2018-12-12

Mina bästa studietips, tentavecka och en outfit.

HEJ! Jag har fastnat i en tentabubbla den senaste veckan. T ex påbörjade jag det här blogginlägget för 100 år sedan med bilder som såg ut som ovan, nu är det ju snööööö. I alla fall: idag skrev jag tenta, igår hade jag seminarium. Sedan kom jag hem och somnade i sju timmar och här är jag nu.

Här var jag på universitetsbibblan. Gud man älskar ju ändå tysta bibliotek när det är mörkt ute som den klyscha man är.

Jag älskar också att plugga. Jag har hittat en sån balans i det, till skillnad från när jag var nitton år och varken hade drivit eget företag eller arbetat som projektledare. Obs vill verkligen poängtera att jag inte ger er de här tipsen som en *självutnämnd expert* utan som en vän. Som eventuellt slår in öppna dörrar. Okej, slut på brasklappar. För mig fungerar det här:

Mina bästa studietips

1. Offertmetoden.

Jag brukar börja på samma sätt som när man ska ge en offert till en kund: beräkna vilka delar som ingår i arbetet och hur lång tid delarna tar. Handlar det om en tenta skulle det kanske se ut såhär:
– Tre kapitel ur boken – tre heldagar var
– Fyra gamla tentor – två timmar var
– Renskriva föreläsningsanteckningar – en timme per föreläsning
– Instuderingsfrågor – lalalla antal timmar
Sedan planerar jag in dag för dag. Det är svårare att prokrastinera om man inte ser arbetet som en enda stor massa som man kan *göra senare*.  Inför de två senaste tentorna har jag nått min plan och lärt mig det jag har velat lära mig några dagar innan tentan och liksom nöjt mig där, istället för att i stress och panik pluggat in i det sista. Och ändå känt mig 100% säker på tentan.

2. Gör skillnad på när du har studietid och ledig tid.

Ett lätt sätt är att låta hemmet vara fritt från studiepress: sätt dig på skolan eller biblio när du studerar. Jag blir så sjukt effektiv. Och är du hemma ändå: bestäm mellan vilka tider din studietid är. Om man dessutom varierar plats får man något *att hänga upp kunskapen på* och minns lättare. Jag har alltid känt att det sämsta med att plugga är känslan av att något konstant gnager och att man får dåligt samvete när man gör något kul på sin fritid. Känner noll såna känslor nu.

3. Tvåminutersregeln.

Prokrastinerare? Tvåminutersregeln är din best bud. Att börja är ju det svåraste. Tvåminutersregeln innebär att man ba ”okej men nu gör jag det här i två minuter i alla fall”, så känns det inte lika svårt att släppa Vines That Cured My Depression eller Top 10 BIGGEST Secrets & Mysteries of Ancient Egypt eller vilka flikar man nu har öppna. Och chansen är stor att man fortsätter när man väl börjat.

4. Scouta tentafrågor.

Istället för ”vanliga anteckningar” skriver jag quizfrågor, t ex istället för”urtikaria är nässelfeber/nässelutslag” skriver jag ”vad är urtikaria? nässelfeber/nässelutslag”. Sedan har man flera sidor med ungefär alla potentiella tentafrågor istället för bara straight up fakta. Vilket också innebär att man kan be någon förhöra och få koll på vilka delar en måste repetera. När man själv måste formulera svar ur sitt huvud och inte bara repetera in en textrad märker man verkligen vad man har koll på och inte. Plus att det innebär att man lär sig ”på riktigt” och inte bara ytligt utan att det behöver ta särskilt mycket längre tid (källa: ….mig själv).

5. Ta emot det stöd som finns!

På min skola finns det t ex en specialpedagog och en kurator som man får prata med vad som helst om. Jag vill t ex att hon ska klappa mig på hjässan och säga att det är ok att inte få högsta betyg i allt.

6. Basbehov!

Sov, ät! Ta hand om dig!!!! Varje dag gör jag minst en (1) sak för min hälsa. Det kan vara ett styrkepass, meditation, ett bad, ligga på soffan en stund eller ta trappan istället för hissen. Stort eller litet liksom, men att ha med sig det i ens lelle bakhuvud gör det lättare att göra val som är bra för ens kropp. Inför en tenta går jag hellre och sover tidigt än att panikplugga hela natten innan. När man mår bra är det lättare att hantera stress och man kan *set your priorities straight*: att man mår bra är alltid viktigare än att man är bäst plus leder till att man orkar i långa loppet. Gråt aldrig över kurslitteratur, det kommer omtentor om det behövs.

Här är en outfit jag har haft när jag satt ensam på skolan. Alltså, det går just nu sådär med min kapselgarderob. Jag köper så mycket second hand fortfarande?!?! T ex skorna på bilden, ett par Adidas från ett samarbete med Långben. Eller ja, Disney alltså. För 55 kronor.

Nu ska jag börja en kurs i medicinsk terminologi. Mitt grammatikhjärta har saknat basmorfem och suffix.

13

Kommentera

E

Vad pluggar du?!

Asbra tips!!! Har skjutit upp min studiestart ett år nu pga ångest över att vara ”dålig på att plugga” o ”inte kunna något”. Ska ta med mig dina tips o hoppas de hjälper mig!! Kram

Barkar Åt Skogen

Till vårdadministratör på yrkeshögskola!

Det kommer säkert gå asbra! Och man har rätt att få utbildningen anpassad på olika sätt, så kolla olika alternativ eller så kan en specialpedagog hjälpa dig. För jag tänker att ingen är dålig på att plugga, men det finns olika lärstilar och det är synd att normen är rätt snäv. Lycka till!!

elin

Vad är det för en FANTASTISK väska??? Dör

Barkar Åt Skogen

Väskan är EN SYND SOM JAG HAR BEGÅTT på black friday. Men alltså mina främsta fashionadvice är ju 1. allt häxigt är bra. 2. allt rymdigt är bra. Och den här är BÅDA.

Från Skinnydip!

Matilda

så tråkigt att bara få kommentarer om kläderna men jag undrar så; VART är kjolen (klänningen?) ifrån??

GENIALISKA tips i övrigt!! rekommenderar också att (om man skriver för hand) ha HÄRLIGA pennor och bra block å sånt för att det liksom ska kännas lite pyssligt att läsa om tex vetenskapliga metoder som egentligen inte är ett dugg pyssliga.

mmm älskar punkt 6 på den här listan. SÅ viktig för SÅ många.

För övrigt håller jag helt med om att det är (eller åtminstone kan vara) en helt annan grej att plugga när man jobbat emellan. är så sugen att plugga igen bara för att typ aldrig har ångest. är tjänstledig för att hålla på med skrivande på olika vis ett tag, och det blir mkt lära sig nytt – hemsidebyggande och fotoredigering och blablablabla. och har ett sånt GRYMT självförtroende, typ som jag tänker mig att många killar är? ”Hur dåligt kan det gå, ingen kan ju dö om det går fel” (vilket är en möjlighet ibland om jag gör fel på mitt ”vanliga”) jobb. blir sugen på att plugga allt som finns i världen bara för att få gå in med den självklarheten, att det löser sig och att det är kul.

tror vårdadministratör är nice för övrigt. tydligt vad man ska göra, tydlig nytta, bra arbetsmarknad (väl?). säkert skönt för att ge en skör själ utrymme att läka och hålla sig läkt, kan jag tänka mig.

A.

Älskar att plugga! Ska läsa till läkare (har annan universitetsutb. i ryggan sen innan). Jävla ynnest att få grotta ned sig osv.

Julia

Gud, tack! Jag börjar plugga, igen, nu i Januari och är så himla nervös. Skriver ner de här tipsen i min anteckningsbok!

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras. Obligatoriska fält är markerade *.