2018-12-23

Mina bästa tips för en harmonisk, snäll och *barnkär* jul.

Bingolotter för barnen och klimatsmart sista-minuten-julklapp! Det här inlägget skulle såklart ha kommit tidigare, men jag har varit helt knockad i feber den här veckan. Sorry! Här är de i alla fall, mina bästa jultips:

1. Okej, barn under tre-fyra behöver ju egentligen inte julklappar. Men såklart kan de vilja ha en ändå. Det är kul att öppna presenter och prassla med papper och bli uppmärksammad av tomten. Mitt geni till kompis berättade att man då kan slå in en lånebok. Bibliotek är det finaste vi har. Och sedan kan man följa upp bokpresenten med att man går på biblio tillsammans med barnet och låna nya böcker en gång i månaden. Eller bara lämnar tillbaka boken och passar på att fika tillsammans. Så himla fin julklapp!

2. Man kanske kan göra så till vuxna också? Ge bort sitt bästa boktips i form av en lånad bok och sedan träffas efter fyra veckor och prata om boken över ett (100) glas vin för att få tillbaka den.

3. En vän delade med sig av ett facebookinlägg med bingolotter som är barnifierade. Man kan till exempel vinna ett besök på badhuset, 15 kronor i cash eller sin favoriträtt till middag. Eller så kan man ladda ner tomma mallar och själv fylla i vinsterna. Hon som har gjort bingolotterna heter Wilma. Hon vill inte ha några pengar för att dela med sig av lotterna på Google Drive där vem som helst kan ladda ner. Men om man ändå vill ge något kan man skänka några kronor till hennes insamling Julen Hjältar – ett projekt där Vit Jul anordnar jullovsaktiviteter för barn, t ex lan eller filmkvällar där trygga och nyktra vuxna finns. 

4. Att man slipper må dåligt är alltid viktigare än att det finns 100 grejer på julbordet och dukningen är snygg. Att man får känna sig harmonisk och glad gör ju ändå julen bättre än vad snygga outfits, kalvsylta och tomteservetter någonsin kan bidra med. Man får strunta i saker som bränns och saker som man inte hinner med eller orkar. Själv ska jag inte ens äta julbordsbuffé utan endast en rätt och den rätten är saffransfalafel.

GOD JUL GÄNGET!!!

16

Kommentera

så varmt och fint skrivet och så viktigt! kanske ännu viktigare såhär precis innan jul när många är stressade över allt som inte blev. jag är på många sätt tacksam över att ha fått barn när vi 1) inte hade massa pengar 2) ingen annan hade barn. (i vår krets, obviously, vi var inte Adam&eva och var de första människorna). gjorde allt från jul till normala vardagslivet ganska chill för man behövde leva minimlaistiskt med lite grejer pga billigt och hade inte massa förväntningar i omgivningen på hur man *ska* göra med sina barn. små barn behöver ofta inte klappar som du sägero ch stora barn behöver inte ha en miljon.

min bästa julmat var att äta tacos, för att jag fått min första bebis för fyra dagar sedan och vi tänkte ”det här festligt, vi borde fira, vad är festlig mat att fira med? TACOS <3" 🙂

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras. Obligatoriska fält är markerade *.