2018-05-20

Strandräkor och ”Skygge hygge” – om olika solskydd

Yes, det är jag det! Den rödlätta hudterapeuten som ni hittar under ett parasoll, välmarinerad i solskydd i sommar. Jag har fått äran att få gästspela och förhoppningsvis inspirera lite, mestadels om hudvård, här på JWHF. 

Så låt oss börja med att snacka solskydd. First things first. Det krävs lite matnyttig information om UV-strålarnas inverkan på huden för att kunna välja och vraka och skydda sin hud på rätt sätt. 

olika solskydd
Marie Thornberg – Klinikansvarig och hudterapeut på Electa

UVC, UVA, UVB – UVSD aka Ursäkta Vad Sa du?

Det florerar många förkortningar där ute. En aning trist kan tyckas, men enkelt när man väl benat ut det hela och vet vad man ska kolla efter.

UVC når inte jordens yta då den helt absorberas av atmosfären. Så låt oss strunta i dom.

UVA utgör majoriteten av den ultravioletta strålning som når jordens yta. Och i solarium utgör UVA majoriteten av den strålning som huden utsätts för. (Solarium och solen har inte samma uppsättning av UV-strålar, så därför skapar inte solarium ”en grund för säkrare solbränna”.) UVA producerar fria radikaler i huden och kan på sikt orsaka pigmentförändringar, solkänslighet som rodnad och klåda, fotoåldrande, dvs att huden tappar sin spänst och vilket leder till linjer och rynkor. Och inte minst – kan ge upphov till hudcancer.

UVB-strålarna filtreras till en viss del bort av ozonskiktet. UVB är de strålar som främst skapar D-vitaminproduktionen i huden. Men även den främsta anledningen till att vi bränner oss i solen. Även dessa bidrar till hudens åldrande och kan leda till utveckling av hudcancer.

Så med detta sagt, viktigt, att man väljer ett solskydd som både innehåller skydd mot UVA och UVB strålar. Det finns två olika typer av UV-skydd. Såklart, varför göra det lätt när man kan göra två. 

Kemikaliskt och fysikaliskt filter i solkydd

Kort och gott så innebär ett kemikaliskt filter att filtret absorberar upp UV-strålarna och oskadliggör dessa genom en kemisk reaktion.

Ett fysikaliskt filter innehåller små partiklar ex Zinkoxid och Titanoxid som reflekterar bort UV-strålningen. 

Inom EU har man tagit fram en märkning för att det ska vara lättare att känna igen en produkt med tillräckligt bra UV-skydd. Denna symbol indikerar att en produkt innehåller tillräckligt skydd mot UVA och indirekt även UVB-strålning. Så denna symbol är bra att leta efter bland de europeiska märkena på hyllorna. Tänk på att använd rätt mängd solskydd, dvs hellre för mycket än för lite (Ca ½ tsk för ansikte, hals och dekolletage, och ca ½ dl för resten av kroppen) Applicerar vi för liten mängd solskydd minskar vi skyddet som utlovas på produkten!

SOS – Solskydd och Svett

En bra regel är att återapplicera ditt solskydd varannan timme om du befinner dig i solen under en längre period, speciellt vid bad och träning. En produkt jag verkligen uppskattar, då den funkar extra bra vid just dessa tillfällen, för både ansikte och kropp, är Dermalogica Protection 50 Sport. Perfekt både i strand och träningsväskan då den är vattenresistent i 40 minuter, håller för kraftig svettning utan att rinna av samt tillför antioxidanter och fukt till huden.

Glöm inte heller att kolla hållbarheten på dina kosmetiska solskyddsprodukter. M a o använd helst inte ditt solskydd från förra säsongen.

olika solskydd

Antioxidanter

Antioxidanter är rent godis för huden när det kommer till solexponering och god hudhälsa. Som jag nämnt ökar UV-strålarna mängden fria radikaler i huden. Antioxidanter bekämpar just dessa så det ju WIN WIN att även använda antioxidanter i ditt solskydd. En sann hjälte i denna kategori är Dr Murads City Skin Age Defense Broad Spectrum, Spf 50.

Produkten skyddar inte bara huden mot UVA & UVB-strålar, utan även mot blåljuset som våra datorer, mobiltelefoner mm utsöndrar (hur detta påverkar huden får vi gotta ner oss i vid ett senare tillfälle). Innehåller C-vitamin som jämnar ut hudtonen och hjälper huden att reparera solskador. Med sin lätta konsistens och lystergivande finish är den perfekt att använda ovanpå sin dagliga hudvårdsrutin och under makeup.  Ett extra plus är att man kan applicera produkten kring ögonområdet och att den även passar en känsligare hudtyp. Så denna applicerar jag varje morgon över ansikte, hals och över dekolletaget.

Finns inget dåligt väder, bara för lite kläder

Och visst finns det ytterligare komplement att ta till! Även kläder absorberar nämligen både UVA och UVB-strålning. Så stajla under parasollen i en snygg kimono eller oversized skjorta med solhatt och solglasögon. Enligt Strålskyddsinstitutet.se ger en skjorta i 100% bomull ungefär ett solskydd jämförbart med SPF 50. Och ett lösare mörkt plagg ger bättre skydd än ett ljus tight plagg.

olika solskydd

Min mor, jag är då halvdansk, använder sig av uttrycket ”Skygge hygge”. Dvs att man har det riktigt gott och underhåller sig en stund i skyddet av skugga från en parasoll, ett träd etc. Det är ju perfekt att ta till då solen står som högts mellan kl 11-15 på dagen under vår och sommarperioden.

Jag, (liksom du) vill ju just wanna have some sun, visst? Väloljad med solskydd både inifrån och ut. Med en touch av Brun utan sol. (Är helt övertygad om att denna sommaren kommer bli likt en visa av Evert Taube!)

Och för att hylla den svenska sommaren när den är som bäst – Sol i sinne, brun inne /Rudolf.

Ser fram emot att ses här snart igen.

– Marie

8

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras. Obligatoriska fält är markerade *.