Recept: Fläderglass | Frk. Kräsen

Har ni varit ute och plockat fläder än? Flädern började blomma i Köpenhamn för tre veckor sen och när solen sken och det var 30 grader varje dag blev jag plötsligt lite stressad över hur jag skulle få plockat några blommor innan alla blommat ut. ”Hur långt har flädern kommit i skogen?” skrev jag till mamma i ett sms och fick ett lugnande svar tillbaka. Flädern i min svenska skog blommade fortfarande.

I väntan på att hinna åka hem och plocka fläder skrev en kvinna som heter Alice till mig på Instagram. Hon bor i utkanten av Köpenhamn och i hennes trädgård står en stor fläderbuske. ”Du behöver inte vänta med att plocka fläder till du ska till Sverige,” skrev hon i en kommentar. ”Du kan bara cykla förbi mig i Rødovre och plocka av min fläder.”

Efter lite snabbt Internet-stalkande bestämde jag mig för att Alice nog var ganska ofarlig och att det var en alldeles utmärkt idé att våga säga ja till hennes erbjudande. Så för ett par veckor sedan cyklade jag iväg, och i hennes trädgård möttes jag både av en gigantisk buske med fläder och två överdrivet söta hundar.

Efter tre timmar hos Alice hade vi beskuret hela hennes buske och jag hade fyllt två stora påsar med blommor. Hundarna hade somnat under äppelträdet och jag hade druckit två glas av Alices hemmagjorda rabarbersaft. Det var visst dags att cykla tillbaka med min fångst.

Jag tror aldrig att jag plockat så mycket fläder förr och nu har jag fyllt frysen med 14 flaskor saft. Det mesta av det har jag tänkt att dricka det kommande året, men lite av det har jag använt till hemmagjord fläderglass. Det smakar nämligen också väldigt gott.

3 tips till fläderglass
✔ Vispa inte grädden för hårt. Glassen blir godare med löst vispad grädde än fast vispad grädde.
✔ Du kan både använda hemmagjord och färdigköpt saft.
✔ Har du ingen glassmaskin kan du sätta smeten direkt i frysen. Kom bara ihåg att ta ut den ur frysen i extra god tid för annars kan det vara lite svårt att forma kulor.

Recept: Fläderglass | Frk. Kräsen Recept: Fläderglass | Frk. Kräsen Recept: Fläderglass | Frk. Kräsen Recept: Fläderglass | Frk. Kräsen Recept: Fläderglass | Frk. Kräsen Recept: Fläderglass | Frk. Kräsen Recept: Fläderglass | Frk. Kräsen Recept: Fläderglass | Frk. Kräsen

Fläderglass
(Cirka 6 dl glass, 30 minuter + 1 dygn i frysen)

1,5 dl vispgrädde
1,5 dl grekisk yoghurt
1,5 dl fläderblomskoncentrat
4 äggulor
0,5 dl socker
1 ekologisk lime

Vispa grädden luftig.
Vänd i yoghurt och fläderblomskoncentrat i grädden.
Vispa äggulor och socker luftigt.
Riv limeskal och pressa limejuice.
Vänd i ägg och socker i grädden. Tillsätt limeskal och limesaft.
Häll blandningen i en glassmaskin. Kör i maskinen till blandningen blir till glass. Sätt glassen i frysen.

0
Guide till Lissabon | Frk. Kräsen

För några år sedan var Morten och jag i Lissabon. En stad som vi inte hade så bra koll på innan vi åkte iväg. Där finns ju varken något Eiffeltorn eller romerska ruiner och enligt Wikipedia är det först när man besökt Berlin, London och Istanbul som man styr mot Lissabon. Vi skrattade och suckade lite åt hur förutsägbara vi tydligen är.

När man inte vet så mycket om staden man ska besöka är det svårt att ha så höga förväntningar. Och kanske var det därför Lissabon överraskade så positivt. För oj, så fint det är. Efter en knapp vecka i Lissabon samlade jag ihop alla mina bästa tips i en stor guide på min danska blogg.

Förra veckan var min danska svärmor i Lissabon med några kompisar. Innan dom skulle åka iväg skickade Morten över min guide till henne, och varje dag som dom var iväg fick vi nya sms med bilder från deras resa. ”Titta, nu sitter dom på restaurangen i trappan som vi åt på,” sa Morten en kväll. ”Titta, nu är dom i den där magiska staden utanför Lissabon som du tipsade om,” sa han nästa kväll. ”Se, mamma har skickat en bild från bageriet du rekommenderade.”

Det visade sig att svärmor och hennes kompisar började i ena änden av guide och arbetade sig igenom den och när hon kom hem hörde hon av sig och konstaterade att de haft en utmärkt tur. Så nu när min guide blivit kvalitetstestad från början till slut så tänker jag att det passar bra att översätta den till svenska. Svärmor hälsar och säger att den är toppen!

Guide till Lissabon | Frk. Kräsen Guide till Lissabon | Frk. Kräsen Guide till Lissabon | Frk. Kräsen

A Taberna da Rua das Flores (restaurang)
”Vi rekommenderar att ni delar tre till fyra rätter” säger vår servitör. Det finns bara två menyer på hela restaurangen. Båda två är skrivna på portugisiska, så hon står vid vårt bord och översätter punkt för punkt. Till slut beställer vi pilgrimsmusslor, vit fisk, räkor och gris. Hur det är tillagat och vad det serveras med framgår inte av vårt lätt haltande samtal. Det gör inte så mycket, för vi har redan sneglat över på grannborden och konstaterat att allt ser gott ut. Vinet serveras i små dricksglas och stämningen och maten väger upp för den lite förvirrade betjäningen.
Adress: Rua das Flores 103 (man kan inte reservera bord, men man kan bli uppskriven på en väntelista och dricka ett glas vin på trottoaren utanför tills där finns ett ledigt bord)

Guide till Lissabon | Frk. Kräsen

Meson Andaluz (restaurang)
För det mesta är en trappa en slags transportmöjlighet. Man använder den när man ska någonstans. Men inte den här gången. Den här gången ligger restaurangen mitt i trappan. Restaurangen, som serverar några av de godaste fiskrätter jag ätit på länge, har satt ut bord, stolar och lampor mitt i trappan, så om man ska förbi får man snällt kryssa mellan förälskade par på date, engelska fotbollslag och kompisar som är ute och äter middag. Det är så mysigt att man inte har lust att gå vidare.
Adress: Travesso do Alecrim 4

Guide till Lissabon | Frk. Kräsen

Marcado de Ribeira (matmarknad)
På Marcado de Ribeira kan du äta god mat billigt. Det är en stor lokal där det trängs restauranger längs alla väggarna. I mitten står långborden på rad så man kan sitta tillsammans oavsett var maten kommer från. För 10-12 euro får du både mat och något att dricka. Mums!
Adress: Marcado de Ribeira, Avenida 24 de Julho, Cais de Sodre

Guide till Lissabon | Frk. Kräsen Guide till Lissabon | Frk. Kräsen Guide till Lissabon | Frk. Kräsen

Park Bar (bar)
Det finns få byggnader som är så tråkiga och intetsägande som parkeringshus. En slags förvaringslokal för bilar. Ett parkeringshus med en park, DJ, solstolar och en bar på taket är däremot något helt annat. Park Bar är en liten grön oas på toppen av ett stort parkeringshus mitt i stan. Här kan du dricka drinkar, käka ost och korv och njuta av solen samtidigt som du tittar ut över Lissabon.
Adress: Calcado do Combro 58, Biarro Alto

Guide till Lissabon | Frk. Kräsen

Solar do Vinho do Porto (portvinsbar)
Om det är något Portugal är känt för måste det vara portvin. Och vill du ha ett glas när du är i Lissabon är Solar do Vinho do Porto ett bra alternativ. Det är en gammeldags bar med grön heltäckningsmatta, gröna väggar och grönt tak. Två äldre herrar i stiliga outfits går runt och serverar och på menyn finns glas för allt från två till väldigt många euro.
Adress: Rua de Sao Pedro de Alcantara 45

Guide till Lissabon | Frk. Kräsen Guide till Lissabon | Frk. Kräsen

Arco da velha (bar/café)
”Vi har två gröna te. Ett marockanskt med mynta och ett som är mera normalt,” säger kvinnan i baren och sammanfattar rätt effektivt hela stilen på Acro de Velha. För här är ingenting helt som man är van vid. Bortsett från en blå hylla i baren så går hela stället i fyra nyanser av brunt. Man kan tydligt se (och märka) att vi inte är dom första som suttit i soffan och längs med ena väggen finns skåp efter skåp med små historiska detaljer. I bakgrunden spelar dom jazz och fast vi ”bara” skulle ha kvällskaffe och kaka här är det så mysigt att vi stannar kvar och dricker en öl efteråt.
Adress: Rua de Sao Paulo 184-186

Guide till Lissabon | Frk. Kräsen Guide till Lissabon | Frk. Kräsen

Pois, café (café)
På en vandring bland Alfamas små gator hittar vi det österrikiska caféet Pois, café. Som så många andra ställen vi besökt i Lissabon är Pois, café gammeldags i stilen. Här är högt till tak och det ser mest av allt ut som att Pippi Långstrump har stått för inredningen. Min drink (som enligt menyn heter ”Hugo”) serveras i ett stort glas med blå hals. Det sammanfattar visst stilen här rätt precist.
Adress: Rua Sao Joao da Praca 9395, Alfama

Guide till Lissabon | Frk. Kräsen Guide till Lissabon | Frk. Kräsen Guide till Lissabon | Frk. Kräsen

Café da Garagem (café)
Jag har läst på en tysk fotoblogg att Café da Garagem bjuder på Lissabons finaste utsikt. Så när vi är i den delen av stan bestämmer vi oss för att leta upp det och se om ryktet stämmer. Café da Garagem visar sig vara en del av en liten teater och när vi går två trappor ner till caféet är det lätt att förstå varför den tyska bloggaren gillar stället. Här är en fantastisk utsikt över Lissabons takåsar. Perfekt för en avslappnad eftermiddag eller en kvällskaffe.
Adress: Rua da Costa do Castelo 75

Guide till Lissabon | Frk. Kräsen Guide till Lissabon | Frk. Kräsen

O Careca (café)
På hemsidan Spotted by Locals hittar vi en artikel. Där står det att O Caraeca serverar Lissabons bästa croissanger. Det ligger i utkanten av Belém, så en av dagarna hoppar vi på en buss i den riktningen. När vi kommer fram till Belém kräver det ytterligare 30 minuters promenad innan vi närmar oss adressen vi har skrivit ner. ”Är du säker på att det här är rätt?” frågar jag Morten när vi går runt i ett villakvarter. Det är han, så vi går vidare. Efter ett tag uppenbarar sig en grön liten park och ett fullsatt café. Vi är dom enda som inte pratar portugisiska och när vi berättar att vi gått hela vägen för att smaka deras omtalade croissanger så ler dom stort. Dom smakar lika gott som vi har läst. Det var värt en lång promenad.
Adress: Rua Duarte Pacheco Pereira 11D, Belém

Guide till Lissabon | Frk. Kräsen Guide till Lissabon | Frk. Kräsen Guide till Lissabon | Frk. Kräsen

Pastéis de Belém (café)
Alla små caféer och bagerier i Lissabon serverar pastel de nata – en liten rund kaka som är mjuk i konsistensen och smakar milt av vanilj. Vi har hört att den bästa versionen finns på Pastéis de Belém, och när vi kommer fram till caféet upptäcker vi att vi inte är dom enda som fått tag på den informationen. När vi kommer fram ringlar kön sig 30 meter utanför och fast att det finns 400(!) sittplatser inomhus väljer vi att ta vår pastel de nata ’to go’ och äta den utanför. En ytterst bra investering för en euro och fem cent.
Adress: Rua de Belém 84-92, Belém

Guide till Lissabon | Frk. Kräsen Guide till Lissabon | Frk. Kräsen Guide till Lissabon | Frk. Kräsen Guide till Lissabon | Frk. Kräsen

Principe Real (park och café)
Lördag morgon styr vi stegen mot Principe Real. Det är en grön park med ekologisk marknad och ett litet café. Vi äter frukost, går en promenad och njuter av solen. En perfekt start på dagen!
Adress: Principe Real

Guide till Lissabon | Frk. Kräsen

Santini (glass)
På en engelsk blogg har jag läst att Santini serverar Lissabons bästa glass. Efter att ha smakat glassen tror jag definitivt att bloggaren i fråga har rätt.
Adress: Rua do Carmo 9

Guide till Lissabon | Frk. Kräsen Guide till Lissabon | Frk. Kräsen

Loja Das Conservas (butik)
Även om man inte gillar sardiner är det svårt att inte ha lust att köpa en burk eller två när man besöker Loja Das Conservas. Här säljer dom inget annat än sardiner på burk, men vilka burkar! Butiken är en färgexplosin utan dess like och jag får omedelbart ha-begär.
Adress: Rua do Arsenal 130

Guide till Lissabon | Frk. Kräsen Guide till Lissabon | Frk. Kräsen

Botanisk trädgård
Lissabon består av så många backar att staden inte känns speciellt trafikerad. Men även om bilarna sällan stör kan det vara skönt att få en paus från dom. Det kostar två euro att komma in i deras botaniska trädgård. Här kan man gå en promenad, pausa på en bänk eller titta på fjärilar i fjärilshuset.
Adress: Rua da Escola Politécnica 58

Guide till Lissabon | Frk. Kräsen Guide till Lissabon | Frk. Kräsen Guide till Lissabon | Frk. Kräsen

Utflykt till Sintra
40 minuter med tåg från Lissabon ligger Sintra. En minimal stad full av slott. Här finns fler turister än lokala, men jag tycker fortfarande att det är värt ett besök. Vi hoppar på bussen i stan och åker längs med smala serpentinvägar i skogen. När bussen stannar på Pena National Palace – ett gult och rosa slott i en stor park – hoppar vi av. När vi tar bussen ner från berget två timmar senare känns det nästan som att man varit på besök i en annan värld.

★ Gillar du bloggen kan du följa mig på Bloglovin här och på Instagram här

2
Recept: Kryddsmör med smak av bearnaise | Frk. Kräsen

Jag vet inte med er, men jag är rätt förtjust i sås. Men ibland tar det så himla lång tid? Och det är svårt att multi-taska med ena handen när man ska vispa och se till att sås-eländet inte skär eller klumpar sig med den andra. Sås är helt enkelt inte gjort för 2018 års distraktioner i köket.

Men! Förtvivla inte. Svaret på såsproblematiken heter kryddsmör. Denna magnifika uppfinning kan varken klumpa eller skära sig och håller en mindre evighet i kylen. Och så smakar det fruktansvärt gott.

Konceptet är enkelt. Man blandar helt enkelt ner några av sina favoritsmaker i mjukt smör, blandar ihop, formar som en korv och lägger i kylen. Nästa dag, när man grillat något nice, skär man en tjock skiva smör och lägger på toppen. Och så lutar man sig tillbaka och äter.

Man kan ju som sagt blanda allt möjligt gott i sitt smör. Min absoluta favorit är kryddsmör med bearnaisesås-smak. Det smakar precis som den äkta varan, men är betydligt lättare att laga.

3 tips till kryddsmör
✔ Se till att använda riktigt smör. Margarin ger inte samma smak.
✔ Det är viktigt att smöret är mjukt. Annars kan du inte vispa ner ingredienserna. Men det får inte vara för mjukt, för då blir det svårt att forma.
✔ Bearnaisesås får sin klassiska smak av dragon. Ibland använder man färsk dragon i bearnaisesås, men jag tycker att det är lättare att göra gott kryddsmör med torkade kryddor. Men har du en kruka färsk dragon stående i köket så kan du så klart använda den.

Recept: Kryddsmör med smak av bearnaise | Frk. Kräsen Recept: Kryddsmör med smak av bearnaise | Frk. Kräsen Recept: Kryddsmör med smak av bearnaise | Frk. Kräsen Recept: Kryddsmör med smak av bearnaise | Frk. Kräsen Recept: Kryddsmör med smak av bearnaise | Frk. Kräsen Recept: Kryddsmör med smak av bearnaise | Frk. Kräsen Recept: Kryddsmör med smak av bearnaise | Frk. Kräsen Recept: Kryddsmör med smak av bearnaise | Frk. Kräsen Recept: Kryddsmör med smak av bearnaise | Frk. Kräsen

Kryddsmör med bearnaise-smak
(200 g smör, 15 minuter + 5 timmar i kylen)

200 g smör
1 schalottenlök
2 tsk citronsaft
2 tsk senap
0,5 tsk salt
2 msk torkad dragon

Sätt fram smöret så det mjuknar.
Hacka lök fint.
Stek löken mjuk i fem minuter i lite smör. Låt svalna.
Blanda smör, stekt lök, dragon, senap, citronsaft och salt i en skål. Vispa ihop med en elvisp.
Fördela smöret på ett bakplåtspapper.
Rulla ihop och lägg i kylen i minst 5 timmar.
Skär i skivor och servera.

0
Recept: Chicken nuggets | Frk. Kräsen

Idag bjussar jag på en gammal klassiker. Chicken nuggets! Om du gick runt och trodde att chicken nuggets bara smakar gott om man är under 12 år eller i onyktert tillstånd efter midnatt så gissar jag att du aldrig har smakat hemmagjorda nuggets? För det är en helt annan produkt än dom man kan fiska upp i frysdisken i matbutiken. (Inget ont om nuggets från frysdisken. Jag köper fullständigt att vardagspusslandet ibland kräver färdigmat. Men tro mig, hemmagjorda nuggets spelar bara i en annan liga.)

Apropå kyckling så måste jag tipsa om en av mina favoritrestauranger i Köpenhamn: Chicks by Chicks. Som namnet antyder är Chicks by Chicks en restaurang där chicks serverar kyckling. Alltså en kycklingrestaurang driven av två kvinnor.

Första gången jag hörde talas om Chicks by Chicks var jag hyfsat skeptisk. Övervägde hur spännande en kycklingrestaurang egentligen kan vara? Om det verkligen är kyckling som står högst upp på önskelistan när man ska ut och äta? Efter första besöket fick jag snällt erkänna att jag haft helt fel och nu har Chicks by Chicks seglat upp som en av mina favoritrestauranger i Köpenhamn.

För ja. Det är ”bara” kyckling på menyn. Men Chicks by Chicks serverar den bästa kycklingen jag har smakat. Och såsen som serveras till ska vi inte ens snacka om. Stans bästa sås liksom. Och så är där goda sallader och diverse andra tillbehör till. Och cider! Du kan förstås dricka vad du vill till, men Chicks by Chicks har massor av torr och annorlunda äppelcider på menyn. Allt i allt är det ett av Köpenhamns bästa ställen om man vill ut och äta utan att bli ruinerad och inte har något stort behov av nya nordiska rätter med myror och ramslök på toppen.

Vill du besöka Chicks by Chicks ligger det på Vesterbrogade 55.
Vill du ha fler tips till Köpenhamn kan du kolla in min guide till stan här.
Och vill du bara komma igång med att göra egna chicken nuggets kommer receptet här under.

3 tips till chicken nuggets
✔ Man kan använda olika sorters kyckling till nuggets. Jag brukar antingen köpa innerfilé eller bröstfilé och skära i mindre bitar.
✔ Du kan både använda vanliga tortillachips och tortillachips med smak. Ibland gör jag nuggets med tortillachips med chilismak. Mums!
✔ Det är alltid gott att servera chicken nuggets med majonnäs och ketchup. Men ibland lägger jag mina nuggets på våfflor och käkar det med chili, vårlök, picklad gurka, limesaft och en smula honung. Det smakar väldigt gott.

Recept: Chicken nuggets | Frk. Kräsen Recept: Chicken nuggets | Frk. Kräsen Recept: Chicken nuggets | Frk. Kräsen Recept: Chicken nuggets | Frk. Kräsen Recept: Chicken nuggets | Frk. Kräsen Recept: Chicken nuggets | Frk. Kräsen Recept: Chicken nuggets | Frk. Kräsen Recept: Chicken nuggets | Frk. Kräsen Recept: Chicken nuggets | Frk. Kräsen Recept: Chicken nuggets | Frk. Kräsen Recept: Chicken nuggets | Frk. Kräsen

Chicken nuggets
(4 personer, 45 minuter + 1 timme i kylen)

300 g kyckling
2 dl yoghurt
2 dl mjöl
1 knivspets cayennepeppar
1 knivspets paprika
1 knivspets chili
0,5 tsk salt
1 knivspets peppar
1 knivspets spetskummin
2 ägg
200 g tortillachips
3 msk olja

Rensa kycklingen och skär i mindre bitar. Marinera kycklingen i yoghurt i kylen i 1 timme.
Blanda mjöl, chili, cayennepeppar, paprika, spetskummin, salt och peppar.
Vispa ihop äggen.
Smula chipsen.
Vänd kycklingen i mjölet.
Vänd därefter kycklingen i äggen.
Vänd till sist kycklingen i chipsen.
Värm olja i en panna. Stek till kycklingen är genomstekt och gyllenbrun på alla sidor.

PS.
Har du kyckling över tycker jag att du ska använda resten till dansk kycklingröra. Så. Himla. Gott!

1
Recept: Pizza Margherita | Frk. Kräsen

Vad säger ni till lite mer pizza? Jag vet att jag körde på med både kalljäst pizzadeg och pizza med kronärtskocka och spenat i förra veckan, men vem kan egentligen klandra mig? Pizza är och förblir ju gott, så jag hoppas att ni står ut med ett recept på Pizza Margherita också.

Apropå pizza. Vet ni vad dom inte har i Danmark? Pizzasallad. En snabb Google-sökning kunde informera mig om att pizzasalladen är uppfunnen på Pizzeria Piazza Opera i Stockholm 1969. I pizzasalladens Wikipedia-artikel står det att pizza-entreprenören Giuseppe ”Peppino” Sperandio uppfann pizzasalladen när han behövde en billig och mättande sallad som hans gäster kunde knapra i sig när de satt och väntade på sin pizza. Och pang – en succé måste väl ha varit född med tanke på att hela Sverige käkar det nu?

Det har dessvärre aldrig varit någon dansk pizza-entreprenör som fått samma geniala idé. Min grekiska favoritrestaurang serverar något likande till deras souvlaki, men närmare pizzasallad än det har jag inte kommit i Danmark.

Som utlandssvensk gör jag så klart mitt för att sälja in detta fantastiska produkt. Jag ser det som min personliga uppgift att få så många danskar som möjligt övertygade om att livet helt enkelt blir bättre med vitkål till pizzan, kardemumma i kanelbullarna och minst en årlig kräftskiva. Det går lite långsamt med pizzasalladen, men jag tror fortfarande på projektet.

3 tips till god Pizza Margherita
✔ Köp pizzadegen färdig eller baka den själv. Här är mitt recept på kalljäst pizzadeg och på helt klassisk pizzadeg.
✔ Jag gör min tomatsås själv när jag gör Pizza Margherita. Har du väldigt bråttom kan du byta ut den mot en färdiggjord.
✔ Jag brukar alltid låta min pizza stå och vila 5-10 minuter efter att jag lagt på alla ingredienserna. På det sättet blir den extra luftig och spröd.

Recept: Pizza Margherita | Frk. Kräsen Recept: Pizza Margherita | Frk. Kräsen Recept: Pizza Margherita | Frk. Kräsen Recept: Pizza Margherita | Frk. Kräsen Recept: Pizza Margherita | Frk. Kräsen Recept: Pizza Margherita | Frk. Kräsen Recept: Pizza Margherita | Frk. Kräsen Recept: Pizza Margherita | Frk. Kräsen Recept: Pizza Margherita | Frk. Kräsen Recept: Pizza Margherita | Frk. Kräsen Recept: Pizza Margherita | Frk. Kräsen Recept: Pizza Margherita | Frk. Kräsen Recept: Pizza Margherita | Frk. KräsenRecept: Pizza Margherita | Frk. Kräsen

Pizza margarita
(4 små eller 2 stora pizzor, 45 minuter)

1 pizzadeg (här är mitt recept på vanlig pizzadeg och kalljäst pizzadeg)
1 tsk olja
2 klyftor vitlök
1 burk tomater
4 msk tomatpuré
1 tsk vinäger
1 msk socker
1 tsk salt
0,5 tsk peppar
2 mozzarella
2 tsk oregano
4 kvistar färsk basilika

Hacka vitlöken fint.
Häll olja i en gryta. Stek vitlöken i 2 minuter.
Häll tomater och tomatpuré i en mixer. Mixa.
Tillsätt tomater, vinäger och socker i grytan.
Låt sjuda i 10 minuter. Smaka av med salt och peppar.
Kavla ut pizzadegen.
Bred ut tomatsås.
Dela mozzarellaosten i mindre bitar. Fördela på pizzan.
Toppa med oregano.
Baka vid 250 grader i toppen av ugnen i 6-8 minuter.
Fördela basilika på pizzan.

1
Recept: Glasspinnar med jordgubbar och kaksmulor

Är det totalt opassande att smälla till med ett väldigt danskt recept på svenska nationaldagen? För jag har sån himla lust att dela med mig av det här receptet på glass. Vad passar bättre när det är solsken och folk är lediga? Om det är någon gång man har tid att testa nya recept är det väl på lediga dagar mitt i veckan tänker jag.

Men vadå ”danskt recept” tänker du kanske nu? Glasspinnar med jordgubbar och kaksmulor låter ju inte speciellt danskt. Och det har du ju såklart rätt i. Det är inget danskt över varken glasspinnar, jordgubbar eller kaksmulor. Men på min danska blogg heter dom här glasspinnarna något helt annat. Där kallar jag dom för ”Koldskål-ispinde”. Och koldskål är nog något av det absolut mest danska jag någonsin har smakat. Och godaste!

Trots att koldskål är så förträffligt är det lite svårt att förklara för folk som inte smakat det. Jag kan göra ett försök, och så kan vi se vad ni säger?

Koldskål är en kall soppa som danskarna käkar som dessert. Eller snack. Eller kvällsmat om suget verkligen kickar in. Den görs på en blandning av äggulor och olika sorters filmjölk, smaksätts med vanilj och citron och serveras med skivade jordgubbar och smulade kammerjunker (en söt liten skorpa).

Låter det delikat? Eller bara konstigt? Om du inte helt förstår charmen med det så är det helt okej. Det gjorde inte jag heller dom första fem åren i Danmark. Men så plötsligt, utan att jag riktigt vet hur det hände, blev koldskål ett måste för att det verkligen skulle bli sommar. Och i år var jag nere och köpte den första litern (av många!) redan i början av maj. Koldskål har helt enkelt blivit mitt bästa sommar-treat.

Eftersom danskarna häller i sig många miljoner liter koldskål varje sommar så tänkte jag att det kunde vara kul att experimentera lite med receptet. Så jag har testat att göra om det till glasspinnar. Med jordgubbar och kammerjunker. Eller kaksmulor, om du inte har vägarna förbi en dansk matbutik.

3 tips till danska ”koldskål-glasspinnar”
✔ Koldskål smaksätts med vanilj och citronsaft, så det smaksätts den här glassen också med. Mixa så du gillar smaken – jag tycker att det är gott med rejält med citronsaft.
✔ Har du inte kammerjunker funkar digistive-kex eller marie-kex bra istället.
✔ Du behöver ingen glassmaskin för att göra den här glassen. Eftersom glassen både innehåller vispgrädde och vispade äggulor blir det krämigt och gott ändå.

Recept: Glasspinnar med jordgubbar och kaksmulor Recept: Glasspinnar med jordgubbar och kaksmulor Recept: Glasspinnar med jordgubbar och kaksmulor Recept: Glasspinnar med jordgubbar och kaksmulor Recept: Glasspinnar med jordgubbar och kaksmulor Recept: Glasspinnar med jordgubbar och kaksmulor Recept: Glasspinnar med jordgubbar och kaksmulor Recept: Glasspinnar med jordgubbar och kaksmulor Recept: Glasspinnar med jordgubbar och kaksmulor Recept: Glasspinnar med jordgubbar och kaksmulor Recept: Glasspinnar med jordgubbar och kaksmulor

Glasspinnar med jordgubbar och kaksmulor
(4-6 glasspinnar, 20 minuter + 1 dygn i frysen)

2 äggulor
0,4 dl socker
1 knivspets vaniljpulver
1 dl grekisk yoghurt
1 dl vispgrädde
0,5 dl filmjölk
1 ekologisk citron
12 jordgubbar
10 små kakor

Vispa äggulorna luftiga med socker och vaniljpulver.
Vispa grädden luftig i en egen skål.
Vänd ner grädde, grekisk yoghurt och filmjölk i skålen med äggen.
Smaka till med citronsaft och citronskal.
Skiva jordgubbarna. Mosa försiktigt med en gaffel.
Smula småkakorna.
Häll smeten, jordgubbar och kaksmulor i glassformar. Avsluta med ett lager smet.
Sätt glassen i frysen ett dygn.

6
Recept: Rabarberkompott | Frk. Kräsen

Först av allt: Hej till alla nya läsare som hittat hit på grund av Sandras fina inlägg. Här kommer ni antagligen hitta 85% recept, 10% Köpenhamn (det är där jag bor) och 5% allt möjligt annat. En del vispgrädde, såser gjorda på smör och bullar bakade med vetemjöl. Och noll dieter, mirakelkurer och långa utläggningar om superfood. Sånt tycker jag nämligen inte är så kul när jag lagar mat.

Så, nu när intron är färdig kan vi hoppa vidare till dagens recept. Rabarberkompott! Lätt som en plätt men så sjukt gott. Jag har haft en burk stående i kylskåpet sen första dagen jag hittade rabarber i matbutiken och jag har tänkt mig att göra ny kompott så länge säsongen är i gång.

Vad käkar du då detta fantastiska påfund till?

Är du sugen på dessert föreslår jag att du toppar dina frasvåfflor med rabarberkompott och lite grekisk yoghurt.

Vill du ha en ursäkt för att smyga in rabarberkompott på menyn redan på morgonkvisten fungerar den här chiagröten utmärkt med rabarberkompott på toppen.

Och den här havregrynsgröten med bakade plommon på toppen smakar minst lika bra med rabarberkompott som topping istället.

Och pavlova! Men mums – tänkt frasiga maränger, kräm och rabarberkompott? Sådan ett recept har jag inte arkivet än, men frågan är om jag inte måste slänga ihop det i veckan för att se om verkligheten är lika ljuvlig som fantasin? Jag lovar att hålla er uppdaterade på den punkten.

3 tips till god rabarberkompott
✔ Många recept på rabarberkompott är i en gryta på spisen. Det kan man såklart också, men jag tycker att det är lättare att göra det i ugnen. Då behöver man inte stå bredvid och röra runt hela tiden.
✔ Har du ingen stjärnanis i skafferiet? Bara lugn – rabarberkompotten blir ju knappast förstörd för att du hoppar över den delen. Bara kör på utan.
✔ Har du en gammal vaniljstång som ligger och skräpar i en kökslåda? Skippa vaniljpulvret och lägg i en halv vaniljstång istället. Det funkar precis lika bra.

Recept: Rabarberkompott | Frk. Kräsen Recept: Rabarberkompott | Frk. Kräsen Recept: Rabarberkompott | Frk. Kräsen Recept: Rabarberkompott | Frk. Kräsen Recept: Rabarberkompott | Frk. Kräsen Recept: Rabarberkompott | Frk. Kräsen Recept: Rabarberkompott | Frk. Kräsen

Rabarberkompott
(cirka 3 dl, 40 minuter)

500 g rabarber
1 dl socker
1 knivspets vaniljpulver
2 stjärnanis

Tvätta rabarbern. Skär bort de nedersta cm och bladen.
Skär rabarbern i 2 cm långa bitar.
Blanda rabarber, socker, vaniljpulver och stjärnanis i en skål.
Fördela blandingen i en ugnsform.
”Baka” vid 175 grader i cirka 20 minuter. Rör runt ett par gånger.
Häll på glas och förvara i kylen.

3
Guide till Köpenhamn | Frk. Kräsen

Välkommen till mina hoods. När jag går ut genom vår port står jag här. Precis vid den lokala pizzerian, diverse schysta barer och Nörrebros största park. Vill du låtsas att du bor i Köpenhamn är det en bra start att spendera majoriteten av din tid i den här delen av stan.

Hela Köpenhamn exploderar i färger och glada typer när termometern visar +25 grader varenda dag. Parkerna och trottoarerna är överfulla och alla är pepp. Här kommer tre Nörrebro-tips om du har planerat att komma förbi på sommarbesök.

Sabotøren i Köpenhamn | Frk. Kräsen Sabotøren i Köpenhamn | Frk. Kräsen

Vin på Sabotøren
Det finns inget ställe i Köpenhamn som jag hellre dricker vin på än på Sabotøren. Speciellt om sommaren. Då kan man sitta på deras vingliga bänkar utanför och bara njuta. Sabotøren är nog Köpenhamns minsta vinbar och om man inte har blivit tipsad om den, så går man inte bara förbi. Den ligger nämligen inklämd på en helt vanlig gata på Nörrebro. Ni vet, en sån sorts gata som man inte förväntar sig att där ska vara annat än lägenheter på. Så Sabotøren är mest till för dom lokala och jag älskar stämningen.

Adress: Sabotøren, Fensmarkgade 27, Nörrebro

Mahalle ı Frk. Kräsen

Libanesisk mat på Mahalle
Mahalle har varit ett av mina favoritställen i flera år. Från början var det två unga kvinnor från Libanon och Turkiet som öppnade caféet och lagade och serverade några av deras arabiska favoriträtter. För ett några år sedan förälskade sig en av kvinnorna i en man i en annan del av världen och flyttade, så nu har Mahalle fått nya ägare. Men menyn ser precis likadan ut som tidigare – vilket betyder att min absoluta favoriträtt fortfarande finns kvar.

Här är ofta ganska fullt, men lyckas du få ett bord tycker jag att du ska beställa in rätten på bilden. Det är en slags tortillabröd toppade med hummus, avokado, grillad halloumi, mynta och granatäpple. Jag beställer det varenda gång och det är alltid lika gott.

Adress: Mahalle, Birkegade 6, Nörrebro

Something Frozen i Köpenhamn | Frk. Kräsen

”Gourmet”-mjukglass med extra allt på Something Frozen
Vad tänker du när jag säger mjukglass? Jag tänkte på rätt deppig glass på McDonalds fram till förra året när Something Frozen öppnade på Nörrebro. Det är min kompis Jane som har stället, så jag är kanske lite partisk. Men det är alltså värt ett besök!

Jane och Something Frozen gör egentillverkad gourmet-mjukglass. Det finns två smakkombinationer på menyn och serveringen du får innehåller extra allt i form av olika toppings. För ett par dagar sedan hade Jane till exempel en mjukglass med kokossmak toppad med hemmabakad kaka, karamellsås och kakaonips. Ja, ni hör. Sjukt gott ju!

Adress: Something Frozen, Ravnsborg Tværgade 7, Nörrebro

Vill du ha fler tips?
Här är min stora guide till Köpenhamn.

★ Gillar du bloggen kan du följa mig på Bloglovin här

1
Recept: Pizza med kronärtskocka och spenat | Frk. Kräsen

Det är ytterst få pizza-toppings som jag säger nej tack till. Visst, kebabpizza med bearnaisesås och pizza med ananas och curry kvalar väl inte direkt in på min personliga pizzatopplista, men skulle jag bli erbjuden en slice vid rätt tillfälle är jag rätt säker på att jag skulle säga ja. Det enda som jag helst hoppar över på toppen av en pizza är räkor. Någonstans måste man väl ändå sätta ner foten?

Köpenhamn är ett rätt schyst ställe att bo om man gillar pizza. Här finns nämligen hur många bra pizzaställen som helst.

När jag ska lyxa till det lite beställer jag bord på Bæst. Deras pizza bakas i stenugn, det mesta på deras ingredienslista är ekologiskt och de tillverkar sin egna mozzarellaost.

Ska pizzan förtäras i solsken i parken svänger jag förbi Le Quattro Stagioni. Det är så litet att man knappt kan vända sig därinne men deras pizza smakar fantastiskt. Och så ligger dom precis bredvid Assistensen som är ett av mina bästa ställen att hänga.

När Morten och jag har kompisar på besök och vi sitter och dricker rosé på bakgården brukar vi gå över och sticka in huvudet genom bakdörren på Stefanos som vi delar gård med. Dom tycker alltid att det är kul när grannarna är hungriga och levererar nybakad pizza direkt ut på gården på tio minuter.

Men mest av allt bakar jag egen pizza och då gillar jag att ta ut svängarna så mycket jag kan. För när man har chansen att experimentera med toppingen och bygga sin egen favoritpizza tycker jag att möjligheten ska utnyttjas. Och det gjorde jag med dagens pizza – som jag har toppat med grön pesto, mozzarella, kronärtskockor, spenat, citron och chiliflagor. En perfekt sommarpizza!

(En liten parantes: Jag har jobbat med texten till det här inlägget sjukt länge. Jag vet precis hur jag vill att texten ska vara på danska. Men trots perfekta förutsättningar – alltså en stor kaffe på bordet och sommarsol genom fönstret – får jag inte till det på svenska. Mina fina och finurliga formuleringar funkar inte alls när jag försöker översätta dom. Och jag har varit tvungen att konsultera Google Translate för att jag inte kunde komma på vad ”ser ens ud” heter på svenska. Enligt Google Translate heter det ”ser lika ut” men när jag skriver det känns det helt fel. MEN! Pizzan smakar väldigt gott, så jag hoppas att ni förlåter en förvirrad utlandssvensk och bakar pizzan ändå.)

Recept: Pizza med kronärtskocka och spenat | Frk. Kräsen Recept: Pizza med kronärtskocka och spenat | Frk. Kräsen Recept: Pizza med kronärtskocka och spenat | Frk. Kräsen Recept: Pizza med kronärtskocka och spenat | Frk. Kräsen Recept: Pizza med kronärtskocka och spenat | Frk. Kräsen Recept: Pizza med kronärtskocka och spenat | Frk. Kräsen Recept: Pizza med kronärtskocka och spenat | Frk. Kräsen Recept: Pizza med kronärtskocka och spenat | Frk. Kräsen Recept: Pizza med kronärtskocka och spenat | Frk. Kräsen

Pizza med kronärtskocka, spenat och citron
(2 stora eller 4 små pizzor, 45 minuter)

1 pizzadeg (här är mitt recept på vanlig pizzadeg och på kalljäst pizzadeg)
1 dl pesto (här är mitt recept på pesto)
1 färsk mozzarella
1 burk marinerade kronärtskockor
1 liten påse spenat
1 ekologisk citron
0,5 dl pinjekärnor
1 tsk chiliflakes
1 tsk salt
0,5 tsk peppar

Förbered pizzadegen. Köp den färdig eller använd mitt recept här.
Kavla ut pizzadegen och fördela peston.
Skär mozzarellaosten i skivor. Fördela på pizzan.
Fördela kronärtskocka och spenat på pizzan.
Riv skalet på citronen. Pressa saften. Fördela skal och saft på pizzan.
Toppa pizzan med pinjekärnor, chiliflakes, salt och peppar.
Baka överst i ugnen 6-8 minuter vid 250 grader.

Andra recept på pizza:
Vit pizza med salami, ruccola och cherrytomater
Pizza med kantareller och picklad rödlök

★ Gillar du bloggen kan du följa mig på Bloglovin här

0
Recept: Kalljäst pizzadeg | Frk. Kräsen

Innan vi hoppar vidare till dagens recept på kalljäst pizzadeg (alltså pizzadeg man slänger ihop kvällen innan och som står och jäser i kylen i 24 timmar) måste jag erkänna en sak. Något som nästan känns lite pinsamt när man försörjer sig på att komma på recept och fotografera mat. Men sanningen är faktiskt att jag väldigt sällan bakar egen pizzadeg. Jag köper den ofta färdig på vår lokala pizzeria.

Det började för två år sen. När jag flyttade ihop och in hos Morten så fick jag inte bara bo med en av mina favoritpersoner. Jag fick dessutom en pizzeria på bakgården. Vi är nämligen grannar med en av Nörrebros bästa. Ute på trottoaren är det alltid packat av folk i klassisk Nörrebro-stil. Och under sommaren sitter där nästan alltid minst en person från pizzerian på bakgården och viker pizzakartonger och stapplar på hög. För där blir sålt mycket pizza på Stefanos.

Några gånger när doften av smält ost och oregano blir för intensiv kan jag inte motstå frestelsen och köper färdig pizza där. Men ofta föredrar jag att baka den själv, och då kan man gå ner på Stefanos och köpa en bit av deras pizzadeg. Den har jäst och är färdig att kavla ut. Hur smart?!

Den färdiga pizzadegen på min pizzeria är den perfekta lösning när det ska gå lite snabbt och jag är lat. Men när jag faktiskt kommer på att jag vill laga pizza i god tid brukar jag göra kalljäst pizzadeg. Det blir också väldigt bra – men det kräver så klart att man bestämt sig för det redan dagen innan, eftersom den gärna ska jäsa över natten.

3 tips till källjäst pizzadeg
✔ Du kan experimentera med mängden durummjöl i det här receptet. Testa till exempel att använda hälften durummjöl och hälften vetemjöl. Så länge den totala mängden mjöl är någorlunda lika stor blir resultatet oftast bra.
✔ Ska min pizzadeg jäsa över natten (cirka 24 timmar) brukar jag använda 5 gram jäst. Ska den jäsa från morgon till kväll (cirka 12 timmar) brukar jag använda 10 gram jäst. Vill du äta pizza om några timmar är det bättre att du använder mitt recept på helt vanlig pizzadeg.
✔ Det är inte alla förunnat att ha en bakmaskin, men om du har en ska du absolut använda den nu. Ju längre du knådar pizzadeg, ju lättare är det att kavla ut den senare i processen. Så se det som en investering i dina armmuskler om du står med en träslev och rör runt.

Recept: Kalljäst pizzadeg | Frk. Kräsen Recept: Kalljäst pizzadeg | Frk. Kräsen Recept: Kalljäst pizzadeg | Frk. Kräsen Recept: Kalljäst pizzadeg | Frk. Kräsen Recept: Kalljäst pizzadeg | Frk. Kräsen Recept: Kalljäst pizzadeg | Frk. Kräsen Recept: Kalljäst pizzadeg | Frk. Kräsen

Kalljäst pizzadeg
(4 små eller 2 stora pizzor)

5 g jäst
3 dl vatten
2 msk olivolja
1 tsk salt
2 tsk socker
2 dl durummjöl
Cirka 5 dl mjöl

Smula jästen i en skål.
Häll vatten i skålen. Rör ut jästen.
Häll i olja, socker och salt.
Blanda i mjöl. Arbeta ihop till en smidig deg.
Låt degen jäsa i 16-24 timmar. Nu kan degen användas till pizza.

Goda recept på pizza:
Vit pizza med salami, ruccola och tomater
Pizza med kantareller och picklad rödlök

1