Recept: Paj med kyckling, cocktailtomater och fetaost | Frk. Kräsen

Grekisk paj. Så brukade vi kalla den här pajen när jag var liten. Efter en varm semestervecka på Kreta när jag gick i fyran blev allt som innehöll både cocktailtomater och fetaost ”grektiskt” i mitt vokabulär. Grekisk sallad. Grekisk pasta. Och grekisk paj. För ett par år sedan bytte jag namn på pajen. Jag kallar den för det den innehåller istället: Paj med kyckling, cocktailtomater och fetaost.

Apropå utländsk mat så käkade jag peruansk streetfood i helgen. Tidigare det här året så öppnade Reffen på Refshaleøen i Köpenhamn. Det som tidigare var en grå och deppig parkeringsplats i ett av Köpenhamns mest förfallna industrikvarter har trollats om till något helt annat. Har fyllts med färgglada och pyntade containrar, bänkar, ljusslingor och vimplar. I varje container finns ett litet kök och där erbjuds mer eller mindre exotiska rätter.

Reffen är efterföljaren till Copenhagen Street Food. Copenhagen Street Food huserade fram till årsskiftet mitt emot turistiga Nyhavn och bestod av massor av matbodar i en stor industrilokal precis vid vattnet. Enligt diverse hemsidor och guideböcker var det Köpenhamns mest hypade ställe, men jag var aldrig speciellt imponerad. Maten var tråkig och fantasilös, servicen dålig och det fanns aldrig tillräckligt med sittplatser.

Fast att vi har varit allt annat än förtjusta i Copenhagen Street Food bestämde vi oss för att ge Reffen en chans. I lördags hoppade vi på cyklarna och drog dit. Copenhagen Jazz Festival spelade en gratis konsert mitt bland containrarna och solen höll på att gå ner. Stället visade sig alltså från sin bästa sida. Och när vi gick runt och tittade insåg jag att det faktiskt fanns flera olika rätter som jag hade lust att smaka.

Valet föll på peruansk seafood och en stor mojito i en spann med massor av mynta. Men innan jag bestämde mig för att det var det bästa valet hann jag överväga om jag borde köpa ett ”grekiskt pitabröd” som också såg väldigt gott ut. Om det innehöll cocktailtomater och fetaost (som den här pajen) vet jag inte – men det märker jag väl nästa gång.

3 tips till en god paj med kyckling
✔ Du kan köpa pajdegen färdig eller slänga ihop den själv. Här är mitt recept på pajdeg.
✔ Vill du att det ska gå extra snabbt kan du köpa färdigstekt kyckling och strimla den. Det blir inte helt samma sak men smakar gott det också.
✔ Har du inte creme fraiche hemma kan du ersätta det med matlagningsgrädde eller mjölk istället.

Recept: Paj med kyckling, cocktailtomater och fetaost | Frk. KräsenRecept: Paj med kyckling, cocktailtomater och fetaost | Frk. KräsenRecept: Paj med kyckling, cocktailtomater och fetaost | Frk. Kräsen

Paj med kyckling, cocktailtomater och fetaost
1 paj (cirka 4 personer), 1 timme och 30 minuter

1 pajdeg (här är mitt recept på pajdeg)
1 msk olja
1 kycklingbröst
15 cocktailtomater
50 g fetaost
1 liten påse rucolasallad
10 oliver utan kärnor
4 ägg
4 dl crème fraiche
50 g riven ost
1 tsk salt
0,5 tsk peppar
1 tsk oregano

Förbered pajdegen.
Stek kycklingen i olja cirka 6 minuter på varje sida eller till den är genomstekt. Krydda med salt och peppar och skär i mindre bitar.
Halvera tomaterna.
Smula fetaosten.
Fyll pajformen med kyckling, tomat, fetaost och rucolasallad.
Vispa ihop ägg, creme fraiche, riven ost, salt, peppar och oregano.
Häll blandningen i pajformen.
Baka pajen vid 175 grader i cirka 40 minuter. Är pajen inte färdig efter 40 minuter kan du lägga lite folie på toppen och baka den 5-10 minuter mer. På det sättet blir den inte för mörk på toppen.

Andra recept med kyckling:
Paj med svamp och karamelliserad lök
Paj med lax och spenat

0
Recept: Glasspinnar med vattenmelon | Frk. Kräsen

För ett par dagar sen fick jag nog. Nog av vår lilla bakgård och av stan. Så efter att Morten och jag hade ätit frukost hoppade jag på tåget hem till mina föräldrar i Skåne. Till en trädgård, en skog och en pool. Och igår ägnade jag det mesta av min dag med att ligga på en filt på gräset, läsa och bada. Ljuvligt ju – även om jag höll på att smälta bort med jämna mellanrum. Jag intog kopiösa mängder saltlakrits och nektariner, eftersom dom här glasspinnarna med vattenmelon låg kvar i frysen i Köpenhamn.

Egentligen har jag först ”riktig” semester i augusti. Men i juli har jag ändå skruvat ner för jobbtempot och upp för antalet timmar i parken. Så jag kan ta ledigt utan att stressa när metrologerna meddelar att vi nog kommer att slå värmerekord dom kommande dagarna.

I början av augusti kommer jag lägga datorn i en skrivbordslåda, sätta mailen på autosvar och dra iväg. Morten och jag flyger till Prag och ska tågluffa vidare upp genom Tyskland. Vi ska stanna i Leipzig, Berlin och Hamburg och jag har redan börjat googla var man dricker den bästa kaffen och var dom bästa second hand-butikerna finns gömda. Sen drar vi vidare till Jylland och spenderar några dagar i ett sommarhus vid havet. Gör sura grimaser när vi käkar havtorn direkt från buskarna vid stranden, dricker vin och läser slut på alla böckerna vi släpat med oss. Jag tänker att det är en perfekt kombination av storstadsupptäckter och skummande vågor i det danskarna kallar Vesterhavet – men som nog heter något annat på svenska. Som jag längtar!

Oavsett om du har semester eller inte än kan jag i alla fall tipsa om dom här glasspinnarna. Det blir nästan inte enklare och om det ska bli värmerekord fler dagar är dom helt perfekta att ha i frysen.

3 tips till glasspinnar med vattenmelon
✔ Skär inte för tunna skivor melon. Då är det svårt att sticka en pinne i dom.
✔ Jag gillar kombinationen melon, choklad och kokos. Men gillar du nötter eller mandlar kan du hacka det och strö över istället för kokos.
✔ Har du testat att göra glasspinnar på samma sätt med banan? Det smakar jättegott!

Recept: Glasspinnar med vattenmelon | Frk. Kräsen Recept: Glasspinnar med vattenmelon | Frk. Kräsen Recept: Glasspinnar med vattenmelon | Frk. Kräsen

Glasspinnar med vattenmelon
20 minuter + 12 timmar i frysen

Vattenmelon
Choklad
Kokos
Pinnar

Skär trekantiga skivor av vattenmelonen.
Stick pinnar i melonen och torka försiktigt av den med hushållspapper, så den inte är så fuktig.
Hacka chokoladen och smält.
Doppa melonen i chokladen. Strö över kokos.
Lägg melonen på bakplåtspapper och sätt i frysen i minst 12 timmar.

★ Gillar du bloggen kan du följa mig på Bloglovin här

1
Recept: Pizza med potatis, creme fraiche og tångkaviar | Frk. Kräsen

Idag bjussar jag på en perfekt sommarpizza – pizza med potatis, créme fraiche, tångkaviar och gräslök. Blir det mera somrigt? Jag tror nästan inte det.

Morten tittade på den här pizzan med stora ögon när jag serverade den för några dagar sedan. ”Med den toppingen känns det där nästan inte som en pizza,” konstaterade han. Och jag förstår ju vad han menar. Kall pizza (jag serverar faktiskt den här pizzan kall!) med créme fraiche, kaviar och gräslök? Det känns nästan mer som midsommarmat. Och om det finns något Morten är skeptisk omkring är det svensk midsommarmat.

Midsommarmat-traumat stammar från en fest på vårt studenthus samma år som Morten och jag möttes. Midsommar inträffar ju någorlunda samtidigt som den danska högtiden Sankt Hans – som mest av allt påminner om vår valborg. Och på Sankt Hans brukar danskarna grilla. Dom firar mest av allt med stora mängder kött och öl.

Huset där våra gamla studentkorridorer låg brukade inte ha något Sankt Hans-bål, men däremot brukade dom fira. Åren innan hade det varit stor middag utanför med helstekt gris. Vingliga stolar (och människor), obegränsat med öl och DJ. Men den här gången skulle man prova något annat. Tjejen som chefade över festplanerandet på kollegiet var svensk och trots att majoriteten av kollegiet stod som stora frågetecken klubbade hon igenom att Sankt Hans-grillen skulle ersättas med potatis, sill, gräslök och stora burkar gräddfil som någon åkte över till Malmö för att hämta.

Större festfiasko får man leta länge efter. Danskarna hatade den svenska midsommarmaten. Morten också. Varje gång jag nämner en menu som påminner om den ser man paniken i hans ögon. Och med den här pizzan var jag väl medveten om att jag balanserade precis på gränsen.

Men när den första paniken lagt sig åt Morten upp allt som jag dukade fram. Och frågade om det fanns mer. Så den konstiga pizzan – som inte liknade en ”vanlig pizza” – var en succé. Så nu hoppas jag bara att ni också gillar den!

3 tips till pizza med potatis
✔ Det är viktigt att potatisskivorna är tunna, för annars hinner pizzan bli bränd innan potatisen är färdig. Har du ett mandolinjärn är det toppen att använda. Annars kan en osthyvel eller liknande funka fint.
✔ Aldrig hört om tång-kaviar? Tång-kaviar ser ut precis som vanlig kaviar men är gjort på tång istället. Det brukar stå bredvid kaviaren i matbutiken och kostar ungefär lika mycket eller lite mindre. Gillar du vanlig kaviar kan du använda det istället – det är en smaksak.
✔ Jag brukar servera den här pizzan ljummen eller kall. Jag vet att det låter lite skumt, men det blir sjukt gott. Så våga låta den ligga en stund, innan du lägger på créme fraiche och dom andra ingredienserna.

Recept: Pizza med potatis, creme fraiche og tångkaviar | Frk. Kräsen Recept: Pizza med potatis, creme fraiche og tångkaviar | Frk. Kräsen Recept: Pizza med potatis, creme fraiche og tångkaviar | Frk. Kräsen

Pizza med potatis, créme fraiche och tångkaviar
(2 stora eller 4 små pizzor, 45 minuter)

1 pizzadeg (här är mitt recept på vanlig pizzadeg och på kalljäst pizzadeg)
200 g creme cheese
2 tsk senap
2 tsk citronsaft
50 g parmesanost
500 g potatis
1 tsk salt
0,5 tsk peppar
1 burk tångkaviar
2,5 dl créme fraiche
1 bunt gräslök
1 liten påse sallad

Förbered pizzadegen. Köp den färdig eller använd mitt recept.
Riv parmesanosten. Blanda creme cheese, senap, citronsaft och parmesan.
Kavla ut pizzadegen. Fördela creme cheese-blandningen på toppen.
Skär mycket tunna skivor av potatisen.
Skölj potatisskivorna och fördela på pizzan. Strö med salt och peppar.
Baka överst i ugnen 6-8 minuter vid 250 grader.
Låt pizzan kallna lite.
Fördela tångkaviar, créme fraiche, hackad gräslök och sallad på toppen.

Andra recept på pizza:
Vit pizza med salami, ruccola och cherrytomater
Pizza med kantareller och picklad rödlök
Pizza med kronärtskocka, spenat och citron
Pizza Margherita

★ Gillar du bloggen kan du följa mig på Bloglovin här

0
Recept: Crumble med röda vinbär och vit choklad | Frk. Kräsen

När jag handlade bär till den här smulpajen med röda vinbär för några dagar sen tänkte jag det igen. Hur otroligt mycket jag önskar mig en kolonilott. Med egna bärbuskar. För oavsett hur charmiga grönsaksbodarna utanför Torvehallerna i Köpenhamn är (det är där jag brukar köpa bär) finns det inget som slår att gå barfota ut på en liten gräsplätt med en skål i handen och själv plocka vinbär, hallon och krusbär.

I min drömvärld är jag innehavare av två saker. En balkong med solsken och en kolonilott med världens minsta hus. För flytta från stan, det har jag absolut inte lust att göra. Jag älskar att gå ner på gatan och stå bredvid vår lokala pizzeria. Att en av mina favoritbarer ligger så nära lägenheten att jag bara kan gå över gatan och gå hem på toa om kön inne på baren är för lång. Det konstanta surret. Men med en bakgård på samma storlek som en skokartong vore en balkong och en kolonilott drömmen.

Förra året fick alla våra grannar balkong. Alla utom vi. Det är något med avståndet mellan fönster, trottoar och grannhuset och av 28 lägenheter var vi dom enda som drog en nitlott när kommunen gick igenom ansökningarna. Så nu har våra 27 grannar varsin balkong med pelargonier och hemmagrodd timjan i lådor, små parasoller och solsken till sent på kvällen.

Jag var bitter över grannarnas balkonger längre än jag tycker om att erkänna. Efter att ha andrahandsbott i fem år borde jag egentligen bara vara överlycklig över att äntligen ha en egen lägenhet. Men när där sattes upp byggställningar utanför och våra grannar en efter en fick sina balkonger monterade förra hösten tyckte jag faktiskt att innerstansorättvisan var total.

Men i maj, när sommaren kom. Då insåg jag plötsligt att grannarnas nya balkonger betyder att absolut ingen av dom använder bakgården längre. Det är bara Morten och jag som balanserar ner kaffekoppar och lastade middagstallrikar, som läser böcker i skuggan av gårdens enda träd och vattnar krukorna med blommor. Det är nästan som om vi fått en helt egen bakgård. Så jag har bestämt mig för att tänka positivt och försöka glömma min balkongdröm ett tag. Men googla vidare kolonilotter, det har jag alltså tänkt mig att fortsätta med…

3 tips till en god smulpaj med röda vinbär
✔ Jag använder alltid samma grundrecept på smulorna när jag bakar smulpaj. Har du andra bär i kylen eller trädgården kan du använda samma recept på smulorna och bara byta ut några eller alla bären.
✔ Det är viktigt att smöret är kallt för att degen ska ”smula”. Använder du för mjukt smör får du bara en stor klump deg.
✔ Ibland varierar jag mig och hackar andra slags mandlar och nötter på toppen. Bestäm själv och använd det du gillar.

Recept: Crumble med röda vinbär och vit choklad | Frk. Kräsen Recept: Crumble med röda vinbär och vit choklad | Frk. Kräsen Recept: Crumble med röda vinbär och vit choklad | Frk. Kräsen Recept: Crumble med röda vinbär och vit choklad | Frk. Kräsen Recept: Crumble med röda vinbär och vit choklad | Frk. Kräsen Recept: Crumble med röda vinbär och vit choklad | Frk. Kräsen Recept: Crumble med röda vinbär och vit choklad | Frk. Kräsen Recept: Crumble med röda vinbär och vit choklad | Frk. Kräsen Recept: Crumble med röda vinbär och vit choklad | Frk. Kräsen Recept: Crumble med röda vinbär och vit choklad | Frk. Kräsen Recept: Crumble med röda vinbär och vit choklad | Frk. Kräsen Recept: Crumble med röda vinbär och vit choklad | Frk. Kräsen Recept: Crumble med röda vinbär och vit choklad | Frk. Kräsen

Recept: Crumble med röda vinbär och vit choklad
1 smulpaj, 40 minuter

1,5 dl socker
1 dl havregryn
2 dl mjöl
150 g smör
400 g röda vinbär
75 g vit choklad
0,5 dl mandlar

Skär smöret i mindre bitar.
Blanda mjöl, havregryn, 0,75 dl socker och smör. Arbeta snabbt ihop till smulor med fingrarna.
Fördela hälften av smulorna i botten av en pajform (cirka 25-30 cm i diameter).
Baka vid 200 grader i 8 minuter.
Hacka chokoladen.
Rensa vinbären.
Blanda vinbär, choklad och 0,75 dl socker i en skål.
Fördela blandningen i pajformen.
Hacka mandlarna.
Fördela resten av degen och mandlarna på toppen av bären.
Baka 20-25 minuter vid 200 grader. Kakan ska bli gyllene i färgen.

Andra recept på smulpaj:
Smulpaj med rabarber
Smulpaj med äpple
Smulpaj med plommon

3
Recept: Färskpotatis med brynt smör | Frk. Kräsen

Ibland tänker jag att den som uppfann brynt smör var ett geni. Och tillsammans med nykokt färskpotatis blir det rent magiskt. Jag lovar, dina smaklökar kommer jubla.

Något annat som är magiskt är Köpenhamn just precis nu. För just precis nu är stan nästan tom. I alla fall min del av den. I helgen packade nämligen majoriteten (så känns det i alla fall) av alla Nörrebro-hipsters sina ryggsäckar, tömde butikerna på tältstolar, konserverad tonfisk och våtservetter och drog västerut. Roskildefestivalen är igång.

Jag var där 2011. Det var min första festival och jag hade höga förväntningar. Längtade efter att dricka ljummen öl, lyssna på musik och sova med kompisar i ett för litet tält. Jag var aldrig på festival när jag gick på gymnasiet och kände en slags ”äntligen”-känsla över hela grejen.

Efter bara ett par dagar på Roskilde insåg jag att det snarare var tanken om att vara en slags festivaltjej som jag gillade. Att faktiskt vara där visade sig nämligen inte alls vara min grej. För även om jag kan dricka öl, göra ingenting och lyssna på musik i en dag, är det helt omöjligt att göra det en hel vecka. Vilket knappast borde ha kommit som någon överraskning. Mina kompisar kallar mig ju knappast ”den mest rastlösa person dom mött” för ingenting.

Så efter mitt halvdana försök att gilla festivaler för sju år sedan stannar jag kvar i Köpenhamn när resten av stan hoppar på tåget. Och jag älskar det. Där är noll trängsel på cykelstigen, ingen kö i matbutiken och alltid plats på stranden. Och precis när man börjar tröttna på att det är så tomt kommer alla tillbaka. Mer perfekt kan det ju inte bli!

Recept: Färskpotatis med brynt smör | Frk. Kräsen Recept: Färskpotatis med brynt smör | Frk. Kräsen Recept: Färskpotatis med brynt smör | Frk. Kräsen Recept: Färskpotatis med brynt smör | Frk. Kräsen

Färskpotatis med brynt smör
2 personer, 30 minuter

500 g färskpotatis
100 g smör
1 bunt dill
1 ekologisk citron
0,5 glas kapris
0,5 tsk salt

Tvätta och kok potatisen i lättsaltat vatten.
Hacka dillen. Riv citronskalet.
Smält smöret i en gryta på medium värme. Rör runt hela tiden. Smöret är färdigt när det kommer små bubblor, blir gyllenbrunt och börjar dofta av karamell. Det tar cirka 5 minuter.
Blanda smöret med dill, citronskal, salt och kapris.
Häll smöret över potatisen och servera/ät/njut.

PS.
Gillar du den här rätten med brynt smör måste du testa min stekta spetskål med brynt smör. Det är löjligt gott!

7
3 tips till Köpenhamn | Frk. Kräsen

Köpenhamn om sommaren. Alltså – kan det bli mer fantastiskt? Jag älskar Köpenhamn året runt men om sommaren är det ta mig tusan extra magiskt. Därför drämmer jag till med fem tips till juli istället för dom sedvanliga tre. För jag tänker att det är extra många som kommer hit just nu och kanske vill ha lite inspiration? Nyhavn, Atelier September och Tivoli i all ära – men den här stan har alltså så otroligt mycket mer kul man kan uppleva om man vågar sig utanför dom klassiska ställena.

3 tips till Köpenhamn | Frk. Kräsen

Lobster rolls på Hooked
Jag hade ingen aning om att ‘lobster rolls’ var fantastiskt innan jag testade det på Hooked, en liten fiskrestaurang som öppnade på Nørrebro förra året. Här serverar dom två slags ‘lobster rolls’, pommes med vinägersalt, fish and chips och lite andra rätter med fisk. Inklusive en sallad om man inte gillar att få kladdiga fingrar och fett och salt överallt. Allt ackompanjeras av goda cocktails. Där är massor av rangliga träbänkar att sitta på utanför och du blir både mätt och lite smålullig för 200 kronor per person.
Adress: Nørrebrogade 59, Nørrebro

3 tips till Köpenhamn | Frk. Kräsen

Bada på Svanemøllen
Prickar du in rätt dagar och vandrar runt i Köpenhamn när det är som mest soligt kan det vara skönt med ett dopp och ett par timmar på stranden. Min favorit är Svanemøllen Strand. Det tar väl 45 minuter att gå dit från Nørreport eller 8 minutter med S-tåg. Svanemøllen Strand är minimal men väldigt mysig. Speciellt på kvällen när där inte är så många personer.
Adress: Svanemøllen Strand bredvid Svanemøllen Station

Tips till Köpenhamn | Frk. Kräsen

Stans bästa glass på Siciliansk Is
Får jag välja var Morten och jag ska käka glass väljer jag alltid Siciliansk Is. Dom delar lokaler med en av mina favorit-ölbarer, ligger tio minuters promenad bort och har stans största urval av sorbet. Min favoritkombination är blodapelsinsorbet, passionsfruktsorbet och havtornsorbet.
Adress: Siciliansk Is/Kølsters Tolv Haner, Rantzausgade 56, Nørrebro

Tips till Köpenhamn | Frk. Kräsen

Drick öl på BRUS
Om du är sugen på öl är BRUS alltid en bra idé. Här finns alltid sittplatser (både inne och ute) och massor av öl. Några gånger är betjäningen lite snobbig, men låt inte det stoppa dig. Ölen är nämligen väldigt god, och här finns alltid något till både ”nybörjare” som inte vet vad dom ska beställa och mer nördiga öl-kännare.
Adress: Guldbergsgade 29, Nørrebro

Tips till Köpenhamn | Frk. Kräsen

Gratis konserter på jazzfestivalen
Den 6-15 juli är det Copenhagen Jazz Festival. Under den veckan brukar stan vara full av gratis jazz som man kan titta förbi utan att ha köpt biljett i förväg. Där är till exempel gratis konserter på Balders Plads på Nørrebro varenda dag under hela festivalen. Förra året såg jag både en stor konsert på själva platsen (Balders Plads är egentligen ett litet torg, fint klämt in mellan lägenheter och ett sött café) och en intimkoncert inne på Røde Rose Kaffebar som ligger precis bredvid. Här kan du se hela programmet.

Vill du ha fler tips?
Här är min stora guide till Köpenhamn.

★ Gillar du bloggen kan du följa mig på Bloglovin här

5
Recept: Glasspinnar med oreo och hallon | Frk. Kräsen

”Idag är en hård dag,” sa Morten igår. Han tittade olyckligt ner i sina frukostflingor. Såg deppig ut när han kom hem från jobbet. Till slut var jag tvungen att säga till honom att rycka upp sig. Det är ju trots allt bara spel-paus i fotbolls-VM en dag. Idag kör det igång igen. För ja. Det var därför han hade en dålig fredag. Efter veckor av fotbollsmatcher varje dag var det plötsligt paus igår. ”Det är ju fruktansvärt jobbigt när man precis vant sig vid att där är minst två matcher om dagen att se,” som Morten så fint förklarade det.

För första gången någonsin förstår jag vad han menar. För Morten och jag har sett precis lika många fotbollsmatcher i år. Jag slutade räkna efter första rundan, men nu skulle jag gissa att vi är närmare 30 än 20 matcher.

Det är ju helt sjukt. Jag som inte ens tycker om att titta på fotboll?! Men såhär är det:

Mitt på våren hörde vi en kille säga till en annan kille att det ju inte är ”kæreste-säsong” i år. Det är fotbollssäsong. VM- år! Sagt på enkel svenska – i år är inte året där man fokuserar på sitt förhållande. Det får vänta till nästa år när där inte är så mycket bra fotboll att fokusera på.

Vad gör man då? När det inte är ”kæreste-säsong”? Min taktik har varit att gå all in på fotboll. Så när Morten och hans kompisar registrerade varsitt ”VM-lag” på en dansk hemsida där man kan bygga sitt egna fiktiva lag, bestämde jag mig för att vara med. För plötsligt har jag något på spel mest hela tiden, för jag ska ju se hur det går för spelarna i mitt fiktiva lag. Ska jag behålla dom? Köpa nya? Det vet jag ju bara om jag ser hur bra dom är på banan i verkligheten. Så jag har sett större mängder fotboll än någonsin förr.

Mitt lag är uselt. En kort period var jag näst sist. I botten låg Mortens lillebror. Jag var lyrisk och för varje poäng bättre jag blev än honom skickade jag ett sms och påminde honom om hans nederlag. Jag hade nämligen en stark misstanke om att det var mer tur än skicklighet som gjorde att jag hade lyckats slippa sistaplatsen, så det gällde ju att utnyttja möjligheten så länge den var där. För nu är jag helt och alldeles sist igen, och fast att VM inte är slut så har jag en stark misstanke om att jag sitter fast på den positionen.

Det blev en väldigt lång utläggning om fotboll fast att det här inlägget skulle handla om glasspinnar. För här är min poäng: Glasspinnar är ett utmärkt ”titta på fotboll”-snack. Speciellt dom här med Oreo-kex och hallon. Fixar du dom i helgen ligger dom klara till Sveriges match på måndag. Perfekt ju!

3 tips till glasspinnar med Oreo och hallon
✔ Vispa inte grädden för hårt. Då får glasspinnarna lite lustig konsistens.
✔ Jag blandar i både kexen och krämen mellan kexen i glasspinnarna. Du behöver inte pilla bort krämen först.
✔ Har du för mycket smet och för få glassformar? Jag brukar hälla resterna i små muffinsformar. Perfekt dessert på en varm sommarkväll.

Recept: Glasspinnar med oreo och hallon | Frk. Kräsen Recept: Glasspinnar med oreo och hallon | Frk. Kräsen Recept: Glasspinnar med oreo och hallon | Frk. Kräsen Recept: Glasspinnar med oreo och hallon | Frk. Kräsen Recept: Glasspinnar med oreo och hallon | Frk. Kräsen Recept: Glasspinnar med oreo och hallon | Frk. Kräsen Recept: Glasspinnar med oreo och hallon | Frk. Kräsen Recept: Glasspinnar med oreo och hallon | Frk. Kräsen Recept: Glasspinnar med oreo och hallon | Frk. Kräsen Recept: Glasspinnar med oreo och hallon | Frk. Kräsen

Glasspinnar med oreos och hallon
(4-6 glasspinnar, 20 minuter + 1 dygn i frysen)

2 äggulor
0,4 dl socker
1 knivspets vaniljpulver
1 dl grekisk yoghurt
1,5 dl vispgrädde
8 oreos
15 hallon

Vispa äggulorna luftiga med socker och vaniljpulver.
Vispa grädden luftig i en egen skål.
Vänd ner grädde och grekisk yoghurt i skålen med äggen.
Smula oreo-kexen.
Mosa försiktigt hallonen med en gaffel.
Häll smeten, hallon och oreo i glassformar. Avsluta med ett lager smet.
Sätt glassen i frysen ett dygn.

★ Gillar du bloggen kan du följa mig på Bloglovin här och på Instagram här

3
Midsommar i Sverige | Frk. Kräsen

Juni har varit ljuvlig. Jag har käkat fler middagar på vår bakgård än jag kan komma ihåg att jag gjorde under hela förra sommaren, varit på kompisbesök i Århus, plöjt igenom böcker och badat. När jag tänker tillbaka på den senaste månaden känns det som att den varit extra lång – för hur har jag annars hunnit med så mycket fint? Jag har samlat några av mina favoriter i det här inlägget. Men först några fina saker jag hittat på nätet.

★ När Ronette tipsade om bra böcker för ett tag sedan skyndade jag mig att beställa hem ‘Allt det där jag sa till dig var sant’ och förra veckan läste jag ut den på två dagar. Nu ser jag fram emot Just Wanna Have Funs bokklubb – kul ide ju!

★ Jag gillar verkligen Instagram-kontot Mosebacke. För ett tag sen upptäckte jag att Sebastian som har kontot även har en blogg med fler drömmiga bilder. Blev så glad och började följa direkt.

★ Jag har läst boken ‘Lises Lettering’ från pärm till pärm och ljumma kvällar har jag suttit på bakgården och ritat bokstäver. Lise skriver så kul och hela boken är fotad av Kristin från Krickelin – så den är verkligen fin.

Frk. Kräsens favoriter

Middagar från ‘Ta skeden dit du kommer’
Jag har följt madbloggen ‘Ta skeden dit du kommer‘ (kul namn ju!) i rätt lång tid. Men det är först nu som jag äntligen kommit mig för att testa några av recepten. ‘Ta skeden dit du kommer’ är en superhärlig matblogg med asiatiska recept. Första veckan i juni lagade jag mat därifrån fyra dagar i rad som Morten och jag åt nere på gården. Min favorit var en nudelsallad med vietnameiska fläskkotletter. Inspiration kommer från det här receptet.

På tur på Ven | Frk. Kräsen

Tandemcykel på Ven
I början av juni var jag på Ven med VisitSweden. Jag skulle göra en guide till min danska blogg och Morten och jag spenderade två dagar på att upptäcka ön på en tandemcykel. Det var en mindre evighet sen jag var på Ven sist och när vi tog färjan tillbaka på dag två var jag närmast helt förälskad. Tror det får bli obligatoriskt sommarbesök på Ven varje år från och med nu. Ett av mina favoritställen var Hven Durum som bakar kardemummasnurror på 100% durummjöl från ön. Så gott!

Att plocka fläder | Frk. Kräsen

Fläderjakt i Rødovre
Jag har varit på besök hos Alice som läser min danska blogg för att plocka fläder. När jag insåg att jag inte skulle hinna hem till Sverige i tid för att plocka tillräckligt med fläder till hemmagjord saft ryckte Alice ut på Instagram och konstaterade att jag kunde få länsa hennes fläderbuske på blommor. Först kändes det lite skumt att cykla hem till en Instagramföljare på det där sättet, men det var hur mysigt och oskumt som helst. Så nu har jag 14 flaskor saft i frysen.

Kräftor och fotboll | Frk. Kräsen

En vecka i Sverige
När mina föräldrar åkte iväg på en veckas semester till Kroatien hoppade Morten och jag på tåget och lånade deras hus precis lika länge. Vi jobbade i skuggan på altanen, höll pauser och badade, blev nästan uppätna av mygg och grillade både pitabröd, pizza och mer traditionella saker på grillen. Om lördagen dukade vi upp kräftor (min favorit!) och höll mini-kräftskiva samtidigt som vi såg matchen mot Tyskland.

På besök hos hönsen | Frk. Kräsen

På besök hos den lokala ”ägg-pushern”
När jag är hemma och hälsar på mina föräldrar ligger där ibland ljusblå ägg i kylen. Min mamma köper alla ägg av Helle som bor några kilometer bort. När vi var hemma passade vi på att köra förbi och titta hur det ser ut hos Helle och möttes av den här gulliga synen. Det visade sig att det faktiskt är den vit-ljusbruna hönan på bilden som står för dom ljusblå äggen. Alla hönor bor i Helles hönshus och om dagarna pickar dom runt i hennes trädgård eller på grannens ekologiska mark precis bredvid.

★ Vilka har varit dina bästa ögonblick i juni? ★

4
Recept: Kycklingsallad med potatis och jordgubbar | Frk. Kräsen

Efter noga övervägande har jag kommit fram till att det nog inte går att leva enbart på färskpotatis och jordgubbar en hel sommar. Även om det spontant låter som en ganska bra idé. Jordgubbar till frukost, nykokta färskpotatisar till lunch och middag och en skål jordgubbar som kvällssnack innan man går och lägger sig. Men. Jag gissar att magontet kommer som ett brev på posten om jag faktiskt testar. Så därför har jag gjort kycklingsallad med färskpotatis och jordgubbar. En slags kompromiss.

Den här rätten kom för övrigt till ur ren frustration förra veckan. Jag var hemma och besökte mina föräldrar några dagar. Man vet aldrig vad som väntar en när man öppnar deras kylskåp, men jag lyckades hitta nog ingredienser för att slänga ihop en pasta med oliver och persilja. Förutseende som jag är gjorde jag tre portioner. En till mig och en till pappa som vi kunde äta till lunch. Och en extra som jag kunde käka till lunch nästa dag när jag skulle vara ensam hemma.

Den planen var utmärkt fram till nästa morgon när min mamma öppnade kylskåpet. ”Oj, vad är det här?” undrade hon när hon såg min matlåda. ”Det ser ju jättegott ut. Jag har ingen matlåda idag, så det här är ju helt perfekt. Den tar jag med,” konstaterade hon och cyklade nöjt iväg till jobbet med min pasta i cykelkorgen.

Suck! Således stod jag ännu en lunch framför kylskåpet och spanade in för att se om det fanns några andra ingredienser som kunde trollas om till en ny rätt till mig. Och när jag både hittade jordgubbar, lite potatis och resterna från vår grillade kyckling kvällen innan var det plötsligt helt okej att mamma snott med sig min pasta till jobbet.

3 tips till kycklingsallad
✔ Jag gör ofta den här salladen när jag har kycklingrester kvar från dagen innan. Har kycklingen varit vänd i någon marinad eller några extra kryddor är det bara en bonus.
✔ Det är inte så viktigt vilken slags grön sallad du har i. Välj din egen favorit eller blanda lite.
✔ Vill du att salladen ska bli mer matig kan du skippa den vanliga gurkan och skiva och steka en squash istället. Stek skivorna 30 sekunder på varje sida i lite olja och blanda ner.

Recept: Kycklingsallad med potatis och jordgubbar | Frk. KräsenRecept: Kycklingsallad med potatis och jordgubbar | Frk. Kräsen Recept: Kycklingsallad med potatis och jordgubbar | Frk. Kräsen

Kycklingsallad med potatis och jordgubbar
(2 personer, 30 minuter)

1 kycklingbröst
2 msk olja
1 tsk salt
1 knivspets peppar
15 färskpotatisar
2 handfull sallad
20 svarta oliver
8 kronärtskockshjärtan
10 cm gurka
15 jordgubbar
50 g fetaost
1 msk äppelcidervinäger eller liknanande

Stek kycklingen i 1 msk olja till den är genomstekt. Krydda med salt och peppar och skär i tunna skivor.
Kok potatisen i lättsaltat vatten.
Rensa och skär jordgubbarna i mindre bitar.
Skär kronärtskockshjärtan och gurka i mindre bitar.
Smula fetaosten.
Blanda 1 msk olja, salt och peppar i en skål. Häll långsamt i vinägern samtidigt som du vispar.
Blanda potatis, sallad, oliver, kronärtskocka, gurka, jordgubbar och fetaost i en skål. Lägg kycklingen på toppen och häll över marinaden.

Andra goda recept med kyckling:
Dansk kycklingröra
Chicken nuggets

★ Gillar du bloggen kan du följa mig på Bloglovin här och på Instagram här

3
Recept: Panerad sparris med pocherat ägg och ärtor | Frk. Kräsen

Jag tycker att det är viktigt att käka ordentligt. Att bli mätt. Men ibland tycker jag att det kan vara lite svårt om sommaren. För vad äter man egentligen när det är varmt, tröjan klibbar och man helst vill leva av iste?

Hade jag bott närmare Medelhavet hade jag antagligen levt på mozzarella, frasiga baguetter, oliver och parmaskinka från dom små matbutikernas delikatteser från juni till augusti. Varje gång Morten och jag är i Italien brukar en stor mängd av våra måltider bestå av just den kombinationen. Det kostar nästan ingenting och smakar fantastiskt. (Och nu när jag pluggat italienska om kvällarna i ett år känns det som en överkomlig uppgift att göra den beställningen på italienska. Lagom svårt liksom.)

Men ska man kombinera den blandningen varje dag här hemma hade man ju blivit mer eller mindre ruinerad efter några veckor (och jag är lite osäker på hur bra magen mår om hela ens diet består av det?). Så jag försöker komma på andra goda sommarrätter.

Jag såg att Eric gjort en lista på massor av enkel sommarmat på hans blogg som lät väldigt god. Och så vill jag tipsa om ett recept själv också. Panerad sparris med ärtor och pocherat ägg. En slags dröm om man är lika förtjust i sparris och ägg som jag är. Och kan man inte bli mätt kan man kombinera rätten med massor av annat gott.

Så. Nu när dagens mattips är avklarat har jag tänkt mig att njuta av en solig söndag. Jag har just gjort en stor kanna kaffe och har en tredjedel kvar av ”De polyglotta älskarna” som jag läser just nu. Perfekt ju!

3 tips till panerad sparris
✔ Man skalar sparrisen för att paneringen ska fästa. Skalet är för glansigt för att något ska fästa direkt på det. Du kan spara allt du skalar bort och använda i en sallad.
✔ Våga använda rejält med smör när du steker sparrisen. Panering smakar för det mesta fantastiskt, men steker man i för lite smör blir det sällan gott.
✔ Tycker du att det är omöjligt att lyckas med pocherede ägg funkar det även bra att servera med ett löskokt ägg.

Recept: Panerad sparris med pocherat ägg och ärtor | Frk. Kräsen Recept: Panerad sparris med pocherat ägg och ärtor | Frk. Kräsen Recept: Panerad sparris med pocherat ägg och ärtor | Frk. Kräsen Recept: Panerad sparris med pocherat ägg och ärtor | Frk. Kräsen Recept: Panerad sparris med pocherat ägg och ärtor | Frk. Kräsen Recept: Panerad sparris med pocherat ägg och ärtor | Frk. Kräsen Recept: Panerad sparris med pocherat ägg och ärtor | Frk. Kräsen Recept: Panerad sparris med pocherat ägg och ärtor | Frk. Kräsen Recept: Panerad sparris med pocherat ägg och ärtor | Frk. Kräsen Recept: Panerad sparris med pocherat ägg och ärtor | Frk. Kräsen Recept: Panerad sparris med pocherat ägg och ärtor | Frk. Kräsen Recept: Panerad sparris med pocherat ägg och ärtor | Frk. KräsenRecept: Panerad sparris med pocherat ägg och ärtor | Frk. Kräsen

Panerad sparris med pocherat ägg och ärtor
(2 personer, 30 minuter)

10 sparris
1 dl mjöl
3 ägg
2 dl ströbröd
20 g parmesan
1 tsk salt
1 knivspets peppar
20 g smör
0,5 dl ärtor
1 msk ättikssprit 12%
0,5 tsk chiliflakes
1 citron

Skär bort de nedersta cm på sparrisen. Skala sparrisen med en potatisskalare.
Häll mjöl på en tallrik. Vänd sparrisen i mjölet.
Riv parmesan fint. Blanda ströbröd, parmesan, 0,5 tsk salt och 1 knivspets peppar.
Vispa ett ägg och häll på en tallrik. Vänd sparrisen i ägget efter att du vänt den i mjölet. Vänd därefter sparrisen i ströbrödet.
Smält 20 g smör i en stekpanna. Stek sparrisen till den är gyllenbrun.
Rensa ärtorna. Stek ärtorna i pannan i det sista smöret.
Koka upp vatten i en gryta. Skruva ner värmen. Tillsätt ättikssprit och lite salt.
Använd en visp för att skapa en virvel i vattnet. Knäck ett ägg i mitten. Fiska upp ägget efter cirka 3 minuter. Repetera med nästa ägg.
Placera ägget på toppen av sparrisen och ärtorna. Strö salt och chiliflakes på ägget. Servera med en skiva citron.

★ Gillar du bloggen kan du följa mig på Bloglovin här och på Instagram här

5