2016-11-01

Jag vill inte hjälpa till att begränsa vad hon ska drömma om.

Processed with VSCO with acg preset
Hon är fyra år och vet ännu inget om löneskillnader, rohypnol och att hålla nyckeln mellan knogarna. Hon gillar ballerinakjolar, fotboll, prinsessor, farliga monster och säger att hon inte är rädd för något i hela världen. Hon är fyra år och det är länge kvar innan hon är stor, men vissa saker har hon redan fattat.
En dag går vi hem från förskolan och hon håller låda sådär som fyraåringar gör mest. Hon berättar om en grönsaksgratäng med regnbågsfärger och om en soppa av löv och regnvatten i en hink. Om en overall med blommor som hon är avis på och sen berättar hon:
”Och vet du mamma? David har en keps med superhjältar på och superhjälten längst åt ena sidan, längst bak är en tjej. En tjej som jag”. Hon säger det inte kritiskt. Det hon vill berätta handlar inte om tjejens position, att hon har fått minst plats eller är sopad åt sidan. Hon säger det stolt. Det är det värsta.
Det spelar ingen roll om superhjälten som är en tjej har förpassats till bakgrunden, så länge hon är där. Min dotter är glad att hon ens har fått plats. Att det finns någon att identifiera sig med. En person med superkrafter som ser ut som hon gör. If she can see it, she can be it.
Det är därför ibland när min man läser godnattsaga så får Nicke Nyfiken vara en tjej.
När min unge ska på fotbollsträning så står det inte Ibrahimovic på fotbollströjans rygg, utan Asllani (egengjord med eltejp eftersom det bara fanns herrnamn i adidasbutiken).
Och det är därför vi aktivt lägger oss i och tänker till när vi väljer böcker, leksaker och filmer så att inte prick alla följer samma norm och stänger samma dörrar. Så inte prick alla berättar samma historier om hur en tjej ska vara och hur en kille ska vara, vad en tjej ska kunna och vad en kille ska kunna.
För mina barn ska få vara precis vad de vill, men då måste de först få tillgång till alla alternativ.

8

Kommentera

Fina, kloka du! Blir lite ledsen men också väldigt glad av detta inlägg. Att ni kämpar för att ge era barn alternativ, att själva kunna välja. Att saker och ting inte bara är, bara för att. Utan att ni aktivt visar fler alternativ för att sen ge valmöjlighet. Fy sjutton så fint. Det borde verkligen fler föräldrar göra.

Malin

<3

Sofi

Så himla bra och fint skrivet! Och så viktigt!

Erika

Hej Ida! Du är så himla klok och vettig. Och rolig!! Har läst din blogg i några år nu tror jag och brukar tipsa om den när genusmedvetna och balla mammor kommer på tal (vilket händer ganska ofta hehe). Och nu har jag en fundering som jag tror att du skulle kunna hjälpa mig med, ganska relaterat till detta inlägg faktiskt. Vet att du tipsade om Olika förlag för länge sen för rimliga och bra barnböcker, min fråga till dig är om du har koll på normkreativa barnpjäser som du tycker behöver sättas upp av en frigrupp på 3 personer med enkla medel? Kan obs vara fler roller än 3. Skulle uppskatta så himla mycket om du ville dela med dig av tips, ifall du sitter på några sådana. Tacohej! Och heja dig.

Karin

Så otroligt himla bra!! Du beskriver så fint och sant, önskar att hela världen fick läsa. Jag hoppas att jag kommer att ha tålamodet, energin och modet att skapa lika många förutsättningar för mina framtida barn, som du gör för dina. <3

Hanna Thelenius

Ida du är så bra! vet inte varför jag nästan börjar gråta när jag läser detta, förmodligen för att jag tycker att det borde vara så självklart men för att det inte är det. <3

Mia

Vad fint och klokt du skriver. Kan bara hålla med. Jag jobbar på Storimi som är en barnboksapp och vi pratar väldigt mycket om just det och hur viktigt det är!

Om ett par år kan du läsa ”Handbok för superhjältar” för henne, där huvudpersonen är tjej. Min dotter Irma går i förskoleklass (6-års) och hennes fröken har högläst alla fyra böcker för hela klassen under höstterminen. Alla älskar boken, både flickor och pojkar. Och i fredags hade de superhjältedag i skolan – och du kan tänka dig vem alla tjejer ville vara! Det FINNS mycket bra om/för tjejer idag. Bättre än på vår tid när Totte hade en snopp och Malin ”en springa med hål i” (ja, så står det på riktigt i ”Totte & Malin”). Kram Anna

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras. Obligatoriska fält är markerade *.