2018-12-14

Allas rätt att funka olika och ett fett musikhjälpentips i Sundsvall.

Det här är jag och min lillasyster. Under hennes första år i livet bodde hon ganska långa perioder på sjukhus. Jag tänker rätt ofta på att det kanske är därför jag trivs så bra i sjukhuskorridorer. Jag förknippar det med positiva saker: att få småsyskon (och senare barn), att hela familjen kunde samlas, elitseriehockey på P4 Västernorrland och färdigpoppade popcorn från sjukhuskiosken. Ett år firade vi nyårsafton på avdelning 44. Men skiljelinjen mellan fina minnen och sorg är möjligheten till vård: världens bästa hjärtkirurger, infektionssäkra rum och en helikopter någonstans på stand-by.

Människor med funktionsnedsättning är en av världens mest diskriminerade grupper. Många fastnar i fattigdom, stängs ute och osynliggörs. Med funktionsnedsättning är risken stor att drabbas hårdare av nöd och katastrof – och få hjälp sist.

Många barn och unga med funktionsnedsättning lever isolerat, ibland utan språk eller kontakt med omgivningen och är helt beroende av familjemedlemmar. De får ofta sämre vård och löper större risk att utsättas för våld och övergrepp. Flickor är många gånger dubbelt utsatta och tvingas i en del länder till sterilisering och abort. I riktigt fattiga familjer kan i värsta fall barnets behov av mat och omsorg prioriteras bort.

Imorgon har min älskade gamla tjejjour feministklubb på Pipeline i Sundsvall. De har bokat tre feta DJs och det finns vegansk mat att köpa. I caféet streamas Musikhjälpen och majoriteten av alla intäkter under kvällen går till insamlingen för allas rätt att funka olika. Dansa för en bättre värld! 22:00 på Pipeline. Biljetter kan köpas på Biletto eller i dörren.

23

Kommentera

”Jag förknippar det med positiva saker: att få småsyskon (och senare barn), att hela familjen kunde samlas, elitseriehockey på P4 Västernorrland och färdigpoppade popcorn från sjukhuskiosken. Ett år firade vi nyårsafton på avdelning 44. Men skiljelinjen mellan fina minnen och sorg är möjligheten till vård: världens bästa hjärtkirurger, infektionssäkra rum och en helikopter någonstans på stand-by.”

de raderna. så jäkla välskrivna. en njutning att läsa ditt fina språk (trots det allvarliga ämnet). så välformulerat! <3

Ellie

Fin bild på dig och din syster <3

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras. Obligatoriska fält är markerade *.