2015-08-01

Så här skördar jag min basilika

How I harvest my basil

Nu ska vi ta en liten titt på hur min basilika mår. Ni har ju kunnat följa basilikan från liten basilika-bebis, till när jag planterade om första gången, när de fick flytta ut på balkongen, till hur den ser ut idag.

Tyvärr har väl basilikan inte varit helt optimalt skött i och med att jag har varit bortrest lite av och till den här sommaren. Vatten har den fått så den har klarat sig, men jag har inte hållit efter den genom att beskära den med jämna mellanrum och så. Men det som jag tycker är bra med basilika är att det egentligen inte behöver vara så himla noga. Den växer liksom ändå. Det viktigaste är väl att det inte är för kallt för den. Jag har som regel att det måste vara över 10°C  ute dynget runt innan den får flytta ut. Basilikan är nämligen väldigt känslig för kyla och fryser den får den svarta eller mörka blad som tyvärr inte går att rädda. (Får du det är det bara att klippa bort dem dock så kan förhoppningsvis resten av plantan leva vidare.)

Jag tänkte gå igenom hur jag skördar och sparar min basilika.

How I harvest my basil

Om du ser att det börjar komma blommor, knipsa då bort den. Nu börjar jag dock fundera på anledningen till varför man ska göra det. För i Italien när vi köpte basilika så var det fullt av blommor på. Är det någon av er som vet anledningen? Jag har för mig att jag hört att det har något med att basilikan kan bli besk om det blommar. Nåja, jag knipsar i alla fall bort blommorna så fort jag ser dem.

How I harvest my basil

När det kommer till själva beskärandet av basilikan brukar jag kapa den ganska så kraftigt när jag väl gör det. Kolla en bit ner på plantan och klipp av strax ovanför där ett bladpar växer ut.

How I harvest my basil

Så här ser det ut när jag har kapat plantan.

How I harvest my basil

Sen har du en riktigt fin topp att rensa.

How I harvest my basil

I år hade jag tolv plantor som fick flytta ut i balkonglådorna och det blir faktiskt en rätt så rejäl skörd av dem.

How I harvest my basil

Förra året fick jag världsrekordsstora bailikablad, det är nog inte fallet i år, men rätt stora blad blev det faktiskt ändå. Perfekt att göra pesto med.

How I harvest my basil

När jag har klippt ner och rensat alla blad lägger jag dem i plastpåsar.

How I harvest my basil

Sen tömmer jag plastpåsen på all luft och fryser in. Funkar superbra att ta krossa i påsen när de är frysta och ha i matlagning eller att som sagt göra pesto av.

How I harvest my basil

Och så här ser alla plantor ut när de är klippta. Sen växer dom till sig och kan skördas igen efter några veckor. Hagelskuren får bli en extra bonus. Den kom liksom och överraskade mig när jag höll på med detta. Svensk sommar alltså, gott’a love it!

Undrar du vad du ska göra med all din basilika?
Här kommer ett recept på världens bästa pesto

0

Kommentera

Så härligt och bra inlägg (bonuspoäng för haglet, haha)! Mina basilikaplantor brukar alltid dö så småningom, men sen jag fick ett miniväxthus har den nuvarande klarat sig bra. Den är fortfarande ganska liten men jag har hopp för framtiden. Bra med beskärningsguide då! Jag visste tex inte alls att en ska hålla nere blommorna så det tackar jag för 🙂

Fint att du gillar och kul att din planta har klarat sig! Då kan du göra en god pesto så småningom 🙂

Men wow! Blir så imponerad! Nu blev jag jättesugen på att försöka mig på detta till nästa år. Det är så roligt att så många i bloggvärlden börjat (kanske har pågått jättelänge?) intressera sig för plantor och sånt för jag har noll koll på sånt. Samtidigt är det ju så fint och härligt att kunna ha massa växter hemma och framför allt att kunna plantera ätbara grejer. Det är ju nästan det bästa och finaste med bloggar att det sprids och delas så mycket kunskap inom så många områden. <3 Superfint inlägg som ska sparas!

Ja gör det! Det är kul och enkelt. Jag har alltid planterat och odlat då jag växte upp med ett stort trädgårdsland hos mina föräldrar. Men jag håller med dig. Så himla kul att fler har börjat skriva om odling. Älskar det!

Alltså wow. Minns förra årets, men dessa är ju också enorma!? Mina bara dör hur jag än gör. Mycket vatten? Dör. Lite vatten? Dör. Mellanmängd vatten? Dör. Mycket sol? Dör. Lite sol? Dör. Både och? Dör. Kombo av allt? Dör. Förstår inte vad jag gör för fel.. Men det kanske är att den får stå inne eftersom vi inte har balkong?

Svårt att säga, för mig har det snarare varit en utmaning att ta död på dem. Kan ju i och för sig ha att göra med att de är inomhus. Håll ut och ge inte upp är mitt tips 🙂

Och jag som tyckte att mina plantor var ganska stora – men de är extremt små i jämförelse med dina bjässar till plantor. Riktigt imponerande! Vad är ditt hemliga knep undrar man ju? 😉

Haha! Knep och knep, när jag flyttar ut mina plantor på balkongen planterar jag dem i en blandning av planteringsjord och kogödsel. Men det gör jag å andra sidan med allt som flyttar ut på balkongen. Men det är å andra sidan kanske det som gör susen. 🙂

Mina basilikor har inte tagit sig alls i år, de har inte blivit större än typ 10 cm! Och det är min favoritkrydda! Nåväl, myntorna och citrontimjan är hur stora som helst i alla fall 🙂

Mynta och citrontimjan är ju ändå inte fy skam det heller.

herrejävlar det bladet som är som din hand!!!!!

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras. Obligatoriska fält är markerade *.