2018-06-14

Fittdoktorn reder ut: vad ska vi med mens till egentligen?

Illustration: Julia Hermansson

Vad ska vi med mens till egentligen? Och vad är mens? Och visste du att kvinnor som lever tillsammans under längre tid synkar sin mens! Gillar du din mens eller blir du en rabiat PMS kärring? Allt finns, inget är konstigt.

Vad är mens?

De flesta av oss får sin första mens runt 12-13 års ålder, några tidigare några senare. Sedan menstruerar vi fram till 50 års ålder. Onödigt många gånger liksom. För det enda vi egentligen behöver mensen till är att boa livmodern åt eventuella barn som ska komma till världen. Så, ett par menstuationer under livet skulle räcka. Men det finns många kvinnor som gillar att ha mens och känna att kroppen fungerar som den ska och som gillar variationerna i menscykeln med allt vad det innebär!

När jag frågor kvinnor vad mens är, så är det häpnadsväckande många som faktiskt inte vet eller så säger de ”det är väl då man kan bli gravid, eller?” För att förstå mencykeln ska jag berätta lite om hur det funkar. Menscykeln är normalt 21-35 dagar. Dag 1 är mensens första dag. Ägglossningen sker nånstans i mitten av cykeln men alltid 14 dagar innan mens, beroende på hur lång cykel du har och här tar ofta lustens krafter fart, enjoy life!

Vissa har regelbunden mens och andra av olika anledningar oregelbunden utan att för den sakens skull vara onormala. I tonåren mognar vår kropp och vi går in i puberteten. Hypofysen i hjärnan börjar då producera hormoner, östrogen och progesteron som gör att vi blir kvinnor. Dessa hormoner står i samspel med äggstockar och livmoder och många andra funktioner i vår kropp. Samtidigt som ägget mognar i äggstocken byggs det upp en tjock slemhinna i livmodern. Runt dag 14 i mencykeln (om 28 dagars cykel) mognar ägget till och släpps och slungas in i äggledaren. Ägget lever där i ETT dygn. Ifall det inte möter någon spermie i äggledaren under detta dygn så dör det. Då skickas en signal till hypofysen att ingen befruktning skett och att den tjocka slemhinna som byggts upp i livmodetn nu kan blöda ut. Nu insöndras ett hormon som gör att det blir syrebrist i kärlen som försörjt slemhinnan med syre och näring. Det uppstår kramp och livmodern drar ihop sig, vi får mensvärk och slemhinnan stöts ut. Ibland lossnar inte hela slemhinnan på en gång utan det sker fläckvis, just därför brukar mensen börja lite brunaktigt och sparsamt för att sen kanske avstanna lite och sen komma som riklig röd tjock blödning som mot slutet blir det brunrosa tunt och sparsamt igen. De flesta blöder 3-7 dagar. I samband med detta och veckan innan är det också vanligt med huvudvärk, migrän, humörsvägningar, ömma bröst, svullnad, ökad aptit etc etc men det är ett annat kapitel… PMS.

Ont vid mens; vad gör man?

Många får väldigt ont vid mens. Inte bara långt ner i magen utan också i ryggen och ner i benen. Många kvinnor beskriver också skärande stickande och huggande smärta i slidan och bak mot ändtarmen och att det gör ont att bajsa, detta är helt normalt. Man kan också må lite illa och bli dålig i magen och få ont i kroppen och känna sig sjuk. Detta på grund av hormonomställningen.

Ät och drick regelbundet. Dra ner på socker, alkohol och koffein. Sov. Ut i friska luften. Motionera. Har du väldigt ont är det ofast lite effektivare att ta 2 alvedon eller Panodil eller Alvedon tillsammans med 1 Ipren eller Diklofenak var 6-8 timme. Ett varmt bad eller dusch, massage, akupunktur, värmekudde kan också hjälpa. Ifall man har det väldigt besvärligt brukar syntetiska preventivmedel hjälpa avsevärt, både mot mensont, mensmängd och PMS. Lägg ingen värdering i detta. Det finns ingenting som säger att det är farligt eller fel att inte ha mens.

Menskoppar, bindor och tamponger.

När jag läste om menskoppen för ett par år sedan så blev jag först lite skeptisk. Vaddå, koka den på spisen?! Tänk om nån råkar koka pasta i min menskoppskastrull. I alla fall. Tamponger och bindor är SÅ ute. Det är ohygieniskt, icke miljövänligt (vare sig för naturen eller snippan), dyrt är det också och sätter stopp i våra avlopp. Nej, menskoppen har fått slagkraft och det med råge. Lätt att använda. Pris 200-300 kr. Håller upp till 10 år. Läcker inte. Går att använda under hela dygnet. Idrottande, simmande kvinnor ropar halleluja, ingen mer oro för att läcka igenom. Töms ett par gånger per dygn, sköljs av och sätts upp igen. När mensen är slut kokar du den och sen ligger den i sin lilla ask till nästa mens. Fiffigt och bra eller hur! Men du, göm menskoppskastrullen…

Så, nu vet du allt om din mens. Sträck på dig och var stolt kvinna!

All kvinnokraft åt alla Qvinns/
Yours. Fittdr.

Här hittar du Annikas, aka Fittdoktorns, blogg.

 

Just wanna have a nice flow between my legs

 

Menskopp aka Flow Cup

Visste du dessutom att en kvinna använder ca 11000 engångsmensskydd, som binda eller tampong under en livstid? Och lägger sammanlagt över 15000 kr på mensskydd? Aouch. Menskoppen är ett väldigt bra miljövänligt alternativ till mensskydd eftersom de kan användas om och om igen. Den går att använda upp till 3 år enligt rekommendation (sen vill man nog ändå investera i en ny).

Idag finns det såklart flera bra manskoppar där ute, en av dem är Flow Cup som har en lite annorlunda affärsmodell, som vi gillar extra mycket. När är du köper en Flow Cup så ger nämligen du samtidigt en menskopp till en ung kvinna i södra Afrika. En för en och tillsammans gör vi en skillnad.

Tävling

I samarbete med Flow Cup tävlar vi ut två menskoppar till våra läsare! För att vara med att tävla häng med över till vår Instagram!

 

 

8

Kommentera

Li

Tack för intressant läsning ?

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras. Obligatoriska fält är markerade *.