2015-12-17

FILMTIPS – 2 dokumentärer och 1 film

Idag vill jag tipsa om tre saker jag har tittat på den senaste tiden. Det är två dokumentärer och en spelfilm. Perfekt nu när ledigheten kommer att faktikt ta sig lite tid och sitta ner framför TVn en stund.

VIRGIN MOUNTAIN
Först vill jag tipsa om en film som jag såg på Stockholm filmfestival. Filmen heter Virgin Mountain (originaltitel → Fúsi) och är en isländsk film som handlar om Fúsi, en 43 årig man som fortfarande bor med sin mamma. Han är en riktig enstöring och beter sig som ett stort barn. Blir mobbad av några kollegor på jobbet och har fasta rutiner som han gärna inte rubbar. Men så en dag får han ett presentkort på en kurs i line-dance och hans inrutade liv börjar plötsligt att rubbas.

En film som fick mig väldigt glad och med en fin känsla inombords. Faktiskt en av de bättre filmer jag sett på länge. Gillar det karga, typiskt isländska miljöerna och skådespeleriet från nästan alla skådespelarna.

 

TWINSTERS
Är en dokumentär som handlar om Sam och Anaïs, både adopterade från Syd Korea, den ena uppvuxen i USA och den andra i Frankrike. Genom ett klipp på YouTube får Anaïs syn på Sam och tycker att de verkar vara himla lika varandra. De får kontakt och den stora frågan om de kan vara tvillingar kommer upp. Vi får följa dem (mest från Sams perspektiv), genom skype, whats app och när de planerar att träffas för första gången på riktigt. Samt allt som händer efter det. Det låter ju som den perfekta spelfilmen, men det är på riktigt och så kul att få se. Finns på Netflix.

(Och just det, efter påminnelse från Lovisa så finns det ju även en annan tvillingdokumentär som handlar om två kinesiska tvillingar som separerades vid födseln. Också himla bra! Den heter Tvillingsystrar och finns på SVT Play.)

 

COWSPIRACY
Sist, men absolut inte minst tycker jag att alla ska titta på Cowspiracy. Det handlar om miljöpåverkan från kött och mjölkindustrin dvs boskapsindustrin. Fakta på fakta radas upp och det går rätt fort, men om en är lite fokuserad och verkligen tittar så är det väldigt mycket intressant och tänkvärt som det pratas om. Jag är medveten om att dokumentären har blivit kritiserad, men likväl så är jag övertygad att det ligger mycket i det som cowspiracy tar upp. Finns på Netflix och på Youtube.

 

TRANSLATION: Three things I’ve been watching lately. The Icelandic movie Virgin Mountain, the two documentaries Twinsters and Cowspiracy. I liked all of them. 

0

Kommentera

grymma tips! tack! tvillingdokumentären påminner om en liknande historia om två kinesiska tvillingar som separeras vid adoptionen och den ena växer upp i sacramento och den andra i norge (http://www.svt.se/dokumentarfilm/tvillingsystrar) riktigt bra! synd att jag inte har netflix längre, men ska absolut lägga tipsen på minnet.

Men just det! Har sett den och tänkte tipsa om den när jag skrev inlägget, men tack för påminnelsen.

Det låter som grymt bra filmer helt i min smak. Har skrivit ned titlarna, så hoppas jag att jag kan få tag i dem. Tack för tipsen!

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras. Obligatoriska fält är markerade *.