Recept: Sallad med bönor och squash | Frk. Kräsen

Den här salladen med bönor, squash och ärtor har jag ätit många gånger i sommar. När det har varit lite varmt och man inte riktigt orkar stå i köket är den ett bra alternativ som inte kräver så lång tid. Och så känns det som en bra idé att utnyttja att det finns svensk och dansk squash, bönor och ärtor i matbutiken.

Första gången serverade jag den med kyckling. Andra gången med grillad makrill. Det var Mortens idé att själv grilla makrill och jag var hyfsat skeptisk när jag gick in hos fiskhandlaren för att köpa ett gäng fiskar med mig hem. Men resultatet blev hur bra som helst.

Ska det gå extra snabbt är några skivor stekt halloumiost eller ett pocherat ägg också gott till. Eller nybakat bröd. I början av sommaren experimenterade jag med att baka grytbröd. Men när det plötsligt blev ännu varmare ute kändes det inte kul att stå inomhus och baka bröd, så det projektet sattes på paus. Men om man orkar baka bröd just nu funkar det nog utmärkt ihop.

4 tips till en god sallad med bönor och squash
✔ Du kan använda gula eller gröna bönor och gul eller grön squash. Bara köp det du gillar bäst eller hittar i butiken.
✔ Svårt att få tag på ärtor? Köp ärtskott istället. Smakar toppengott. Eller odla själv – Julia har gjort en fin guide här.
✔ Du kan använda ett mandolinjärn, en osthyvel eller en potatisskalare för att strimla squashen.
✔ Kok inte bönorna för länge. Dom ska vara lite krispiga, inte mjuka och tråkiga.

Recept: Sallad med bönor och squash | Frk. Kräsen Recept: Sallad med bönor och squash | Frk. Kräsen Recept: Sallad med bönor och squash | Frk. Kräsen

Sallad med bönor och squash
2 stora eller 4 små portioner, 20 minuter

1 squash
100 g bönor
1 dl ärtor
1 msk olivolja
1 ekologisk citron
0,5 tsk salt
1 knivspets peppar
50 g pinjenötter

Skär squashen i tunna strimlor.
Koka bönorna kort, så att dom fortfarande är krispiga.
Förbered ärtorna.
Blanda ihop squash, bönor och ärtor.
Riv citronskalet och pressa saften. Blanda olivolja, citronskal, salt och peppar i en liten skål.
Häll i citronsaften samtidigt som du vispar ihop innehållet.
Blanda dressingen och salladen.
Rosta pinjenötterna. Strö över salladen.

Andra recept på sallad:
Sallad med squash och mango
Råkostsallad med rödkål och morötter

1
Recept: Vit pizza med kantareller och picklad rödlök | Frk. Kräsen

Jag älskar kantareller. Så varje gång det är kantarellsäsong uppfinner jag nya rätter, för ju fler ursäkter för att äta kantareller jag har ju bättre. Mitt senaste påhitt är den här vita pizzan med kantareller och picklad rödlök. Det är pizzalyx när det är som bäst!

Ibland kan det kännas som att jag slösar när jag står i grönsaksavdelningen i min matbutik och lägger ytterligare ett paket kantareller i korgen. Men då brukar jag tänka på hur otroligt mycket kål jag äter på ett år och hur billigt det är. Så om kantareller (och vin) är det dyraste som landar i min inköpskorg under några sommar- och höstmånader så känns det ändå ganska okey.

Resten av ingredienserna på den här pizzan är ganska enkla (kantarellerna förtjänar ju att spela huvudrollen). Men hoppa inte över picklad rödlök (här är receptet) om du inte har det hemma! Det tar hela pizzan till en ny nivå, så släng hellre en hackad rödlök i en glasburk med lite vatten, socker och ättika och vänta en timme extra på kvällsmaten. Picklad rödlök smakar bäst efter ett par dagar, men i det här fallet smakar snabb-picklad rödlök bättre än ingen picklad rödlök alls!

3 tips till vit pizza med kantareller
✔ Du kan baka pizzadegen själv eller köpa den färdig. Använder du mitt recept på pizzadeg bör det halveras, för annars får du för mycket deg.
✔ Vit pizza betyder att man byter ut tomatsåsen eller peston på pizzan mot ricotta, creme cheese eller ett liknande alternativ. I det här receptet använder jag creme cheese men creme fraiche, ricotta eller keso fungerar också bra.
✔ Jag använder västerbottenost på den här pizzan. Kan du inte hitta det så använd en annan ost med mycket smak. Och kom ihåg – osten ska alltid på under kantarellerna.

Recept: Vit pizza med kantareller och picklad rödlök | Frk. KräsenRecept: Vit pizza med kantareller och picklad rödlök | Frk. KräsenRecept: Vit pizza med kantareller och picklad rödlök | Frk. KräsenRecept: Vit pizza med kantareller och picklad rödlök | Frk. KräsenRecept: Vit pizza med kantareller och picklad rödlök | Frk. KräsenRecept: Vit pizza med kantareller och picklad rödlök | Frk. KräsenRecept: Vit pizza med kantareller och picklad rödlök | Frk. KräsenRecept: Vit pizza med kantareller och picklad rödlök | Frk. KräsenRecept: Vit pizza med kantareller och picklad rödlök | Frk. KräsenRecept: Vit pizza med kantareller och picklad rödlök | Frk. KräsenRecept: Vit pizza med kantareller och picklad rödlök | Frk. KräsenRecept: Vit pizza med kantareller och picklad rödlök | Frk. Kräsen

Vit pizza med kantareller och picklad rödlök
(1 stor eller 2 små pizzaer, 45 minuter)

Pizzadeg (här är mitt recept på pizzadeg och kalljäst pizzadeg)
5 msk creme cheese
50 g riven ost
1 citron
2 tsk senap
200 g kantareller
30 g smör
1 tsk torkad timjan
0,5 tsk salt
1 knivspets peppar
20 hasselnötter
1 tsk olja
0,5 dl picklad rödlök
1 liten påse ruccola

Rensa kantarellerna. Skär i mindre bitar.
Stek kantarellerna i smör i cirka 8 minuter.
Smaka av med salt, peppar och timjan.
Kavla ut pizzadegen. Köp degen färdig eller använd mitt recept på pizzadeg (mitt recept bör halveras för att passa det här receptet).
Blanda creme cheese, citronsaft och senap. Bred ut på degen.
Strö riven ost på.
Fördela kantarellerna på toppen.
Baka längst upp i ugnen vid 250 grader i cirka 8 minuter.
Hacka nötterna grovt och rosta i olja i en panna.
Toppa pizzan med ruccola, picklad rödlök och nötter.

Andra goda recept på pizza:
Pizza med pesto, spenat och kronärtskocka
Pizza med salami, ruccola och körsbärstomater

1
Recept: Rulltårta med bär | Frk. Kräsen

Glad rulltårtans dag! Enligt Google fyller rulltårtan år idag och det måste ju firas. Med rulltårta såklart. Jag har bakat en enkel och god med olika bär. Den tar bara 30 minuter att slänga ihop så det finnas nästan inte någon ursäkt för att inte fira idag.

Jag har försökt leta upp hur gammal rulltårtan egentligen blir och vem som kom på att den skulle få en helt egen dag men hittills har jag inte haft någon framgång. Men är det inte rätt sannolikt att livsmedelsindustrin har ett finger med i spelet? På samma sätt som dom hade med Kanelbullens dag?

Kanelbullens dag har ju startats av Hembakningsrådet. I slutet av 50-talet slog sig mjöl- socker och mejeriproducenter i Sverige ihop och skapade en föreningen som skulle inspirera oss till att baka mer i Sverige. Hembakningsrådet. 1999 bestämde Hembakningsrådet sig för att inspirera oss lite extra och uppfann Kanelbullens dag. Och vips – så hade vi en utmärkt anledning till att baka och köpa extra många kanelbullar i början på oktober.

Rulltårtan har kanske varit igenom samma process? Jag tycker inte att det känns helt osannolikt i alla fall. Hur som helst – vill du vara med och fira hjälper jag gärna till med ett recept. Varsågod och hoppas att det smakar!

3 tips till god rulltårta
✔ Min ugn bakar otroligt ojämnt så efter 2 minuter var jag tvungen att vända plåten – annars hade ena delen av rulltårtan fått en bränd bismak. Det är rätt viktigt att rulltårtan bakas jämnt, så har du också en konstig ugn kan du vända hela plåten efter 2 eller 3 minuter.
✔ Jag har mixat hallon och röda vinbär i det här receptet. Gillar du andra bär fungerar det också utmärkt.
✔ Rulla försiktigt ihop rulltårtan så snabbt som möjligt. Ligger den och svalnar för länge blir den hård och spricker lättare när du rullar ihop den. Har du inte tid att rulla ihop den på en gång kan du lägga en ren handduk över den. Då blir den inte torr så snabbt.

Recept: Rulltårta med bär | Frk. Kräsen Recept: Rulltårta med bär | Frk. Kräsen Recept: Rulltårta med bär | Frk. Kräsen Recept: Rulltårta med bär | Frk. Kräsen Recept: Rulltårta med bär | Frk. Kräsen Recept: Rulltårta med bär | Frk. Kräsen Recept: Rulltårta med bär | Frk. Kräsen Recept: Rulltårta med bär | Frk. Kräsen Recept: Rulltårta med bär | Frk. Kräsen Recept: Rulltårta med bär | Frk. KräsenRecept: Rulltårta med bär | Frk. Kräsen

Rulltårta med bär
1 rulltårta/12 skivor, 30 minuter

3 ägg
2,1 dl socker
2 dl mjöl
2 tsk bakpulver
1 ekologisk citron
200 g färska bär
1 knivspets vaniljpulver
1,5 dl vispgrädde

Vispa ägg och 2 dl socker luftigt.
Blanda mjöl och bakpulver. Häll i degen och vispa ihop.
Riv citronskalet och pressa saften. Du ska använda 0,5 dl saft. Tillsätt till degen.
Häll degen på ett bakplåtspapper på en plåt. Bred ut i en fyrkant.
Baka kakan i cirka 5 minuter vid 250 grader. Strö 0,1 dl socker över.
Lägg ett bakplåtspapper över kakan. Vänd den. Dra försiktigt av bakplåtspappret från kakan.
Mixa bär och vaniljpulver.
Skär av de yttersta kanterna på rulltårtan. Bred ud bären.
Rulla ihop med hjälp av bakplåtspappret. Skär i skivor och dekorera med vispgrädde och bär.

2
Recept: Svart vinbärssaft | Frk. Kräsen

Jag har hittat en perfekt plats den här sommaren. I parken alltså. Lite undanskymd, under ett träd, bakom en buske. Dit har jag gått när eftermiddagarna blivit långa och jag har behövt en paus från jobbet. För det mesta har jag tagit med en bra bok eller en podcast. Stoppat en banan och en termos med iskaffe i väskan eller fyllt en flaska med saft. Hittills har innehållet i flaskan mest bestått av hemmagjord flädersaft, men efter att ha gjort några flaskor svart vinbärssaft kan jag variera mig.

Mest av allt gillar jag att lyssna på nördiga podcasts och program. Meny på P1 är en favorit. Deras arkiv är massivt och för ett par veckor sedan lyssnade jag både på 30 minuter om majs och 30 minuter om potatis. Och blir det för nördigt pausar jag och lyssnar lite på P3 Dokumentär istället.

Jag har gett sommarpratarna på P1 ett par försök i sommar också. Men det är verkligen inte min kopp te. Efter tio år i Danmark är många av sommarpratarna helt okända namn för mig och varje gång jag ger det ett försök tröttnar jag 15 minuter in eftersom allt börjar på samma sätt med diverse barndomsminnen. Gäsp liksom.

Då föredrar jag att lyssna på 20 minuter om kebabens historia eller en detaljerad beskrivning av vilka sorters potatisar som forskarna tror funkar bäst i framtiden. När jag scrollade igenom Menys arkiv förra veckan hittade jag till och med ett program om saft! Så nu vet jag vad jag ska lyssna på i parken nästa gång jag går dit.

3 tips till svart vinbärssaft
✔ Jag brukar inte plocka bort dom gröna trådarna och stjälkarna när jag kokar svart vinbärssaft. Eftersom man silar allt innan det blir till färdig saft får man inte med det i saften.
✔ Har du inte vaniljpulver hemma kan du använda en halv vaniljstång istället.
✔ Jag använder inget konserveringsmedel när jag kokar saft. Istället fryser jag in saften i små flaskor och tar fram när jag tror att jag kommer dricka en flaska. Då håller den sig cirka två veckor i kylen.

Recept: Svart vinbärssaft | Frk. Kräsen Recept: Svart vinbärssaft | Frk. Kräsen Recept: Svart vinbärssaft | Frk. Kräsen

Svart vinbärssaft
(2 flaskor, 30 minuter)

1 kg svarta vinbär
8 dl vatten
1 knivspets vaniljpulver
3 dl socker

Häll vinbär, vatten och vaniljpulver i en gryta.
Koka på medium värme i cirka 10 minuter. Tryck på bären med en träslev så att alla mosas.
Häll innehållet genom ett fint durkslag eller silställning. Häll tillbaka i grytan.
Häll i socker. Låt koka upp så att sockret smälter.
Häll upp på rena flaskor eller glas.
Spä saften cirka 1:5 när den serveras.

1
Tips till Köpenhamn | Frk. Kräsen

Idag drar Morten och jag på mini-tågluff i Tyskland. Vi har njutit så mycket som det bara går av sommaren i Köpenhamn hittills men nu ska vi upptäcka andra ställen ett par veckor. Jag längtar så till kaffe på trottoaren i Berlin, att dricka öl i Hamburg och att upptäcka vilken slags stad Leipzig är.

Både Morten och jag har jobbat hela sommaren, men när solen skiner varenda dag känns det inte så tungt – man kan ju bara dra på äventyr när klockan slagit fem. Vi har varit på små cykelutflykter, badat på stranden och varit på diverse restaurangbesök för att testa nya ställen och besöka gamla favoriter. Sommar i Köpenhamn är bara <3!

Har du sån tur att du ska till Köpenhamn den kommande månaden har jag samlat ihop några augusti-tips här. Alla tre ställena har öppnat dom senaste månaderna och är toppenhärliga på soliga sommardagar.

Tips till Köpenhamn | Frk. Kräsen

Fisk och snacks på Blaaregn
Blaaregn är nog min nyaste favoritrestaurang i Köpenhamn. Vilket kanske inte är så konstigt. Det är nämligen ägarna till min favoritölbar som har startat den. I lokalen bredvid baren. Så nu kan man gå och dricka en öl på Kølsters Tolv Haner och gå vidare fem korta meter för att äta middag. Perfekt ju.

Som bilden kanske avslöjar är Blaaregn en fiskrestaurang. Menyn varierar från dag till dag, men oftast finns det fyra fiskrätter och fem gröna snacks som man kan kombinera på kors och tvärs och dela med varandra. Maten serveras på blåmålade bord på trottoaren och innanför känns det som man kombinerat 70-talsmönster och mormorsporslin med en grekisk semesterrestaurang.
Adress: Blaaregn, Jester Brochmands Gade 9, Nørrebro

Tips till Köpenhamn | Frk. Kräsen

Street food på Reffen
Har du varit i Köpenhamn dom senaste åren har du kanske besökt Copenhagen Street Food som legat på andra sidan vattnet från Nyhavn? Copenhagen Street Food var en stor industrilokal med massor av mer eller mindre exotiska små matbodar. I december förra året stängdes dörrarna och alla byggnaderna på den lilla ön jämnades med marken. Men no worries – det finns fortfarande möjlighet att käka street food i Köpenhamn.

Tidigare i år öppnade nämligen Reffen längst ut på Refshaleøen. Det tar lite längre tid att cykla dit, men låt inte det stoppa dig (man kan även ta hamnbussen dit – det kostar och funkar som en vanlig buss – men är en båt).

Den här delen av Refshaleøen påminde mest om övergiven industrimark tidigare, men nu är här fullt av färgglada containrar. Inne i varje container står folk och lagar mat. Jag har både varit där och ätit bao bao och peruansk ceviche och båda delarna var gott. Så cykla dit om du vill käka street food, dricka mojito och uppleva en lite annan del av Köpenhamn.
Adress: Reffen, Refshalevej 167, Refshaleøen

Tips till Köpenhamn | Frk. Kräsen

Pingis, bad och lite allt möjligt på Refshaleöen
Mitt emot Reffen och alla färgglada containrar ligger Halvandet. En slags lekland och sommarställe för vuxna. Här kan man spela pingis och bada. Ligga på uppblåsta madrasser och dricka drinkar. Käka en lätt lunch eller ta en tupplur i en hängmatta. Här finns lite allt möjligt att fördriva tiden med en varm sommardag. Allt är chill och priserna är helt okej för att vara Köpenhamn.
Adress: Halvandet, Refshalevej 325, Refshaleøen

Vill du ha fler tips?
Här är min stora guide till Köpenhamn.

★ Gillar du bloggen kan du följa mig på Bloglovin här

3
Recept: Havregrynsgröt med mandelmjölk och bakade plommon | Frk. Kräsen

I dag ska det handla om gröt. Jag äter det till frukost med jämna mellanrum, och så bor jag granne med det. För tre gator bort ligger nämligen GRØD. Danmarks första café som enbart har en sak på menyn. Gröt.

Innan GRØD flyttade in i mitt kvarter så tyckte jag att gröt var ganska intetsägande. Mättande? Ja. Bra att ha sist på månaden? Ja. Men något att servera tillsammans med en god kopp kaffe och pressad juice lördag morgon? Knappast.

Men så öppnade danska Lasse GRØD för sex år sedan. Han hade knappt fyllt 20 år och hade absolut ingen erfarenhet av att varken laga mat eller öppna eget café. Men han gillade gröt, och Köpenhamn gillade honom. Jag också. På mitt första besök på hans första café (nu finns det så många GRØD i Köpenhamn att jag tappat räkningen) beställde jag den gröten som efterhand funnits längst på GRØDs meny. Havregrynsgröt med karamellsås, äpple och rostade mandlar. Snacka om att det var godare än min torftiga version därhemma.

Efter mitt första besök på GRØD började jag experimentera lite med min havregrynsgröt hemma. Testade nya frön, gryn, mjölk och topping. Och plötsligt var det så gott att gröten fick lov att serveras tillsammans med kaffen och juicen lördag morgon.

Dagens gröt är gjort på mandelmjölk och serveras med bakade plommon, salta mandlar och en klick grekisk yoghurt på toppen. Mums!

PS.
GRØD ligger på Jægersborggade 50 på Nörrebro. Vill du ha fler tips, har jag en hel guide till Köpenhamn.

3 tips till god havregrynsgröt
✔ Mandelmjölken ger gröten en krämig konsistens och god smak. Men den kan även bytas ut mot någon annan plantmjölk eller komjölk.
✔ Du kan köpa salta mandlar färdigt eller göra det själv. Här är mitt recept på salta mandlar.
✔ Byter du ut den grekiska yoghurten mot vegansk yoghurt kan hela rätten bli vegansk.

Recept: Havregrynsgröt med mandelmjölk och bakade plommon | Frk. Kräsen Recept: Havregrynsgröt med mandelmjölk och bakade plommon | Frk. Kräsen Recept: Havregrynsgröt med mandelmjölk och bakade plommon | Frk. Kräsen Recept: Havregrynsgröt med mandelmjölk och bakade plommon | Frk. Kräsen Recept: Havregrynsgröt med mandelmjölk och bakade plommon | Frk. Kräsen Recept: Havregrynsgröt med mandelmjölk och bakade plommon | Frk. Kräsen Recept: Havregrynsgröt med mandelmjölk och bakade plommon | Frk. Kräsen Recept: Havregrynsgröt med mandelmjölk och bakade plommon | Frk. Kräsen Recept: Havregrynsgröt med mandelmjölk och bakade plommon | Frk. Kräsen

Havregrynsgröt med mandelmjölk och bakade plommon
(1 portion, 40 minuter)

1 dl havregryn
1 knivspets salt
2 dl mandelmjölk
10 plommon
1 msk brun farin
1 knivspets vaniljpulver
0,5 citron
12 saltade mandlar
0,5 dl grekisk yoghurt

Dela plommonen på mitten. Skär bort kärnan.
Lägg plommonen i en ugnsfast form.
Strö brun farin och vaniljepulver på toppen.
Baka i ugnen vid 175 grader i 30 minuter.
Blanda havregryn, salt och mandelmjölk i en gryta.
Kok ihop till en gröt.
Hacka mandlarna. (Vill du förbereda mandlarna själv, kan du använda det här receptet på salta mandlar.)
Pynta gröten med plommon, grekisk yoghurt och mandlar.

★ Gillar du min blogg kan du följa den på Bloglovin här

4
Frk. Kräsens favoriter

Juli har varit fantastisk. Fast att Morten och jag har jobbat hela månaden så har vi lyckats pressa in massor av mysiga saker också. Cyklat till stranden och haft picnic på kvällen. Gått på eftermiddagspromenad och käkat glass. Konsumerat stora mängder iskaffe på bakgården och varit på små utflykter. Allt blir så mycket lättare när solen skiner och man inte behöver ta med sig en tjocktröja ut på äventyren. När man kan sitta och lufttorka efter ett kvällsdopp kvart i tolv på kvällen och bara njuta.

Även om juli har varit allt jag hoppades på ska det bli sjukt skönt med semester. Förra året puffade vi det mesta av vår semester till september. Det var lite väl sent, så i år har vi lagt den i augusti istället. Så om några dagar drar vi iväg. Datorn får inte följa med, och jag sätter min mail på autosvar i tre veckor. Längtar så!

Frk. Kräsens favoriter

Matinspiration från Sandra Beijer
Jag tyckte att det såg så himla gott ut när Sandra Beijer gjorde ceviche med kräftstjärtar för några veckor sen. Samma dag gjorde jag en egen sommarversion. Ingredienslistan såg lite annorlunda ut men resultatet blev lika gott som jag hade hoppats. Tips härifrån!

Frk. Kräsens favoriter

Glasstest på YouTube
Fördelen med mitt jobb är att man kan anpassa arbetsuppgifterna efter vädret. Därför tyckte jag att det var en strålande idé att göra ett stort test av vegansk chokladglass på min YouTube-kanal den här månaden. Jag satte mig i skuggan på vår bakgård och testade fyra olika sorter. En ytterst välsmakande arbetsdag. Förstår du danska kan du se resultatet här.

Frk. Kräsens favoriter

Street food på Reffen
Jag har hunnit med flera besök på Reffen på Refshaleøen den senaste månaden. Morten och jag var där under jazzfestivalen och drack mojitos och veckan efter cyklade vi dit med hela hans familj och käkade lunch. Verkligen bra sommarställe, och nu har kommunen just öppnat en ny hamnbassäng därute så man kan hoppa ner i hamnen och svalka sig när man käkat.

Frk. Kräsens favoriter

Glass i massor
Jag tror aldrig jag ätit så mycket glass som jag har gjort i sommar. Jag har käkat sorbet på Siciliansk Is, smaskat mjukglass hos Jane på Something Frozen och ätit gigantiska mängder hemmagjorda glasspinnar. Glassen på bilden är en vegansk mjukglass med jordgubbssmak, basilikasocker och vitt choklad som jag åt på Something Frozen förra helgen. Så sjukt gott!

★ Vilka har varit dina bästa ögonblick i juli? ★

2
Recept: Falafel med ärtor och citron | Frk. Kräsen

När Morten och jag dukade fram vår hemmagjorda falafel med gröna ärtor, tortillabröd, picklad rödlök och ett hav av andra tillbehör på bordet nere på bakgården för ett par dagar sedan var det nästan för varmt. Så i samma sekund som vi ätit upp bytte vi om till badkläder och cyklade iväg för ett högst nödvändigt kvällsdopp.

I vanliga fall brukar vi bada på Svanemøllen, en liten strand utanför Østerbro. Den är bara 100 meter lång men vattnet brukar vara klart och om man kommer på kvällen är där alltid plats. Men tidigare samma dag hade jag läst att Köpenhamns kommun föreslog att man tog både sitt morgon- och kvällsdopp någon annanstans, för i Svanemøllens vatten var det för mycket giftiga alger.

När Svanemøllen inte längre var en möjlighet bestämde vi oss för att premiärbada ute i Nordhavn istället. I Köpenhamn finns flera olika ”hamnbad” och ”hamnbassänger” – som den i Nordhavn. Ett klassiskt hamnbad består av flera avgränsade pooler och livräddare (har du någonsin varit på Islands Brygge om sommaren vet du nog vad jag pratar om). En hamnbassäng är lite mer primitiv – där är en brygga, en stege ner i vattnet och några gula flytbojar som markerar var ”poolen” börjar och slutar. Men i verkligheten hoppar du rakt ut i hamnen.

Jag är så glad för att Köpenhamn har byggt upp små flytande oaser på så många ställen. När jag flyttade hit för åtta år sedan tror jag bara det fanns ett par ställen man kunde bada på i hamnen, men nu ska man aldrig cykla speciellt långt för att kunna dyka ner i vattnet. Och på en varm kväll som igår är det magiskt.

När vi parkerade cyklarna vid tio på kvällen var trädäcket och poolen på Nordhavn fulla av människor. Vi badade och lufttorkade och cyklade hem vid midnatt. Då var det fortfarande massor av folk ute. Sommar i Köpenhamn alltså. Så himla härligt!

(Ska du hit på semester om sommaren kan du kolla in var alla hamnbaden och hamnbassängerna ligger här. Bara dubbelkolla om det är öppet innan du cyklar/går dit – för om där finns giftiga alger eller råttor stänger kommunen baden.)

3 tips till falafel med ärtor
✔ I Danmark äter vi gigantiska mängder färska ärtor under sommaren. Lite som man käkar jordgubbar i Sverige. Men trots att färska ärtor är så poppis i Danmark föredrar jag att använda frysta ärtor i min falafel. Det ger oftast bäst resultat.
✔ Jag brukar använda kikärtor på burk när jag gör falafel. I Danmark har alla burkar samma storlek och innehåller cirka 250 gram kikärtor (avrunnen vikt).
✔ Jag bakar min falafel i ugnen för att slippa allt kladd med fritering. Jag penslar den med olja några gånger under tiden, för då blir den extra spröd.

Recept: Falafel med ärtor och citron | Frk. Kräsen Recept: Falafel med ärtor och citron | Frk. Kräsen Recept: Falafel med ärtor och citron | Frk. Kräsen Recept: Falafel med ärtor och citron | Frk. Kräsen

Falafel
Cirka 12 stycken, 1 timme

1 lök
1 klyfta vitlök
1 burk kikärtor
1 dl gröna ärtor
1 bunt persilja
1 tsk salt
1 knivspets peppar
1 tsk spiskummin
1 tsk stött koriander
1 tsk bakpulver
1 ekologisk citron
1 ägg
0,5 dl skorpmjöl
0,5 dl olja

Hacka lök och vitlök.
Skölj kikärtorna. Låt stå ett par minuter så att allt vatten rinner bort.
Häll kokande vatten över dom frusna ärtorna, så att dom blir mjuka.
Blanda kikärtor, ärtor, lök, vitlök och persilja.
Tillsätt salt, peppar, bakpulver, spiskummin och koriander.
Mixa alla ingredienserna till en jämn smet.
Riv citronskalet och pressa saften från citronen.
Blanda i citronskal, citronsaft, ägg och ströbröd.
Forma 12-15 falaflar med händerna. Lägg på ett bakplåtspapper.
Pensla försiktigt falaflarna med olja.
Baka i ugnen i 30 minuter vid 200 grader. Vänd och pensla falaflarna efter 10 och 20 minuter. Baka eventuellt falaflarna i 10 minuter extra om dom verkar mjuka efter 30 minuter.

PS.
Vill du hellre göra helt vanlig falafel? Här är receptet på min hemmagjorda falafel.

2
Recept: Kladdkaka med apelsin | Frk. Kräsen

9-0. Efter VM vet vi att resultat är viktigt den här sommaren. Och 9-0 är en ganska överlägsen seger. Både på och utanför fotbollsplanen. Det var inget lag som kammade hem segern med 9-0 i någon av fotbollsmatcherna i VM, men när jag presenterade gänget på mitt kontor för två hembakade chokladkakor var det precis så resultatet blev.

Först ut var en klassisk svensk kladdkaka.
Den skulle tävla mot min nya chokladkaka – en kladdkaka med apelsin.

Jag har både vunnit nya korridorköks hjärtan och imponerat på diverse arbetsplatser med min kladdkaka. Så även om apelsin-versionen smakar väldigt gott var jag rätt säker på att den klassiska kladdkakan ändå skulle kamma hem segern.

Tji fick jag! När alla hade smakat en bit av varje kaka var det nämligen inte någon tvekan om vilken version som vann. Alla nio som var på kontoret den dagen röstade nämligen på kladdkakan med apelsin. Och kvar stod jag och var överraskad.

Jag litar så klart på kontorkompisarnas goda smak. Men jag föreslår ändå att du bakar båda två och själv avgör vilken du gillar bäst. Och om du testar vill jag väldigt gärna höra vad du kommer fram till.

3 tips till kladdkaka med apelsin
✔ Vill du ha ännu mer apelsinsmak kan du tillsätta mer apelsinskal. Men det är en bra idé att inte tillsätta mer juice, för då blir konsistensen annorlunda.
✔ Hela poängen med en kladdkaka är såklart att den ska vara kladdig. Så var inte deppig om kakan är relativt platt när den kommer ut ur ugnen. Det är ju det som gör den så god.
✔ Kakan smakar gott med färska bär, lite vaniljglass eller en klick grekisk yoghurt.

Recept: Kladdkaka med apelsin | Frk. KräsenRecept: Kladdkaka | Frk. KräsenRecept: Kladdkaka | Frk. KräsenRecept: Kladdkaka | Frk. KräsenRecept: Kladdkaka | Frk. KräsenRecept: Kladdkaka med apelsin | Frk. KräsenRecept: Kladdkaka | Frk. KräsenRecept: Kladdkaka | Frk. KräsenRecept: Kladdkaka med apelsin | Frk. Kräsen

Kladdkaka med apelsin
1 kaka, 45 minuter

2 ägg
3 dl socker
100 g smör
2,5 dl mjöl
4 msk kakao
1 knivspets vaniljpulver
1 knivspets salt
1 ekologisk apelsin

Smält smöret.
Vispa ägg och socker luftigt.
Häll smöret i blandingen. Rör ihop.
Blanda mjöl, kakao, vaniljpulver och salt. Vispa ner i degen.
Riv apelsinskal och pressa saften. Vispa ner i degen.
Sätt ett bakplåtspapper i en springform (20-25 cm i diameter). Häll i degen i formen.
Baka kakan vid 200 grader i cirka 18-20 minuter. Kakan ska vara lite kladdig i mitten.
Låt kakan stå ett ögonblick innan du serverar den. Pynta till exempel med florsocker eller färska bär.

Andra recept på kakor med choklad:
Klassisk kladdkaka
Danska dammsugare
Tigerkaka

★ Gillar du bloggen kan du följa mig på Bloglovin här

1
Recept: Paj med kyckling, cocktailtomater och fetaost | Frk. Kräsen

Grekisk paj. Så brukade vi kalla den här pajen när jag var liten. Efter en varm semestervecka på Kreta när jag gick i fyran blev allt som innehöll både cocktailtomater och fetaost ”grektiskt” i mitt vokabulär. Grekisk sallad. Grekisk pasta. Och grekisk paj. För ett par år sedan bytte jag namn på pajen. Jag kallar den för det den innehåller istället: Paj med kyckling, cocktailtomater och fetaost.

Apropå utländsk mat så käkade jag peruansk streetfood i helgen. Tidigare det här året så öppnade Reffen på Refshaleøen i Köpenhamn. Det som tidigare var en grå och deppig parkeringsplats i ett av Köpenhamns mest förfallna industrikvarter har trollats om till något helt annat. Har fyllts med färgglada och pyntade containrar, bänkar, ljusslingor och vimplar. I varje container finns ett litet kök och där erbjuds mer eller mindre exotiska rätter.

Reffen är efterföljaren till Copenhagen Street Food. Copenhagen Street Food huserade fram till årsskiftet mitt emot turistiga Nyhavn och bestod av massor av matbodar i en stor industrilokal precis vid vattnet. Enligt diverse hemsidor och guideböcker var det Köpenhamns mest hypade ställe, men jag var aldrig speciellt imponerad. Maten var tråkig och fantasilös, servicen dålig och det fanns aldrig tillräckligt med sittplatser.

Fast att vi har varit allt annat än förtjusta i Copenhagen Street Food bestämde vi oss för att ge Reffen en chans. I lördags hoppade vi på cyklarna och drog dit. Copenhagen Jazz Festival spelade en gratis konsert mitt bland containrarna och solen höll på att gå ner. Stället visade sig alltså från sin bästa sida. Och när vi gick runt och tittade insåg jag att det faktiskt fanns flera olika rätter som jag hade lust att smaka.

Valet föll på peruansk seafood och en stor mojito i en spann med massor av mynta. Men innan jag bestämde mig för att det var det bästa valet hann jag överväga om jag borde köpa ett ”grekiskt pitabröd” som också såg väldigt gott ut. Om det innehöll cocktailtomater och fetaost (som den här pajen) vet jag inte – men det märker jag väl nästa gång.

3 tips till en god paj med kyckling
✔ Du kan köpa pajdegen färdig eller slänga ihop den själv. Här är mitt recept på pajdeg.
✔ Vill du att det ska gå extra snabbt kan du köpa färdigstekt kyckling och strimla den. Det blir inte helt samma sak men smakar gott det också.
✔ Har du inte creme fraiche hemma kan du ersätta det med matlagningsgrädde eller mjölk istället.

Recept: Paj med kyckling, cocktailtomater och fetaost | Frk. KräsenRecept: Paj med kyckling, cocktailtomater och fetaost | Frk. KräsenRecept: Paj med kyckling, cocktailtomater och fetaost | Frk. Kräsen

Paj med kyckling, cocktailtomater och fetaost
1 paj (cirka 4 personer), 1 timme och 30 minuter

1 pajdeg (här är mitt recept på pajdeg)
1 msk olja
1 kycklingbröst
15 cocktailtomater
50 g fetaost
1 liten påse rucolasallad
10 oliver utan kärnor
4 ägg
4 dl crème fraiche
50 g riven ost
1 tsk salt
0,5 tsk peppar
1 tsk oregano

Förbered pajdegen.
Stek kycklingen i olja cirka 6 minuter på varje sida eller till den är genomstekt. Krydda med salt och peppar och skär i mindre bitar.
Halvera tomaterna.
Smula fetaosten.
Fyll pajformen med kyckling, tomat, fetaost och rucolasallad.
Vispa ihop ägg, creme fraiche, riven ost, salt, peppar och oregano.
Häll blandningen i pajformen.
Baka pajen vid 175 grader i cirka 40 minuter. Är pajen inte färdig efter 40 minuter kan du lägga lite folie på toppen och baka den 5-10 minuter mer. På det sättet blir den inte för mörk på toppen.

Andra recept med kyckling:
Paj med svamp och karamelliserad lök
Paj med lax och spenat

1