2015-11-09

Jakten på den perfekta kladdkakan


Källa

Den 7:e november var det tydligen kladdkakans dag. Svårt att hålla koll på med alla dessa temadagar, men en dag jag gärna firar med tanke på hur gott jag tycker det är. Tyvärr har vi ett litet problem i mitt hushåll. De senaste gångerna Philip eller jag har bakat kladdkaka har de liksom inte blivit något kladd alls. Ett himla stort minus om du frågar mig. En kladdkaka ska ju vara kladdig, det säger ju sig självt.

Vi har testat olika recept, olika gräddtider med mera. Men det blir aldrig gott längre. Jag vete tusan vad vi kan göra för fel och just nu skyller vi på våran ugn. Men! Jag är redo att gå till botten med det här problemet och har bestämt mig för att hitta den perfekta kladdkakan som är sådär lagom kladdig och geggig i mitten med en bra yta utanpå.

Till detta behöver jag då eran hjälp, google har hittills inte funkat bra då vi senast googlade upp en, enligt receptet, superkladdig kladdkaka men den var mer som en sockerkaka med kakao i än någon kladdig historia. Och då hade vi inte ens inne den i ugnen lika länge som receptet sa.

Hur som helst. Om just du har ett gott och kladdigt recept på en kladdkaka, eller små trix hur du brukar göra för att få den så kladdig, kan du inte dela med det till mig då? Jag skulle bli så tacksam. Kommentera med en länk eller med själva receptet här på inlägget. Eller om du hellre vill maila, skicka då till annamarialarsson[at]gmail.com

Då har vi en samling med alla goda kladdkakor på ett och samma ställe. Tänk vad bra det vore.

 

TRANSLATION: Here in Sweden we have this cake called Kladdkaka, I think it’s translated to sticky-cake. It’s so delicious it has it’s own day and now I’m looking for the ulitimate recepie.

0

Kommentera

Hmm, använder du varmluftsugn? I så fall kan det vara bra att stänga av ”varmluftsfunktionen” om det går. Ett annat tips är att höja ugnstemperaturen något och samtidigt korta gräddningstiden. Bästa tipset är dock att ta ut kakan ur ugnen medan den fortfarande är bra mycket rinnigare än vad man tror är okej. Låt den sedan svalna, förvara den i kylen över natten och ät den dagen därpå – perfekt kladdig!

Jag har experimenterat i ett par månaders tid för att få till det perfekta receptet på en rejält KLADDIG kladdkaka i mugg och som man gräddar i micro. Ibland orkar man liksom inte vänta mer än 5 minuter på kladdkaka… 😉 De recept som finns på nätet har lett till chokladsockerkaka istället (precis som för dig), men efter många egna försök fick jag äntligen till ett recept som var precis som jag ville ha det. Sjuuuuuuuukt god kladdkaka i mugg och överlägset bäst i kategorin muggkaka om jag får säga det själv… 😉 Här är länken till receptet: http://www.hungryheart.se/2015/11/07/recept-pa-kladdkaka-i-mugg-till-kladdkakans-dag/

P.S. Jag tror att man brukar kalla det för Mudcake på engelska, men jag har sett att just ordet ”kladdkaka” har börjat bli ett begrepp även utomlands.

Tack för bra tips. Använder inte varmluftsugn alls, men ska testa ta ut den ännu tidigare och kanske höja temperaturen lite. Det där lät ju helt supergott, men jag har ingen micro. Tyvärr.

Blev hitskickad av Ruth och jag hat det perfekta kladdkakereceptet! Dock intenmed mig där jag är just nu men ska försöka komma ihåg att lägga ut det om dryga veckan. Påminn mig gärna om inget händer.

Har samma erfarenhet som Ruth angående bak i varmluftsugn.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras. Obligatoriska fält är markerade *.