2017-09-19

Balkongodling 2017 – Skörden

Det börjar verkligen bli hög tid att rensa upp och avsluta alla odlingar jag har på balkongen. Men det känns lite som om det aldrig riktigt kom igång, eller så var jag sent ute redan från början. För igår när jag plockade in alla tomater var många fortfarande gröna och det kändes som att plantan i sig hade kunnat ge så mycket mer än den gjorde. Men allt som allt är jag nöjd ändå.

Vi har fått massa tomater och flera gurkor. Tror det totalt blev 6 st stora fina saftiga gurkor vilket jag tycker är ett bra betyg för att ha odlat på balkongen. Och även om jag tycker att mängden tomater har sett lite fjuttig ut på plantan så blev det en himla massa när allt hamnade i en skål.

Odla tomat på balkongen

Jag har testat två nya tomatsorter i år och tycker att dom har funkat fint. Det är Ildi som er den gula päronformade tomaten. Tydligen ska den kunna ge upp till 120 st tomater per klase. Riktigt så många fick inte jag, men jag kunde helt klart ana det på mängden blommor. Ildi har en ganska söt men ändå frisk smak. Skalet är hårt och innuti är den riktigt saftig. Perfekt som snackstomat. Jag äter tomater som godis så den här passar mig perfekt!

 

Den senaste tiden har jag faktiskt inte alls tagit hand om mina odlingar på balkongen utan mer eller mindre bara låtit dem vara. Och det har funkat fint. Tack vädret för att du har varit lagom regningt och sett till att vattna lite då och då.

 

Odla tomat på balkongen

Den andra sorten vi har haft är Gardener’s Delight som är en klassisk körsbärstomat. Den har dessutom blivit utsedd till världens godaste tomat! Visst, den är supergod! Smakar mycket och tomatigt med en söt eftersmak. Fruktköttet är lite mjöligt, men det är inte det så det känns torrt, mer trevligt liksom.

Nu återstår bara det tråkigaste, att tömma krukorna på jord och städa upp. Men jag vet att det är så värt att göra i tid innan det blir för kallt och frosten och snön (!!!) kommer. Men det hoppas jag är ett bra tag till det händer. Och för er som undrar hur det ligger till med pallkragen. Ja, mycket av min gnista försvann när rådjuren åt upp allt så vi behöver inte prata så mycket mer om det.

Hur har det gått för er som odlar? Har ni fått en bra skörd?

Läs mer om mina odlingar

♡ Följ mig gärna på Bloglovin’InstagramPinterest & Facebook

 

0

Kommentera

Jag är sugen på att planera nästa år, när ska man börja sätta frön ute tycker du? x

Pepp! Jag brukar alltid börja med att så inomhus tidigt på året (typ februari/mars) och sen plantera om några gånger innan de tillslut får flytta ut. Mitt tips är att kolla redan nu vad du vill odla och sen kan du läsa på baksidan av fröpåsen när det är dags att så. Men mitt bästa tips, som jag är ganska dålig på att följa själv, är att vara ute i god tid och planera.

Jag plockade in av våra tomatplantor för 1,5 vecka sen. Många av de då gröna tomaterna blev konstigt brungröna så de lyckades inte. Har kanske 10 st. kvar som ska få mogna inne så de hoppas jag mer på. Skörden var på väg att bli riktigt stor och jag hade redan planerat för tomatsåskok. I år var dessutom första året jag hade tomater på friland (i pallkrage) och inte i lä vid vår terrass. Skyller det mest av min misslyckade tomatodling på det usla vädret. Morötterna däremot blev riktiga 10 poängare så en del av dem ska förvällas och sen frysas in i små bitar för kommande behov i vinter.

Jag håller tummarna för de 10 tomaterna! Ja, vädret har varit lite sisådär känner jag också. Jag får nog vara glad för att jag hade dem mot en solig vägg på balkongen. Men mina morötter som jag satte i pallkragen blev inte alls bra. Så träiga i mitten och supersmå. Trist för jag fick bara plats med 5 stycken i pallkragen 😛

Åh trist med rådjuren men himla fantastiskt vad du har fått skörda på balkongen! 😀

Ja, det är verkligen trist med rådjuren, men jag är himla nöjd ändå. 😀

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras. Obligatoriska fält är markerade *.