2016-09-28

Vinfestival i Montecarotto

I morse när jag vaknade hörde jag hur regnet smattrade mot fönsterbläcket. Och när jag drog upp persiennerna var det fortfarande mörkt. Typsikt höst. Då tycker jag det passar fint med att drömma mig/oss tillbaka till i somras och när jag hyrde hus med ett gäng vänner i Italien. En av kvällarna körde vi till en av by som låg i närheten. Montecarotto. Där var det Verdicchiofestival. Verdicchio är en vit druva som odlas mycket och görs massa vitt vin just i området vi bodde och var i.

Vi körde längs med slingriga små vägar upp på en höjd och när vi parkerade bilarna möttes vi av den ↑ här ↑ utsikten. Vackert!

Verdicchio in festa – Montecarotto

Vi gick direkt till stora torget och kollade upplägget på festivalen vid informationen. Där fick vi några bra tips och sen fortsatte vi på upptäcksfärd genom den lilla byn Montecarotto.

Verdicchio in festa – Montecarotto

Solen var på väg ner och en kunde verkligen känna att det var en extra festlig stämning i byn. Vi promenerade längs smala gränder och letade efter ett ställe vi kunde få en bit mat, kanske rentav en liten aperitivo.

Verdicchio in festa – Montecarotto

Vi passerade den här magiska gröna väggen av murgröna!

Verdicchio in festa – Montecarotto

Så hittade vi till den här magiska takterassen på Palazzo Baldoni. Där beställde vi in en flaska Verdicchio och apertivo.

Verdicchio in festa – Montecarotto Verdicchio in festa – Montecarotto

Så fint att sitta på en takterass med fina vänner, se solen gå ner och äta lite mat med en flaska vin.

Verdicchio in festa – Montecarotto

Hela stan var full av uppträdanden och vi fick lyssna på italiensk country med tillhörande linedance. Något jag inte alls var förberedd på att få se i Italien. Mysiga små jazzband, ett stort gäng som hade vunnit (eller kanske bara tävlat i) Italiens variant av Talang. Överallt i smågränderna åt och dracks det. Folk var ute och det var så himla festlig stämning. Hela familjer satt vi långbord och barn sprang runt och lekte. Det är ändå något jag verkligen gillar med Italien, alla småbyar som har festivaler som de har. Det kan vara en festival för byns helgon, eller ett vin och hela byarna vaknar till liv och alla kan fira tillsammans. Fint är det.

 

MER OM ITALIEN:
☞ Ancona
Vi flyttar in i Villa Mami
Utflykt till Grotte di Frasassi
Välkommen till Villa Mami
Poolhäng och helgrillad fisk
En utflykt till havet, bad från klippor och utomhusbio
Midsommaraftom i Villa Mami
Utflyktsdag – Sassoferrato, Acqualagna, Passo Furlo
Urbino i solnedgång
En dag, tre måltider

 


 

TRANSLATION: Memories from a verdicchio wine festival in Montecarotto, Italy. 

 

0

Kommentera

En vinfestival är typ precis vad jag behöver en grå septemberdag som denna! Åh alltså bilden från restaurangen från kvällen. Jag kan bara känna stämningen och medelhavsbrisen ända hit <3

Anna María Larsson

Men ja! Har hört vinden vina och regnet piska mot fönstret hela natten. Önskar att jag var tillbaka i Italien.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras. Obligatoriska fält är markerade *.