar. Att välja rätt växt till rätt plats (min hederskodex) är både viktigt och smart. Viktigt för att vi alla har ett ansvar för jorden vi brukar. Fel växt på fel plats kan göra att plantan inte tar sig och dör (tråkig & onödig konsumtion) men det kan också resultera i att den trivs lite för bra och blir invasiv istället. Smart för att det dels ger utdelning fortare och att det kan spara ganska många slantar i plånboken.

De bästa snittblomsrabatterna är de, enligt mig, som är kombinerade med perenner, lök och sommarblommor. Perennerna ger den tidiga vårblomningen, sen tar lök som tulpaner, allium och liljor över samtidigt som sommarblommornas knoppar sväller och blommar sen hela sommaren innan perennerna (och dahliorna!) tar över igen och står för sensommarprakten. Glöm för all del inte rosorna! Jag möter ofta en osäkerhet kring rosor, att de är skötselkrävande och svåra. De kräver sitt jobb men vilken utdelning de ger! I år verkar vara ett riktigt rosår och jag är inte sen att stoppa nosen i rosen och ta ett djupt andetag, fyllt av njutning. Mina favoriter är de vars doft drar åt citrushållet!

trädgård juni

Generellt är det så med trädgård över lag – ge av din tid och få tusenfalt tillbaka. Och våga plocka in, våga dofta och våga njuta av din trädgård! Själv plockar jag från vår innergård mitt i centrala Malmö. Rosor, daggkåpa, ringblomma, stjärnflocka och solbrud samsas i en liten vas på köksbordet i storstan. Vinbär används till dekoration, muffins & gelé! I stugan plockar jag in luktärt, tagetes, rosenskära & klematis. Fläderblommor har blivit saft & snart är det dags för lavendelsocker till de somrigaste biscottin! Vad plockar du in i sommar?

JUNI-LOVE:

– Kan man annat än ÄLSKA Hanna Wendelbos tapetmönster?! Det är tydligt att hon inspireras av naturen och sin trädgård. I hennes blogg drömmer jag mig bort, till växthus och hästbajslasange-rabatter! In och läs!

– På söndag 1/7 är det Tusen Trädgårdar! Passa på att inspireras av privatpersoner som öppnar upp sina trädgårdar i ditt närområde. Gunnel Carlsson är initiativtagare till detta trevliga event som äger rum vartannat år (så passa på!) Min lista är redan full med trädgårdar jag vill besöka. Ni hittar kartan här.

– JWHF har startat en bokklubb & självklart är jag på! Finns det någon bättre avkoppling än att läsa böcker på sommaren? Jag behövde inspiration till sommarläsningen och då passar detta perfekt!

Ni hittar Sandras Instagram här.

4

Kommentera

kajsamagdalena

En snittblommrabatt ska jag ha. Mycket bra tips 🙂

Ja – så härligt! 🙂 <3

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras. Obligatoriska fält är markerade *.