2018-11-22

Häxor och strömavbrott.

Igår var jag piffig i håret. Känner mig som en Wes Anderson-tjej.

Jag skulle egentligen skriva det här inlägget igår, meeeeen så fick hela staden Sundsvall strömavbrott. Som den privvade människa man är myser man när det är strömavbrott. Förundrat kollar man ut genom fönstret och allt man ser är en vägg av mörker. Inga radhus och gatlyktor. Så tänker man på generationer av människor som levde prick här i skogarna, fast utan elektricitet. Och så läser man en bok och bär pannlampa.

Först tänkte jag att det var ryssen som kom och ba ”jag visste det, Sverige är inte alls förberedda på den här typen av krigsföring”. Nu ska vi skaffa en vevradio och konserver.

Det här är min häxiga hörna med bland annat mina kristaller. Jag älskar ju häxor och på sistone har mina västerländska roots blivit viktiga i min identitet. Det började nog i somras, när skogarna brann i Ragunda. Tio procent av Sveriges vattenkraft kommer från samma kommun. En av Sveriges rikaste på naturkapital, men fattigast ändå. Av de två miljarder kronor som staten tjänar på kraften går inte ett enda öre tillbaka till bygden. Och härifrån kommer min farmor. Och kanske levde någon av mina förfäder här när kvinnor brändes.

Det mest identitetslösa länet i Sverige fick jag höra en gång. Fast egentligen det coolaste. Det var här flest kvinnor anklagade för häxeri brann. Sundsvallsstrejken la grund till fackförbundens inflytande och arbetarrättigheter. Plus skotten i Ådalen. Kan inte Sundsvalls Näringslivsbolag bara anställa mig? Jag kan vara konsult. Jag kan göra det här länet till ett arbetarklass- och kvinnohistoriskt turistcenter (jaja sno min idé om ni måste).

SAAAMT: Västernorrland är Sveriges Norge.

Synd på skrikgul festisflaska och inte rustik kåsa och termos bara. Men Indalsälven, gör mig gråtmild in i märgen.

I alla fall: jag har haft två kristaller i min ficka varje gång jag skrivit tenta den här hösten: en citrin (som *ska* blockera oro och nervositet och är utmärkt för studenter, källa: butiken jag köpte den i) och en grön aventurin (som *ger* tur och är en karriärsten och jag tänkte liksom att tentorna är en del av min famtida karriär). Psuedo going strong. Come at me, Uppdrag Granskning som granskar högskolefusk.

En gullig grej jag vet: att lilla O har en en lockig lugg.

13

Kommentera

Linda

Åh gud. Vill alltid ha den utsikten. Måste köpa kristaller att ha i fickan när jag skriver tenta. Måste skaffa en till nästa vecka.

barkaratskogen

Lycka till på tentan!!! Ja, alltså Sillre är min favoritplats. Det är så sjukt fin utsikt.

Elin

Att inte säga att ett öre går tillbaka till bygden är ju inte sant. Ja de ger mycket pengar in till staten men får också tillbaka otroligt mycket i form av det kommunala utjämningssystemet.

barkaratskogen

Såhär tänker jag: Dels beror det på vad man tycker otroligt mycket är. Det handlar fortfarande om bråkdelar av det som går till statskassan om man ska prata siffror. Men det jag känner är relevant är att andra länder har ett system där man får ersättning för naturresurser som Sverige saknar. System för ersättning för naturresurser och ersättning för inkomster som uteblir för en bygd där natur exploateras är ju inte samma sak som ett kommunalt utjämningssystem. När jag skrev om att inte ett öre återinvesteras så var det bristen på ett sånt system jag tänkte på. Vattenkraftkommunerna få inte ens behålla fastighetsskatten för byggnaderna liksom.

Alltså ja – Norrland och Ragunda får bidrag från det kommunala utjämningssystemet, men det är en myt att pengar går från övriga landet (och kanske främst Stockholm) till Norrland. Jag tänker att i slutändan handlar det ändå om att kommuner i Norrland går oerhört mycket back när det kommer till vad de bidrar med jämfört med vad som återinvesteras. 50 miljarder ut från Norrland och runt 11 in. Om man ska prata siffror ändå får Ragunda ungefär 115-120 miljoner i utjämningsbidrag kontra 2 miljarder (det låter kanske inte supermycket men jämförelsevis: en miljon sekunder motsvarar drygt elva dygn, en miljard sekunder motsvarar drygt 31 år).

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras. Obligatoriska fält är markerade *.