2018-06-18

Möt Ida Tengvall – designern bakom färgstarka POW

Vi har träffat Ida Tengvall, designern bakom det färgstarka smyckevarumärket POW. Det är ingen tvekan om att POW är de örhängen med mest wow – effekt. Kraftfulla och färgstarka örhängen som Ida hoppas kan inspirera kvinnor att uttrycka sin inre power genom. Idas vision och dröm är tydlig men bakom varje färgstarkt par finns också många arbetstimmar och utmaningar. Vi pratar dels om hur Ida fick idén till POW, hur hon vågade satsa, men också vad som varit tuffast och vad det är som gör att hon orkar fortsätta framåt.

Foto: Christin Clausen – Bruun

Hur började POW? 

Örhängena skapade jag redan för flera år sedan för eget bruk men det var först i slutet av sommaren 2017 som konceptet POW började ta form. En viktig faktor för min satsning var när butiken Wos i Stockholm ville ta in dem till försäljning i sin butik. Jag hade lyssnat på radioprogrammet ”Stil i P1” där de intervjuade just Wos om att bära stora örhängen och då kände jag att jag ville visa dem mina. Jag mejlade över bilder, och de nappade! Försäljningen tog snabbt fart och då fick jag mod och lust att våga satsa helhjärtat på POW. Nu, med nästan ett helt år av hårt arbete med design- och produktutveckling, står jag helt redo med mina örhängen.

”En nyckel har också varit att jag tagit ett steg i taget och låtit POW växa successivt. På så sätt har varje steg inte varit så stort och läskigt eller inneburit några alltför stora risker för mig.” 

 

Ida Tengvall - designern bakom färgstarka POW
Foto: Christin Clausen – Bruun

Hur fick du inspirationen och modet till att starta POW? 

Modet fann jag i alla komplimanger jag fick när jag själv bar örhängena. Då blev det tydligt att det inte bara var jag som uppskattade dem, utan att även andra gillade dem väldigt mycket. En nyckel har också varit att jag tagit ett steg i taget och låtit POW växa successivt. På så sätt har varje steg inte varit så stort och läskigt eller inneburit några alltför stora risker för mig. 
Foto: Christin Clausen – Bruun
Ida Tengvall - designern bakom färgstarka POW
Foto: Christin Clausen – Bruun
Ida Tengvall - designern bakom färgstarka POW
Foto: Christin Clausen – Bruun

Jag älskar att ta del av den häftiga frammarsch som vi kvinnor gör i dagens samhälle. Är det något jag vill är det att uppmuntra alla till att våga vara sanna mot sig själva och gå sin egen väg.”

 

Ida Tengvall - designern bakom färgstarka POW
Foto: Christin Clausen – Bruun

Vad står märket POW för? 

POW är för mig ett kraftfullt ord och det är just den kraft som jag tycker FÄRG förmedlar och uttrycker. Jag har alltid älskat starka färger, de gör mig glad. 
POW kan också läsas som en förkortning för Power Of Women. Jag älskar att ta del av den häftiga frammarsch som vi kvinnor gör i dagens samhälle. Är det något jag vill är det att uppmuntra alla till att våga vara sanna mot sig själva och gå sin egen väg. Dessa värderingar genomsyrar POW och jag brukar använda mig av hashtaggen: #betrue #beyou #becolorful. I sommar har jag även ett par regnbågsfärgade ”special edition”-örhänge som jag kallar #beproud. Dessa kommer jag bland annat kommer att sälja under Malmö Pride veckan. 

”Jag är själv en person som uttrycker mig bäst utan ord genom mitt skapande och genom vad jag bär (…) du bär inte POW för att synas utan för att uttrycka dig!”

 

 Vad är det bästa med att vara sin egen chef? 

Friheten- helt klart. Det är friheten som är drivkraften till att jag gör det jag gör. För mig är det superviktigt att jag själv får disponera min tid och mina dagar. I det rådande arbetsklimat vi har idag med effektiviseringar, pressade tidsscheman, stress och övertid, så är priset att vara anställd väldigt högt. Jag jobbar gärna mycket men då ska det vara för något meningsfullt och jag måste älska det jag gör. Lust, inte plikt, driver mig. 

Vad är ditt råd till andra som har en idé de vill förverkliga? 

Det finns många råd och tips man skulle kunna ge, men en viktig ingrediens för att kunna driva något framåt är att du måste kunna vara visionär och drömma, samtidigt som du måste vara realist. När min energi och ork är slut finner jag lust i mina drömmar. Sen när batterierna är påfyllda gäller det att konkretisera drömmarna till verkliga punkter på din ”to-do-list”. Att sedan göra något litet varje dag på den listan har varit ett givande mantra för mig, då kan man gå och lägga sig med vetskapen att man är ett litet steg närmare målet än vad man var när man vaknade på morgonen. 
Ida Tengvall - designern bakom färgstarka POW
Foto: Christin Clausen – Bruun

Vad händer härnäst för dig och POW? 

Nu är det bara full rulle med att nå ut med mina örhängen som gäller, att få mina färgklickar spridda. Det är så otroligt kul att se andra kvinnor bära mina örhängen.  

Kan du berätta lite om din största framgång? 

Den ligger definitivt framför mig, i alla fall om man tänker karriärmässigt. Min största framgång däremot kommer alltid vara min fina relation med min sambo. Den är något jag verkligen är stolt över och gläds åt varje dag. Mitt främsta mål i livet kommer alltid vara att ha sunda och kärleksfulla relationer. 
Ida Tengvall - designern bakom färgstarka POW
Foto: Christin Clausen – Bruun

Och motgång? Vad har varit tuffast?

Motgångar kommer hela tiden, som egenföretagare får du kämpa otroligt mycket. I princip varje dag dyker det upp nya oväntade problem. Tuffast är, och har varit, att du som kreativ företagare både ska utforma produkten själv, samt marknadsföra och sälja den. Som kreatör vill man ägna så mycket tid som möjligt åt sitt eget skapande varför de andra sysslorna i företagandet lätt blir överväldigande. Bokförare på morgonen och kommunikatören på kvällen, ofta känner jag mig som en bläckfisk med åtta armar.

Om du skulle ge tre råd till nästa generation som står på tur ut i arbetslivet / frilanslivet…

Att våga vara luststyrd och inte ta beslut baserat på vad som anses vara ”rätt” eller ”smartast”. Hoppa på tåg du tycker verkar roliga och givande. Lägg inte för stor vikt på dina val så att de blir tunga och till en börda. Det finns ändå ingen rätt väg att gå så börja någonstans, var flexibel och ändra längs vägen istället. Har man inte skoj så kommer energin ta slut och arbetet bli ohållbart i längden.
Ida Tengvall - designern bakom färgstarka POW
Foto: Christin Clausen – Bruun
Ida Tengvall - designern bakom färgstarka POW
Foto: Christin Clausen – Bruun

Vem / vad är din största inspiration och varför?

Jag inspireras av många olika personer hela tiden, jag slukar gärna intervjuer i poddar med intressanta personligheter, det fyller på med energi och kraft. För att ge ett exempel var den amerikanska illustratören Lisa Congdon en viktig person i min självupplärning i till att bli illustratör. Hon visade att det var möjligt att ändra karriärsinriktning och utbilda sig på egen hand. Jag tog en kurs på utbildningssajten Creativelive.com med henne. En bra sida om man vill lära sig något nytt!

Vad är din plan för resten av 2018?

Min nuvarande plan sträcker sig just till 2018 ut, fram till dess ska jag arbeta på med mina örhängen för att sedan utvärdera året och att se vad mitt nästa steg är. 
Det finns många olika sätt POW skulle kunna utvecklas på så vi får se. Jag ser i alla fall väldigt mycket fram emot halvåret och hoppas bland annat på kul samarbeten, det tycker jag är givande och spännande. 
Ida Tengvall - designern bakom färgstarka POW
Foto: Christin Clausen – Bruun

Vad är din största utmaning framöver? 

Som egenföretagare tycker jag alltid det är en kamp att få ihop dygnets alla timmar, och hitta en fungerande balans mellan arbete och privatliv. Det är en svår ekvation som alltid kommer vara utmanande och tuff. 

Vad har du för mantra som gör att du fortsätter orka fortsätta jobba på? 

Att det måste gå- till slut! Om jag har uthållighet och driftighet nog borde jag kunna uppnå den frihet jag drömmer om. Nyfikenhet i att våga testa att följa mina drömmar i kombination med påminnelsen om att alternativen inte är bättre gör att jag inte ger upp och vill fortsätta att kämpa. Vad skulle jag annars göra..? =)
Ida Tengvall - designern bakom färgstarka POW
Foto: Christin Clausen – Bruun

Just Wanna Have Some Colorful Earrings

JWHF och POW är rörande överens om att färg är lika med kraft. Precis som Ida skriver så fint, tycker även vi att färg symboliserar styrkar och ger energi. Ibland är det skönt att förankra sin inspiration, kraft och styrka i något fysiskt. Vi är så imponerade över att POW lyckas med just detta.

Tävling

I samarbete med POW tävlar vi ut ett par färgstarka öronhänge till en av våra läsare! För att vara med att tävla häng med över till vår Instagram!

 

Följ gärna POW här:
POW webshop 
POW Instagram
9

Kommentera

Vad inspirerande inlägg och såååå fina bilder 🙂 Tyvärr har jag ej hål i öronen men ska tipsa mina vänner! kram Erika

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras. Obligatoriska fält är markerade *.