2018-10-30

8 tips om vegetarisk mat för barn (som är kräsna).

Låt oss prata vegetarisk mat för barn. Tycker du att vegetarisk mat är en bra grej? Att klimatsmart är vägen att gå? Att jordens resurser är värda att spara på? Håller ditt eventuella barn inte med? Står en treårings vilja mellan dig och apokalypsen? Tycker hen att vegetarisk mat är blä? Du är inte ensam, vännen! Ibland bokar mina barn in en middagsdejt hemma hos mormor bara för att få trycka i sig tre djurkorvar (köttkorvar..?) med bröd och slippa vegetariska korvar. : – ) : – )

Men jag är inte den som ger upp. Kanske för att jag också är rätt pank och inte har råd att laga trettiosju olika maträtter. Så vegetarisk mat för barn alltså!

Hittills har jag lärt mig följande läxor:
  1. KETCHUP!!!!!! Det är som ett stealthflygplan som kamouflerar all form av *främmande* smak och konsistens från barnens radar.
  2. Deconstructed Food. Tänk tacometoden. Barnen skulle aldrig äta en wok eller gryta med kryddad färs, majs, tomat, osv. Men när de får plocka ihop det själv går det plötsligt fint.
  3. Motsatsen till deconstrucated food: göm grejer i maten som inte märks. Kikärtor i bröd eller röda linser i pannkaka.
  4. B12! Ett absolut måste om man inte äter några animalier alls (mjölk, ägg). Ett populärt vitamintillskott för vegobarn är Animal Parade. Tips!
  5. Välj en havre/sojadryck som är berikad med d-vitamin också.
  6. Låt barnen vara med och laga maten. Och skriva matlista innan. Eller handla. Involvera dem i matpreppandet alltså.
  7. Formbar färs. Den bästa vegetariska färsen. Källa: alla!!!! Alla som inte är galna i alla fall.
  8. Pärsons middagskorv (innehåller dock ägg), nästan exakt som falukorv. Luktar typ falukorv till och med? Denna lukt av barndom.
11

Kommentera

Jonna

Instämmer! Tack för tips om vitaminer. Jag slår också ett slag för stavmixern (”Vadå aubergine? Ser du någon aubergine?”)

barkaratskogen

Jaa! Verkligen stavmixer!!!

ett trick vi kör här hemma är att ”ny sås/gryta” – ALLTID makaroner till. Favoritsås/gryta = andra tillbehör som mathavre, pärlgryn osv osv.
sen har jag ju väldigt okräsna barn, skönt nog, så de har många vegetariska favoriter de gillar, men detta är ett bra sätt att få dem att testa än mer nytt 🙂

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras. Obligatoriska fält är markerade *.