2017-10-08

Recept: Falafel

Recept: Hemmagjord falafel i ugn | Frk. Kräsen

Det finns få saker i köket som jag svurit så mycket över som hemmagjord falafel. Både det och chokladmousse tog över tio försök var innan jag lyckades experimentera fram ett recept som funkar gång på gång. Men nu gör jag god och spröd falafel varje gång (och chokladmoussen smakar rätt gott den med!).

Första gången jag svor över det var när jag gjorde min första kokbok – danska ‘Mad for begyndere’. Jag ville så gärna ha ett recept på falafel med men en tight tidsplan och alldeles för många försök med geggigt och tråkigt resultat gjorde att jag tillslut gav upp. Men när kokboken var skickad till tryck bestämde jag mig för att försöka igen.

Helst av allt ville jag ha ett recept som funkar med konserverade kikärtor. För även om det finns många fördelar med att lägga kikärtor i vatten över natten och koka dem så känner jag mig själv. Och jag vet att middag ofta är ett ‘sista minuten’-projekt. Det är med andra ord rätt orealistiskt att föreställa sig att jag vet vad jag vill äta kvällen innan. Så jag väljer burk-kikärtor tio gånger ut av tio och tycker att det är en utmärkt lösning.

Men kikärtor på burk är inte lika samarbetsvilliga när man gör falafel, så därför måste man kompensera lite för att få ingredienserna att hänga ihop. Min kompensation heter ägg och ströbröd. När falaflarna är formade och klara penslar jag dem med olja och bakar i ugnen. Jag skippar med andra ord stora mängder olja och frityrgrytor. Inte för att det inte blir gott på det sättet. För hallå – vad blir inte gott efter en tur i småbubblande olja? Nej, jag tillagar mina falaflar i ugnen för att det är mer bekvämt. Och om det är något jag gillar i köket så är det lätta lösningar som smakar gott.

Jag föreslår att du serverar din hemmagjorda falafel i tortillabröd med lite hackad kål, avokado, gurka, picklad rödlök och med fetaost på toppen.

Recept: Hemmagjord falafel i ugn | Frk. Kräsen Recept: Hemmagjord falafel i ugn | Frk. KräsenRecept: Hemmagjord falafel i ugn | Frk. KräsenRecept: Hemmagjord falafel i ugn | Frk. KräsenRecept: Hemmagjord falafel i ugn | Frk. KräsenRecept: Hemmagjord falafel i ugn | Frk. KräsenRecept: Hemmagjord falafel i ugn | Frk. KräsenRecept: Hemmagjord falafel i ugn | Frk. KräsenRecept: Hemmagjord falafel i ugn | Frk. KräsenRecept: Hemmagjord falafel i ugn | Frk. KräsenHemmagjord falafel | Frk. KräsenRecept: Hemmagjord falafel i ugn | Frk. Kräsen

Falafel
(Cirka 12 stycken, 1 timme)

1 lök
1 klyfta vitlök
1 burk kikärtor
1 bunt persilja
1 tsk salt
1 knivspets peppar
1 tsk spiskummin
1 tsk stött koriander
1 ägg
2 msk skorpmjöl
0,5 dl olja

Hacka lök och vitlök.
Skölj kikärtorna. Låt stå ett par minuter så att allt vatten rinner bort.
Blanda kikärtor, lök, vitlök och persilja.
Tillsätt salt, peppar, spiskummin och koriander.
Mixa alla ingredienserna till en jämn smet.
Blanda i ägg och ströbröd.
Forma tolv falaflar med händerna. Lägg på ett bakplåtspapper.
Pensla försiktigt falaflarna med olja.
Baka i ugnen i 30 minuter vid 200 grader. Vänd och pensla falaflarna efter 10 och 20 minuter.

0

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras. Obligatoriska fält är markerade *.