2017-10-21

Recept: Tigerkaka

Recept: Tigerkaka | Frk. Kräsen

En av de första kakor jag lärde mig att baka var tigerkaka. Det var lika kul att se vilket mönster den skulle få varje gång, även om jag för det mesta pillade bort den ”vita kakan” när jag fick min skiva och bara åt bitarna som smakade choklad.

Som vuxen påminner tigerkaka mig om kaffe i trädgården hos mormor. Och så tjocka skivor ljummen kaka direkt från formen som smular ner i knät.

Oavsett vilka minnen du får när du står med en nybakad tigerkaka i köket så hoppas jag att du gillar receptet. Det är enkelt, gott och traditionellt – och några gånger är det ju precis den kombinationen som man är på jakt efter!

3 tips till en god tigerkaka
✔ Den här tigerkakan smakar av både choklad och apelsin. Det kan byta ut apelsinen mot en ekologisk citron om du vill variera kakan. Det är även möjligt att göra den mer ”neutral” och skippa att smaksätta den ljusa delen helt.
✔ Du kan baka kakan i en rund form eller i en avlång brödform.
✔ Är du osäker på om tigerkakan är färdig kan du sticka en tandpetare i den. Är det deg på tandpetaren behöver kakan bakas lite längre. Du kan lägga lite folie på toppen av den så den inte blir bränd.

Recept: Tigerkaka | Frk. Kräsen Recept: Tigerkaka | Frk. Kräsen Recept: Tigerkaka | Frk. Kräsen Recept: Tigerkaka | Frk. Kräsen Recept: Tigerkaka | Frk. Kräsen Recept: Tigerkaka | Frk. Kräsen Recept: Tigerkaka | Frk. Kräsen Recept: Tigerkaka | Frk. Kräsen Recept: Tigerkaka | Frk. Kräsen Recept: Tigerkaka | Frk. Kräsen Recept: Tigerkaka | Frk. Kräsen

Tigerkaka
(1 kaka, 1 timme och 15 minuter)

200 g smör
2,5 dl socker
3 ägg
4 dl mjöl
1 tsk bakpulver
1 knivspets salt
1 dl mjölk
3 msk kakao
1 knivspets vaniljpulver
1 eko-apelsin

Vispa smör och socker.
Knäck i äggen ett åt gången och vispa ihop.
Blanda mjöl, bakpulver och salt. Vänd ner i smeten.
Tillsätt mjölk och vispa vidare.
Dela smeten i två skålar.
Blanda kakao i den ene smeten.
Pressa apelsinjuice och riv apelsinskal. Blanda allt skal och 1 msk juice i den andra smeten.
Fäst ett bakplåtspapper i en form eller smörj formen med smör och ströbröd.
Häll i lite av varje smet åt gången för att skapa ett mönster i formen. Använd eventuellt en gaffel som hjälp.
Baka i nedre del av ugnen i cirka en timme vid 175 grader.

0

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras. Obligatoriska fält är markerade *.