2014-11-05

Stockholm Filmfestival 2014

Idag börjar Stockholm filmfestival 2014. Sen Philip och jag flyttade till Stockholm 2008 så har vi mer eller mindre gått på filmfestivalen varje år. Det är kul att se ny film och film från andra länder som jag annars kanske inte alls hade sett. Hittills har jag bokat in mig på 11 filmer, 1 kortfilmstävling och 1 seminarium. Men jag har också några luckor som jag skulle kunna fylla med mer film om jag hinner. 12 dagar med massa film och startskottet går ikväll när vi går på öppningsfilmen Gentlemen.

De här filmerna peppar jag lite extra på just nu.


Gentlemen
 – Årets öppningsfilm
Blåslagen barrikaderar sig författaren Klas Östergren i den excentriske Henry Morgans paradvåning på Hornsgatan i Stockholm där han hyr ett rum. Allt började ett år tidigare när Klas möter Henry på boxningsklubben Europa och dras in i hans osannolika värld. Henry, som med dödsförakt delar älskarinna med den ljusskygge affärsmannen Wilhelm Sterner, är nu spårlöst försvunnen och Klas fruktar för sitt liv. Desperat nedtecknar han krönikan om Henry Morgans fascinerande liv och äventyr.


The Salt of the Earth
 – Dokumentär
Med kameraobjektivet riktat mot platser och samhällen som hittills har undgått att påverkas av den moderna civilisationen har den brasilianska fotografen Sebastião Salgado (som i somras ställde ut på »Fotografiska«) rest världen över för att dokumentera den medan den finns kvar. Denna Cannes-vinnande dokumentär är ett ode till hans omistliga gärningar för bildjournalistiken.


Whiplash
– Drama
Jazzorkestern förvandlas till ett slagfält när skolans bandledare kliver in i rummet och bestraffar varje taktlöst felslag med en örfil och en utskällning. I en förvriden blandning av »Döda poeters sällskap« och »Full Metal Jacket« porträtteras en vansinnig musiker som inte accepterar några ursäkter i hans strävan efter ett fulländat resultat.


Birdman or (The Unexpected Virtue of Ignorance)
 – Komedi / Drama
Michael Keaton i rollen som avdankad skådespelare – en gång i tiden känd som superhjälten Birdman. Nu försöker han ge karriären en nystart genom att sätta upp en Broadwaypjäs men verkligheten ger hans ego en rad smällar. Regissören Alejandro González Iñárritu lämnar här tunga dramer som »Babel« och »Biutiful« för en komedi inspelad för att kännas som om den vore filmad i en enda tagning.


Wild
 – Biografi / Drama
För att bryta destruktiva mönster efter mammans död snör Cheryl på sig vandrarkängorna och ger sig ut på ut på en svår men renande vandring på 180 mil, tvärs över USA:s kontinent. Reese Witherspoon gör en Oscarstippad rolltolkning i Jean-Marc Vallées annorlunda kärlekshistoria mellan mor och dotter, baserad på succéromanen med samma titel.


Mommy
– Drama
Diane har svårt att hantera sin utåtagerande tonårsson med bokstavsdiagnos, nyligen hemkommen från ett vårdhem. Såväl mor som son är på väg att tappa fotfästet och det hela utvecklas till ett mindre helvete. Undsättningen kommer i skepnad av en grannkvinna.

Utöver all härlig film jag ska se ska jag hinna med jobbet också och att äta och sova. Tur i alla fall att det är något kul jag ska göra på kvällarna. Då känns det gråa och trista novembermörkret lite bättre.

0

Kommentera

Mysigt med filmfestival!! Du kan ju hojta om du ser mig i Gentlemen, kan hända att jag står och slår på en polis vid ett kravallstängsel eller chillar lite utanför Mullvaden 1978 🙂

Åh var du med! Såg dig inte, men borde ha spanat noggrannare om jag hade läst detta innan.

Ser ut att bli grymt! Skulle typ vilja se alla.

Wow blir bara super avis på detta jue. Vill också gå på filmfestival måste vara bland det mest fantastiska, att bara få se film och komma in i den ena världen efter den andra. Magiskt! Krma!

Ja, men det är helt fantastiskt kul.

Roligt med nya filmer, ser fram emot Wild och den där dokumentären som jag inte kommer ihåg vad den heter och som jag inte orkar bläddra upp på sidan för att läsa vad den heter.. Hehe. Den i alla fall, med natur, den ser jag fram emot!

Dokumentären (The Salt of the Earth) var så himla bra, så får du chansen, se den!

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras. Obligatoriska fält är markerade *.