Det här är jag och min lillasyster. Under hennes första år i livet bodde hon ganska långa perioder på sjukhus. Jag tänker rätt ofta på att det kanske är därför jag trivs så bra i sjukhuskorridorer. Jag förknippar det med positiva saker: att få småsyskon (och senare barn), att hela familjen kunde samlas, elitseriehockey på P4 Västernorrland och färdigpoppade popcorn från sjukhuskiosken. Ett år firade vi nyårsafton på avdelning 44. Men skiljelinjen mellan fina minnen och sorg är möjligheten till vård: världens bästa hjärtkirurger, infektionssäkra rum och en helikopter någonstans på stand-by.

Människor med funktionsnedsättning är en av världens mest diskriminerade grupper. Många fastnar i fattigdom, stängs ute och osynliggörs. Med funktionsnedsättning är risken stor att drabbas hårdare av nöd och katastrof – och få hjälp sist.

Många barn och unga med funktionsnedsättning lever isolerat, ibland utan språk eller kontakt med omgivningen och är helt beroende av familjemedlemmar. De får ofta sämre vård och löper större risk att utsättas för våld och övergrepp. Flickor är många gånger dubbelt utsatta och tvingas i en del länder till sterilisering och abort. I riktigt fattiga familjer kan i värsta fall barnets behov av mat och omsorg prioriteras bort.

Imorgon har min älskade gamla tjejjour feministklubb på Pipeline i Sundsvall. De har bokat tre feta DJs och det finns vegansk mat att köpa. I caféet streamas Musikhjälpen och majoriteten av alla intäkter under kvällen går till insamlingen för allas rätt att funka olika. Dansa för en bättre värld! 22:00 på Pipeline. Biljetter kan köpas på Biletto eller i dörren.

13

Här kommer mina svar på jullistan som snart alla bloggare på JWHF har svarat på.

6 julsnabba

Pepparkakor eller lussebullar?
Lussebullar! Helst rullade som *vanliga bullkringlor*. Jag gillar inte ens pepparkakor, so sue me!!!

Skumtomtar eller knäck?
Knäck 100%!

Julkorv eller julskinka?
Jag äter inte kött, men det blir nog någon slags korv på julbordet. Gärna kryddig!

Revbensspjäll eller Janssons?
Janssons pga potatis är livet.

Glögg eller julmust?
Julmust.

Ge eller få?
Ge! The perks of being vuxen är ju att man kan köpa lite vad man vill till sig själv. Och ingen är så bra på att ge mig presenter som jag. Det tar liksom lite av magin.

4 julfavoriter

Favoritjulfilm?
Die Hard och Harry Potter.

Favoritjulkalender?
Barna Hedenhös uppfinner julen är fett underskattad! Annars Greveholm och Sune såklart. Och årets är rätt bra, va?

Favoritjullåt?
Albumet Motown Christmas eller när ett luciatåg på förskolan framför Tänd Ett Ljus och ba ”för jordens baaaaaaarn” 

Favoritjuldoft?
NEJLIKA!!!11

3 om jultid

När är det dags att pynta?
Inför första advent eller första december. Det som kommer först av de två.

När får man ha gran?
Det är en svår balansgång: så tidigt som möjligt utan att man ska bli galen av barr/ha en ful gran på julafton. Till helgen blir det för oss, tredje advent.

När öppnar man presenter på julafton?
När jag fick barn tänkte jag först att man skulle göra det på kvällen. För att längtan och *pirret* efter julklappar är julkänsla. Men efter att min unge bara ville leka med julklappen så fort hon öppnade den och man fick sitta och truga och le stelt mot alla andra klappgivare för kommunicera *vi är tacksamma och ignorerar inte er gåva* har vi börjat öppna lite eftersom.

5 julpersonliga

Vad är bäst med julen?
Musikhjälpen, luciatåg, att man passar på att samlas och bakar peppisar tillsammans och glöbbel. Och dagen runt den tredje advent då jag och S åker ner på stan och kollar på julskyltning, väljer en *fin julkula*, fikar och köper en julklapp till lillebror.

Det sämsta med julen?
Press, ekonomisk ångest och all konsumtion

Vad ska du göra på julafton?
Vi ska vara hemma hos oss med min familj med mina syskon, lilla mamma och mormor och morfar tillsammans med eventuellt tre hundar och en katt.

Nyår då?
Nyår ska vi fira med min syster + familj + kompis på kvissleberget med utsikt över Ljungan.

Tror du att det blir det en snöig jul?
Verkligen! Jag har nog bara upplevt en grön jul och då föddes även min lillasyster och tomten hade kamouflagebyxor.

Fler jullistor finns här:  ChristinAnna MariaSarah, Lina, Vicky och Emelie!

6

HEJ! Jag har fastnat i en tentabubbla den senaste veckan. T ex påbörjade jag det här blogginlägget för 100 år sedan med bilder som såg ut som ovan, nu är det ju snööööö. I alla fall: idag skrev jag tenta, igår hade jag seminarium. Sedan kom jag hem och somnade i sju timmar och här är jag nu.

Här var jag på universitetsbibblan. Gud man älskar ju ändå tysta bibliotek när det är mörkt ute som den klyscha man är.

Jag älskar också att plugga. Jag har hittat en sån balans i det, till skillnad från när jag var nitton år och varken hade drivit eget företag eller arbetat som projektledare. Obs vill verkligen poängtera att jag inte ger er de här tipsen som en *självutnämnd expert* utan som en vän. Som eventuellt slår in öppna dörrar. Okej, slut på brasklappar. För mig fungerar det här:

Mina bästa studietips

1. Offertmetoden.

Jag brukar börja på samma sätt som när man ska ge en offert till en kund: beräkna vilka delar som ingår i arbetet och hur lång tid delarna tar. Handlar det om en tenta skulle det kanske se ut såhär:
– Tre kapitel ur boken – tre heldagar var
– Fyra gamla tentor – två timmar var
– Renskriva föreläsningsanteckningar – en timme per föreläsning
– Instuderingsfrågor – lalalla antal timmar
Sedan planerar jag in dag för dag. Det är svårare att prokrastinera om man inte ser arbetet som en enda stor massa som man kan *göra senare*.  Inför de två senaste tentorna har jag nått min plan och lärt mig det jag har velat lära mig några dagar innan tentan och liksom nöjt mig där, istället för att i stress och panik pluggat in i det sista. Och ändå känt mig 100% säker på tentan.

2. Gör skillnad på när du har studietid och ledig tid.

Ett lätt sätt är att låta hemmet vara fritt från studiepress: sätt dig på skolan eller biblio när du studerar. Jag blir så sjukt effektiv. Och är du hemma ändå: bestäm mellan vilka tider din studietid är. Om man dessutom varierar plats får man något *att hänga upp kunskapen på* och minns lättare. Jag har alltid känt att det sämsta med att plugga är känslan av att något konstant gnager och att man får dåligt samvete när man gör något kul på sin fritid. Känner noll såna känslor nu.

3. Tvåminutersregeln.

Prokrastinerare? Tvåminutersregeln är din best bud. Att börja är ju det svåraste. Tvåminutersregeln innebär att man ba ”okej men nu gör jag det här i två minuter i alla fall”, så känns det inte lika svårt att släppa Vines That Cured My Depression eller Top 10 BIGGEST Secrets & Mysteries of Ancient Egypt eller vilka flikar man nu har öppna. Och chansen är stor att man fortsätter när man väl börjat.

4. Scouta tentafrågor.

Istället för ”vanliga anteckningar” skriver jag quizfrågor, t ex istället för”urtikaria är nässelfeber/nässelutslag” skriver jag ”vad är urtikaria? nässelfeber/nässelutslag”. Sedan har man flera sidor med ungefär alla potentiella tentafrågor istället för bara straight up fakta. Vilket också innebär att man kan be någon förhöra och få koll på vilka delar en måste repetera. När man själv måste formulera svar ur sitt huvud och inte bara repetera in en textrad märker man verkligen vad man har koll på och inte. Plus att det innebär att man lär sig ”på riktigt” och inte bara ytligt utan att det behöver ta särskilt mycket längre tid (källa: ….mig själv).

5. Ta emot det stöd som finns!

På min skola finns det t ex en specialpedagog och en kurator som man får prata med vad som helst om. Jag vill t ex att hon ska klappa mig på hjässan och säga att det är ok att inte få högsta betyg i allt.

6. Basbehov!

Sov, ät! Ta hand om dig!!!! Varje dag gör jag minst en (1) sak för min hälsa. Det kan vara ett styrkepass, meditation, ett bad, ligga på soffan en stund eller ta trappan istället för hissen. Stort eller litet liksom, men att ha med sig det i ens lelle bakhuvud gör det lättare att göra val som är bra för ens kropp. Inför en tenta går jag hellre och sover tidigt än att panikplugga hela natten innan. När man mår bra är det lättare att hantera stress och man kan *set your priorities straight*: att man mår bra är alltid viktigare än att man är bäst plus leder till att man orkar i långa loppet. Gråt aldrig över kurslitteratur, det kommer omtentor om det behövs.

Här är en outfit jag har haft när jag satt ensam på skolan. Alltså, det går just nu sådär med min kapselgarderob. Jag köper så mycket second hand fortfarande?!?! T ex skorna på bilden, ett par Adidas från ett samarbete med Långben. Eller ja, Disney alltså. För 55 kronor.

Nu ska jag börja en kurs i medicinsk terminologi. Mitt grammatikhjärta har saknat basmorfem och suffix.

10

Förutom världsfred och snälla barn önskar jag mig en kalender från Rifle Paper Co så min hjärna kan få frid.

Och så önskar jag mig en badkarskudde och *effektfulla* badbomber: det ska vara more is more när det kommer till badbomber. Jag gillar ju tyvärr när saker känns ”speciellt”, inte ett vanligt bad liksom.

Klara Wikstens poster Livet vill jag ha.

Och den här tack:

En ljusstake från House of Hackney.

Jag vill ha fyra böcker, de senaste årens kanske bästa fackböcker för man vill ju bli brainy:

  • Internet är trasigt.
  • Svälten. Hungeråren som formade Sverige.
  • Glömskans bibliotek.
  • Plundrarna.

 

Och en lampa som ser ut som en spökkatt från Seletti.

Tack tomten!

9

Idag frågade en i min klass, efter att ha umgåtts några månader med kvinnor i heterorelationer, den rimliga frågan: går sambolivet mest ut på att vara irriterad på någon?

Nä, det gör det inte. Samboskap är också att få sova över med sin bästis 4-ever.

Jag är glad att jag får ha honom i mitt liv: att få ha roligt varje dag, att ha någon som alltid är mitt stöd, som har korrläst varenda uppsats jag skrivit på uni och förtjänar dubbel examen och som säger till när jag har läppstift på tänderna. Han har alltid tålamod. Och blev tyyyp tåris i ögonen när han lyssnade på Filip & Fredriks podcast och Fredrik berättade om ögonblicket då han bara accepterade att Filip *äR sÅdÄr*. Det var när Filip ställde en läskburk på golvet i bilen. För Josef är liksom Fredrik av oss två. Och när vi ser på Breaking News och jag får panne för att Filip är oförutsägbar och olämplig svarar han genom att se ut såhär: : – ) : – ) : – )

*blessed*

Särskilt knäppt är det när man räknar åtta år åt andra hållet: från nitton till elva. Ett helt liv. Från nitton till tjugosju. Det här är personen som jag blivit vuxen med liksom. Och jag är glad att jag delar ansvaret att vara någons förälder med honom.

För en månad sedan skulle barnet på halloweendisco i skolans matsal med sin klass. En vanlig skoldag fast med dans och så får man vara utklädd om man vill. Det ville hon. Särskilt kvällen innan var hon säker på det. Hon skulle vara en rosa katt. När barnen sover och allt är tyst och man vill se på Ex on the Beach och massera sina tinningar sitter han och klipper kattöron ur färgat papper och klistrar fast på ett diadem. I en värld där barn hellre inte pratar med någon alls när de är ledsna än med sin pappa har han jobbat så mycket med att vara mjuk och vara en person man kan vända sig till och få tröst av livet ut. Vem hon helst pratar med? Honom såklart.

Min finaste person.

35

Såhär såg vi ut igår när vi var på bröllop. Min pappa gifte sig nämligen. Jag försökte mig på en stram låg hästsvans, vilket alltid får mig att känna mig som en musiklärare som heter Kenny.

Här var vigseln, på Hedbergska Våningen.

Så man gick runt och lajvade att man bodde som en träpatron med målningar i taket och enorma guldspeglar. Vilket inspirerade till familjefoto:

Årets julkort från kungafamiljen.

Är ni småbarnsföräldrar som ej får ihop partnerttid för varandra? Mitt bästa tips är lunchdejt. Då behöver man inte ens en barnvakt.

Min mamma har skaffat en hundvalp. Han heter Sam, för hon kunde inte bestämma om hon gillade Samwell Tarly eller Samwise Gamgi bäst.

7

Barnböcker är bra! Och viktigt! Kolla bara här på barns litteracitetsutveckling ålder för ålder, en poster som Bokunge har gjort:

Därför är det också en bra julklapp tänker jag, därför kommer förslag på tre fantastiska:

Isbjönskalsonger
Av Tupera Tupera

En isbjörn har tappat bort sina kalsonger och vi måste hjälpa honom att leta efter dem. Egentligen är det nog mest en pekbok, men eftersom den är fyndig och rolig passar den äldre ungar med + inspirerar dem att göra egna fyndiga berättelser.

Halsen rapar, hjärtat slår
Av Emma och Lisen Adbåge

En hel bok med roliga och smarta rim om saker som är viktiga i barns liv. Som att shoppa en hel dag med sina föräldrar, om vänskap, saknad och om att bli stor. Sorry för töntigaste ordet, men rim brukar fungera sjukt bra för barns *språkglädje*.

Gropen
Av Emma Adbåge (igen!)

Foto från bloggen köngliga bokbloggen Romeoandjuliet

Gropen är årets Augustprisvinnare! Såhär står det om bokens handling på en internetbokhandel (minns ej vilken) (obs ett urval av beskrivningen): Dom vuxna hatar Gropen. Dom tycker inte att barnen ska vara där och leka för man kan dö. Den handlar om fantasins och lekens kraft. Om fega vuxna och om att aldrig ge sig. För hur skulle det bli om de vuxna bestämde allt?

9

Min främsta klimatfientliga synd är shopping. Det är där min påverkan på klimatet sticker ut. Jag har tillämpat en rätt bra strategi de senaste månaderna, nämligen: va pank.

Alla fattar ju att ett trendigt interiörreportagigt hem inte är viktigt i livet. Alls. Egentligen. Ändå känner jag starka känslor om mitt hem. Där jag vill göra om. Saker som jag vill byta ut. Värst är det när man inser att man har *gått på* en trend, blivit lurad att skaffa guldiga bestick eller så. Varför kunde jag inte bara ha vanliga?

I alla fall: det här ska jag KBTa. Så igår när barnen ville ta fram julsakerna satt jag bara där. Styrde inte, påverkade inte. Det är inte viktigt med snygga julpynt. Resultatet blev int exakt granitigt cleant om en säger så. Jag tänkte att vi kunde kolla på det:

Tomtehörna bland stearinstänk och kristaller. Hunden ser visserligen rätt ledsen ut, men jag okejar. Jag kommer inte plocka bort en endaste grej när de ligger och sover och inte märker.

En annan hörna: en rumsgran med ljusslinga som blinkar i olika färger. Det hängde en virkad lussebulle i granen också, men någon tog med sig den när hen skulle sova.

Vad jag behöver när jag ska sova: kudde + täcke.
Vad mitt barn behöver när hen ska sova: täcke, kudde, två tvättbjörnar, en ekorre, en katt, en yoshi och en lussebulle.

Notera särskilt julmoroten.

I lördags var jag på dejt med min man. Det här är en av de bästa sakerna jag vet: dricka bubbel och spana på folk. Mitt på dagen. Man känner sig så busig.

Sedan bar det av till Hotell Knausts spegelsal för afternoon tea.

Oerhört lyxigt! Sedan skulle vi köpa praliner. För cirka ett år sedan såg jag champagnepraliner nämligen och har tänkt på det sedan dess. Tyvärr fanns inga inne. Efter två glas bubbel lät det som en bra idé att köpa andra chokladpraliner på sprittema: baileys och tequila. Det var inte det. En bra idé. Varför tog jag inte bara något gott?

16

Igår var jag piffig i håret. Känner mig som en Wes Anderson-tjej.

Jag skulle egentligen skriva det här inlägget igår, meeeeen så fick hela staden Sundsvall strömavbrott. Som den privvade människa man är myser man när det är strömavbrott. Förundrat kollar man ut genom fönstret och allt man ser är en vägg av mörker. Inga radhus och gatlyktor. Så tänker man på generationer av människor som levde prick här i skogarna, fast utan elektricitet. Och så läser man en bok och bär pannlampa.

Först tänkte jag att det var ryssen som kom och ba ”jag visste det, Sverige är inte alls förberedda på den här typen av krigsföring”. Nu ska vi skaffa en vevradio och konserver.

Det här är min häxiga hörna med bland annat mina kristaller. Jag älskar ju häxor och på sistone har mina västerländska roots blivit viktiga i min identitet. Det började nog i somras, när skogarna brann i Ragunda. Tio procent av Sveriges vattenkraft kommer från samma kommun. En av Sveriges rikaste på naturkapital, men fattigast ändå. Av de två miljarder kronor som staten tjänar på kraften går inte ett enda öre tillbaka till bygden. Och härifrån kommer min farmor. Och kanske levde någon av mina förfäder här när kvinnor brändes.

Det mest identitetslösa länet i Sverige fick jag höra en gång. Fast egentligen det coolaste. Det var här flest kvinnor anklagade för häxeri brann. Sundsvallsstrejken la grund till fackförbundens inflytande och arbetarrättigheter. Plus skotten i Ådalen. Kan inte Sundsvalls Näringslivsbolag bara anställa mig? Jag kan vara konsult. Jag kan göra det här länet till ett arbetarklass- och kvinnohistoriskt turistcenter (jaja sno min idé om ni måste).

SAAAMT: Västernorrland är Sveriges Norge.

Synd på skrikgul festisflaska och inte rustik kåsa och termos bara. Men Indalsälven, gör mig gråtmild in i märgen.

I alla fall: jag har haft två kristaller i min ficka varje gång jag skrivit tenta den här hösten: en citrin (som *ska* blockera oro och nervositet och är utmärkt för studenter, källa: butiken jag köpte den i) och en grön aventurin (som *ger* tur och är en karriärsten och jag tänkte liksom att tentorna är en del av min famtida karriär). Psuedo going strong. Come at me, Uppdrag Granskning som granskar högskolefusk.

En gullig grej jag vet: att lilla O har en en lockig lugg.

12

Det är två saker som Kissie influerat mitt liv med. Dels kunskapen att man behöver ha mycket bilder på sig själv i en blogg och dels att äta tacos med micrade nachos. Här ovan: en av dessa saker. Gissa vilken. Skoja. Tråkig. Skäms. På bilden har jag förresten en vintage Gucci-väska. Som jag tyvärr har fläckat ner. Med vadå? Jo, piña colada som jag drack på italienska rivieran. Jag tycker mycket om att berätta det eftersom det låter som att jag skulle leva ett coolt och världsvant liv. Fastän jag egentligen har varit utomlands totalt två gånger sedan jag gick i nian.

Jag har börjat se Grey’s Anatomy. Det förvånar mig. Mest för att jag trodde att jag var en person med klass och stil som inte gillade pampiga amerikanska blockbustiga serier. Att jag skulle få panik av att slösa bort mitt liv på 16 säsonger medelmåttighet. Men icke. Jag tror dessutom att jag aldrig har sugits in i en handling så fort tidigare?? Grey’s Anatomy har påverkat mig. I vissa fall förändrat mig ända in i kärnan.

Såhär:

1. Jag har kommit till insikt att jag måste vaccinera mig mot *HPV-relaterade sjukdomar*. Aka cancer. För kanske fem år sedan tänkte jag göra det och fick till och med ett recept utskrivet, meeeen jag hade inte råd att hämta ut det. Idag läste jag att högkostnadsskyddet gäller tills man är 26 år. Jag är 27.

2. Jag har blivit en gråtare. Numera lever jag mitt liv ständigt på kanten till tårarna. Det här har till exempel hänt två dagar i rad nu: jag har börjat gråta när jag kramat Josef för att jag tänkt på att han är min person. Snyftat i hans tröjlinning och sagt att jag aldrig kommer släppta taget. Det gjorde jag förstås. Släppte honom alltså.

3. Man kanske ska bli läkare? Sen när barnen är stora alltså? Det är inte bara Grey’s Anatomy som har planterat detta frö. Även Ruth Bader Ginsburg. En idol ändå. Jag måste bara läsa upp matematik D, biologi B, fysik B, kemi B, spara ihop 500k, få 2.0 på högskoleprovet och plugga i nitton år.

Avslutningsvis har det kommit en ny älskvärd bild på Håkan Juholt som platsar i min mapp:

Nämligen:

15