2017-06-27

Läget i pallkragen och oväntade gäster

Ni kanske undrar hur det går för mina odlingar nu? Jo, tackar som frågar. Vi kan väl kika på det! Som jag tidigare har berättat så har jag två ställen jag odlar på. Det ena är uppe på våran balkong. Där har jag två sorters tomater (Ildi och Gardeners Delight), slanggurka, mynta och numer också rabarber i kruka och en jordgubbsplanta som inte fick plats nere i pallkragen. Och jäklar var det växer på ändå! Det är tydligt när det har varit en soligare och varmare period att allt liksom trivs mer och växer.

 

Balkongodling – Tomat
Min ena tomat som växer sig större för varje dag.
Balkongodling – Rabarber i kruka
Rabarbersorten Barbro i kruka på balkongen. 

Sen har jag ju då pallkragen nere på baksidan av huset och även om det är på en plats som tyvärr har en del skugga på grund av hus och träd som står ivägen så tycker jag ändå det växer på himla bra. Jordgubbsplantorna har blivit stora och de breder verkligen ut sig. Plus att det är ett gäng jordgubbar på gång vilket jag är så peppad på.

 

Odla i pallkrage – Jordgubbar
Odla i pallkrage – Jordgubbar
Jordgubbar av sorten Sengana
Odla i pallkrage – Sockerärt

Så har jag ett gäng sockerärter också som jag ärligt talat nog är allra mest peppad på. Längtar så tills jag kan plocka dem direkt och stoppa i munnen. Men här behöver jag fixa någon slags spaljé som de kan klättra på. Jag tänkte jag skulle köpa en för att jag inte har tid att bygga en, men jag hittar ingen bra. Så jag får nog göra en egen variant ändå. Och så har morötterna och schalottenlöken vuxit till sig riktigt fina också. Men de är inte lika kul att kolla på eftersom de växer under jord.

Men så en dag i förra veckan när jag trodde att allt var som vanligt och jag spanade ner på pallkragen från balkongen så såg jag något konstigt. Det var liksom lite glesare. Det kändes nästan som om någon hade tagit bort något. Men eftersom jag bor på tredje våningen så är det en bit ner till marken och liksom lite svårt att se. Så jag gick ner till pallkragen för att kika närmare. Jaha. Vad tror ni jag möts av då?

Odla i pallkrage – Rådjur

Jo detta! Någon har ätit av ALLT! Jordgubbarna är liksom helt borta och är bara några stackars ensamma pinnar. Vad i hela fridens namn!?!

 

Odla i pallkrage – Rådjur Odla i pallkrage – Rådjur

Jahapp. Det verkar som att vi har haft hungriga rådjur på besök. Så. Himla. Tråkigt. Är det liksom ute med mina jordgubbar nu? Det är ju bara pinnar kvar.

 

Odla i pallkrage – Rådjur

Och sockerärtorna också. Totalt kapade. Vad sjutton liksom! Tack för det. Eller inte! Men jag är på riktigt så himla ledsen. Vad gör jag nu? Googlade lite och det verkar vara viltstängsel som är det enda alternativet. Men det känns inte direkt genomförbart. Så eh. Ja. Kommer sockerärtorna kunna fortsätta växa, eller är det kört för dem också? Annars får jag väl bara fokusera på sånt som växer under jord.

All uppmuntran och tips jag kan få just nu tar jag tacksamt emot. Det blev en kort karriär som pallkragebonde.

LÄS MER OM MIN ODLING

♡ Följ mig gärna på Bloglovin’, Instagram, Pinterest & Facebook

0

Kommentera

Fan vad tråkigt!! En föga tröst men jag stod precis lika snopen och ledsen när vi åkte till huset sist. Kanske mer väntat iof en skogstomt men dom hade ätit upp heeeeela min nysådda rabatt med sommarblommor. Så sjukt trist!!!! Vet inte om allt det ätna tar sig och om de äter det igen i så fall?

Åh fy vad trist. Jag tror de verkar gilla blommor extra mycket. Förstår dem dock. Gillar också blommor. Ja. Jag bor verkligen inte i skogen men ändå letar de sig hit. Hoppas något tar sig igen och att du får ha dina blommor ifred framöver.

Lotta

Kan du inte fästa nån slags reglar i hörnen på pallkragen och dra hönsnät runt? (Och även över så kan inga fåglar komma och sno bären av dig.) Borde gå att fixa nån konstruktion som kan öppnas så du kommer åt att rensa och skörda å så. Eller är de så sugna på godsakerna att de river ner nätet tro?

Lotta

Här var nån som gjort ungefär som jag tänkte. http://www.snigelbromsen.se/pallkrage1.htm

Ja men något sådant kan ju funka! Tack!

Ja jag har funderat på det. Men läste något om att rådjur i alla fall skiter i alla avgränsningar. Hm. Lurigt detta.

Lotta

För att hängna in hela trädgården med staket måste det vara jätte högt eftersom de hoppar så bra. Men de borde inte hoppa in i en inhägnad pallkrage i och med att det är så litet område så då fastnar de väl. Men nätet behöver nog fästas ganska stabilt för att inte desperata individer ska riva det. Läste också att nätet måste vara finmaskigt nog för att inte småfåglar skakomma igenom och fastna. I alla fall om man vill ha nät ovanpå också för att hålla hungriha skator borta som annars härna stjäl jordgubbarna.

Ja, det är ju sant att de kanske inte hoppar in i pallkragen, men lurigt ändå det där med småfåglarna. Som det verkar nu så kanske jag bara låter det vara och hoppas att jag får någonting av skörden.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras. Obligatoriska fält är markerade *.