2016-02-25

Vad jag egentligen gör om dagarna

photo-1422486578093-18e296095a04

Åh! Kan inte du berätta lite om ditt jobb som designer/art director/kreatör? Jag läser själv till designer och det börjar bli högaktuellt att söka jobb – tar kandidatexamen till sommaren! Skulle gärna höra hur du sökte och fick jobbet, var du jobbar och vad du gör när du jobbar på din arbetsplats? Är själv väldigt nervös inför framtiden och alltid skönt med tips och höra om personer som lyckats komma vidare liksom… 

↑ Den här frågan fick jag för ett tag sedan och idag tänkte jag försöka besvara den. Ibland kan till och med jag tycka det är lite knepigt att förklara det jag gör. Men hoppas ni hänger med ändå. Vi provar.

Jag jobbar som kreatör på en byrå, Äventyret, som jag var med och startade upp för två år sedan. Så jag sökte liksom inte jobbet utan i mitt fall var det att min gamla arbetsplats, Söderhavet ville göra om sin affär från att vara en webbyrå till att bli en mer renodlad designbyrå (så klart med ett digitalt hjärta, vad är inte digitalt idag liksom?). Jag blev då tillfrågad att vara med och starta upp en ny byrå med fokus på tjänstedesign. Det sa jag JA till och efter det var Äventyret startat. (För att göra en lång historia kort.)

Om jag ska sätta en titel på det jag gör är det designer eller art director. Allt jag gör i jobbet har en slags grund i det digitala. Alltså, sånt du gör på internet eller i en smart phone, det kan antingen vara en helt vanlig hemsida eller en tjänst (det kan vara alltifrån hur ett bokningsflöde ser ut, ex hur bokar du en biobiljett på nätet till komplicerade tjänster så som ex RunKeeper. Jag hävdar så klart inte att jag har gjort något av de här grejerna, det är mer exempel på vad jag menar med tjänst). Jag är den som bestämmer hur saker och ting ska se ut. Allt från helheten av sidan så som vilket uttryck ska sidan ha till mindre, men viktiga detaljer som hur ska det kännas när en fäller ner en meny, hur ser det ut när du klickar osv.

Utöver det sitter jag ofta och idéear fram koncept över hur saker borde fungera. En kund kan komma med ett problem som de har som vi sedan kommer på en lösning till som mynnar ut i en digital tjänst. Då idéar jag fram en idé med mina kollegor om hur det borde fungera. Oftast innan vi kommer fram till den slutliga idén har vi flera workshops med våra kunder där vi gör olika övningar för att besvara de frågor vi har så att vi förstår deras problem ännu bättre.

Vi jobbar mycket med att ta fram prototyper på de tjänster vi gör som sen blir beslutsunderlag för styrelser på stora företag. För med en prototyp i handen är det lättare för dem att ta beslut om de ska lägga pengar på att utveckla något. På grund av detta så är typ allt jag gör mer eller mindre superhemligt och jag kan inte prata, visa eller berätta om mina projekt. Så klart en nackdel när jag ska försöka förklara vad jag egentligen sysslar med. Men också lite kul i och med att jag får jobba med hemliga grejer.

Mina dagar kan se väldigt olika ut och det är ett hyfsat varierat arbete, vilket jag tycker är himla kul. Men majoriteten av tiden sitter jag vid datorn och ritar ut saker som jag sen lämnar över till en utvecklare som gör om mina tankar till kod.

Ett råd är att försök komma på vad du tycker är roligt att göra och vad som är viktigt för dig på en arbetsplats. Skriv ner och ha i bakhuvudet när du söker jobb och träffar potentiella arbetsplatser. MEN! Kommer du inte exakt på vad du vill göra är det inte hela världen. Prova dig fram. Det är ok att ångra sig.

Lycka till med framtiden, jag tror det kommer lösa sig alldeles utmärkt tillslut. 

Okej, hoppas ni hängde med på vad jag pratar om. Jag har försökt att förenkla och förklara så gott jag kan så att folk utanför min bransch ska hänga med och förstå vad jag egentligen sysslar med. Har ni fler frågor om jobb, utbildning, eller liknande fråga på så ska jag svara.

 

TRANSLATION: A somewhat short (but long) explanation in simple words of what I actually work with. 

0

Kommentera

Svar: Det blir lätt så att man inte åker så ofta, särskilt om man inte har någon att åka med! En loppiskompis är nog en bra idé!

Jaaa vad kul att läsa, äntligen fattar jag vad det går ut på haha 😉 Är saker som blivit beslutade och faktiskt blivit utvecklade och färdiga också hemliga? Vore kul annars att se exempel på vad ni gjort för grejer även om dom är ”gamla” 🙂

Anna María Larsson

Hehe. Nej, de är ju såklart fritt fram att visa. Kan försöka gör det framöver.

Spännande att läsa och få ta del av vad du gör. Det är häftigt hur det syns på allt du gör vilket öga du har för design och foto.

Anna María Larsson

Kul att du tycker det. Tack fina!

Men å, det låter verkligen hur roligt som helst! Nu vill jag också va AD… Hehe

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras. Obligatoriska fält är markerade *.