2017-11-29

Att vilja leva hållbart men ändå ha ett klädintresse 101.

ff16
Sååå, alla som fick en mättnadskänsla under neverending Black Friday och dess tillhörande vecka/helg/måndag räcker upp en hand! Konsumtion hela vägen upp i halsen.
Så hur kombinerar man ett klädintresse med ett intresse för miljö och människors överlevnad? Förutom att drunkna i sin egen skuld. Det har jag gjort research om och tänkte att ni också vill veta.
1. Förlåt för hurtigt tips, men: fokusera på vad du gör och var möjligheterna finns istället för dåligt samvete.

Att leva hållbart kan ju inte vara en bestraffning för ens synder, då kommer det ju inte funka i längden. Det behöver inte heller per automatik betyda att en äger sju basplagg i svart och vitt och inget annat. En behöver inte bara ha fula grejer. Eller tråkiga. Det är okej att inte vilja ha snygga kläder och det är okej att hitta andra sätt att behålla ett modeintresse när man inte vill sabba jorden. Okej, bra! Det är vår utgångspunkt!
ff12
2. Fundera på vad som är viktigt för dig.
Min favvo Slowfashion skriver såhär om hur man blir en alltigenom 100% hållbar klädkonsument. Svaret är att det finns två alternativ, följande:
”1.Gå naken.
2. Eller allra helst: lägg dig ner och dö.
Eller förresten, det sistnämnda ska tydligen vara dåligt för miljön det också. Såväl kremering som vanlig begravning släpper visst ut massor av tungmetaller som du har i kroppen.
Så det bästa är kanske att aldrig ha blivit född”
Alltså: det finns inga universella regler som alltid funkar i alla situationer, att alltid välja naturmaterial är kanske inte alltid det bästa alternativet. Om ett plagg som slits mycket (t ex strumpor) produceras helt och hållet i bomull så kommer den inte få så särskilt lång livstid. Då är det kanske bättre att blanda i några procent polyamid så plagget blir hållbart och inte slits. Saker som vi kan ha länge är en vinst på miljön, samtidigt som syntetiska material gjorda på olja slösar icke-förnybara resurser och bidrar till mikroplaster i haven. Vad är viktigast?
Att leva hållbart är att välja och för att kunna välja måste en prioritera och förslagsvis basera sina val på kunskap. Slowfashion har ett väldigt bra inlägg om det. Och läs hela bloggen för all del! Där finns hur mycket info som helst.
ff18
3. Börja med en garderobsstädning.

JAHA ytterligare ett tråkigt tips på sånt som mammor tjatar om.
Men det är ändå bra för:
– De plagg du inte använder får ett nytt liv när du säljer, skänker eller återvinner dem. Materialet får användas någon annanstans och resurserna blir omhändertagna.
– Om du känner dig tveksam på om kaaaanske kommer bli bjuden på Harry Potter fest och behöver behålla en guldig tröja pga gyllene kvicken-outfit? Ge en betänketid på sex månader. Har du inte använt plagget en enda gång på den perioden är det nog ändå dags att släppa taget. Tyvärr.
– Du får en överblick av vad du faktiskt äger och kanske hittar du någon gammal bortglömd grej som täcker köpa-nytt-behovet.
ff4
4. En in, en ut.
Klassikern: för varje nytt plagg en köper får en se till att ett redan befintligt får flytta vidare.
Om du har rensat ut allt du inte använder och bara har favoritplagg kvar i garderoben så kommer man behöva fundera vid varje nytt köp. Och det är bra! Behöver jag det här? Är det så värt att jag får skänka bort min nyårsklänning från 2016 för den här? Det är så man slutar slentrianshoppa tänker jag.
5. Handla second hand.
Det är superlätt nu när Internet finns. Suktar du efter något som finns i butik just nu? Lägg ut en bild i en köp & sälj-grupp på Facebook. Kanske är det någon som råkat köpa den, ångrat sig och inte kan lämna tillbaka pga orsaker. Då kan du ta den istället!
När du tröttnat på allt du äger? Byt med någon annan!
Det här är mina bästa grupper för damkläder:
Labels We Love (svenskt/danskt/snyggt)
Köp/sälj/byt Transkillar, Icke-binära och Gäris
Circle of Clothes
Och den här för barnkläder:
Bobo Choses m.fl – köp, sälj, snackis!
ff3
6. Slösa inte bort plagget i tvättmaskinen
När en tvättar i tvättmaskin slits plagget och kan inte användas lika länge. Försök att vädra och behandla fläckar lokalt istället.
7. Ta hand om kläderna du äger.
Laga hål eller färga blekna kläder istället för att köpa nytt. Den största delen av klimatpåverkan kommer från produktionen, så istället för nytt så kan en ta hand om det som redan finns.

0

Kommentera

fanny

yay!!! tack för bra tips! tycker det är svårt att hitta bra grupper för kläder! tycker ofta att jag är ute efter stt förnya garderoben, så det är ju egentligen inte konsumtionen i sig som lockar.

tusen tack för detta!! så mycket bra tips. jag har börjat göra på nytt in – gammalt ut för att inte ha en överfull garderob där jag ändå inte hittar kläderna (och därmed bara använder det översta).
älskar för övrigt ”Så det bästa är kanske att aldrig ha blivit född”-grejen. haha alltså <3<3

har haft VÄRLDENS fetaste projekt detta år med mina kompisar – secondhandutmaning! vi har endast fått handla kläder på secondhand hela året (med vissa undantag t.ex. underkläder såklart), rekommenderar ALLA att göra detta!! har fått mycket roligare stil, varit snäll mot plånbok och miljö och kommer utan svårigheter fortsätta nu när året är slut. tips!!

så bra tips! jag pendlar jättemycket i vikt och behöver tre garderober med olika storlekar men ska försöka reda ut dom nu också idag.

<3 Visst är mina tips bra, hehe? Är dock lite av en "don't try this at home"-varning över dem…. skulle ju vara sjukt trist!

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras. Obligatoriska fält är markerade *.