2018-05-24

Vardagsmat från Köpenhamn – möt Frk. Kräsen

Vardagsmat från Köpenhamn - möt Frk. Kräsen

1. För de som inte känner dig sedan tidigare – berätta om dig själv!

Jag heter Linn och kommer från Sverige, men har bott i Danmark de senaste tio åren. Det som skulle ha varit en utbytestermin på Journalisthögskolan i Danmark blev till en termin mer och nu har jag både en dansk kille, en lägenhet på Nörrebro i Köpenhamn och absolut inga planer på att flytta tillbaka till Sverige.

För sju år sen startade jag den danska matbloggen Frk. Kræsen i ett försök att lära mig laga mat. Det visade sig vara både roligare och enklare än jag trott, så tre år senare sa jag upp mig från mitt nio-till-fem-jobb för att satsa mer på mat och bloggen. Nu har jag utgett tre kokböcker (på danska) och hittar på recept och tar matbilder till både bloggen och olika danska tidningar. En slags drömjobb.

Ibland känns det som att jag alltid står i köket eller bakom kameran. Men när jag lyckas slita mig från det så spenderar jag tiden med att läsa böcker i parken, hänger på Nörrebro med mina kompisar och spelar Mario Kart med Morten.

2. Vad kommer vi kunna läsa om på din blogg?

Min blogg handlar mest av allt om mat och så lite grann om Köpenhamn. Jag skulle gissa att det är 85% recept och 15% Köpenhamnstips.

3. Vad är din drömbloggrubrik?

”Jippie – jag får mitt egna matprogram på TV”.

4. En pinterest bild som symboliserar din blogg?

Vardagsmat från Köpenhamn - möt Frk. Kräsen

5. Nämn tre saker på din att-göra-lista?

Redigera en matvideo till en av mina kunder, testa ett recept med rabarber och tömma diskmaskinen.

6. Det pratas ju en hel del om orimliga förväntning i bloggvärlden. Bloggaren ska kunna allt från bjuda på bra och personligt innehåll, tänkvärda texter och fina bilder, hur hanterar du och tänker kring den pressen? 

Under de sju åren jag har bloggat (jag har haft min danska matblogg sen 2011 – så även om svenska Frk. Kräsen är rätt ny har jag varit igång länge) har jag varit ovanligt förskonad från orimliga förväntningar. Kanske är det mera tacksamt att vara matbloggare än livsstilsbloggare? Jag förväntas trots allt ”bara” att prestera inom en kategori: Mat.

Å andra sidan finns det ett nästan sjukligt fokus på sundhet i matvärlden och på många ställen är kolhydrater, socker och mejeriprodukter närmast skällsord. Det rimmar rätt illa med min inställning, och ibland kan jag känna att jag kämpar på i motvind som inte är rädd för grädde i såsen och vetemjöl i kanelbullarna. Det kan några gånger frustrera mig att det är ett så skevt fokus på speciell sorts mat, för majoriteten av alla människor har sällan varken tid eller lust att besöka diverse specialbutiker och lägga mer än 20 minuter i köket en helt vanlig onsdag kväll.

Vardagsmat från Köpenhamn - möt Frk. Kräsen

7. Vilka bloggar fastnar du för? 

De färgglada och personliga med bra bilder. Efter tio år i Danmark ser jag danska nyheter, hör danska radioprogram och läser danska böcker. Men när det kommer till bloggar så föredrar jag fortfarande de svenska!

8. När gapskrattade du senast?

För ett par dagar sen var Morten och jag ute och drack ett glas vardagsvin på Sabotøren, min favoritvinbar på Nörrebro i Köpenhamn där vi bor. Plötsligt gick det förbi en man med telefonen klistrad vid örat och en av tjejerna vid bordet bredvid rusade upp. ”Hallå, taskigt att inte hälsa ju!” ropade hon och småjoggade efter honom när han inte hörde. När hon kom ifatt gjorde hon en slags akrobathopp in framför honom och fortsatte med att ge honom en gigantisk kram. Ett ögonblick senare kom hon tillbaka till sina kompisar illröd i ansiktet och med startkommentaren ”han såg alltså verkligen ut som min kompis, jag lovar”.

Vardagsmat från Köpenhamn - möt Frk. Kräsen

9. Sist men inte minst, dina tre bästa limehacks!-

  • Om man har turen att ha en diskmaskin: Sortera alltid besticken när du fyller maskinen. Så mycket lättare att plocka ur senare ju!
  • Klipp pizza med en sax.
  • Skär dina gamla bruna bananer i mindre bitar och frys in. När du är sugen på glass häller du de frusna bananerna i en mixer med lite choklad eller kakao. Mixa och njut!

p.s ni hittar Linns blogg här 

4

Kommentera

Li

Ska bli kul att följa dig. Fick tips av Mokkasins blogg.

Åh, så glad jag blir. Tack!

Marie

Lika charmerande på riktigt! Tack för trevligt sällskap i torsdagskväll. Kram

Men åh, tack! Och det samma – SÅ härlig kväll. Kram!

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras. Obligatoriska fält är markerade *.