2013-10-24

Världens största basilikablad?

Worlds largest Basil leaf?

Här kommer fortsättningen på min basilikaföljetång. Det hela började ju innan sommaren som små små frön. Hela sommaren har jag tagit hand om och vårdat min basilika på balkongen ömt (nåja), hyfsat i alla fall. På något himla konstigt vänster så har basilikabladen vuxit och blivit helt enorma. Jag har googlat lite och tror banne mig att det kan världens största basilikablad som har vuxit på min balkong.

Worlds largest Basil leaf? Worlds largest Basil leaf?

Hela 14 cm på bredaste stället och 18 cm på längden. Det är så sjukt stort! Och det bästa!? Jag har kunnat göra mängder av pesto och kommer kunna göra det en lång tid framöver eftersom jag har frusit in massor av basilikablad.

UPPDATERING: Kolla gärna in 2014 års basilika. Den var ännu större! Här kan du se den.

0

Kommentera

Nämen den var verkligen stor!

Haha oj! Basilika är för övrigt något av det godaste som finns som krydda, hihi.

Har du kvar bladet? Kan du inte höra med guinness rekord, du kanske får vara med i boken =) Nu när jag tänker på det så kanske guinness var nåt bara fanns på 90-talet?!

OJ! Hur gör du!? Jag har odlat basilika flera somrar i rad men bladen tycks aldrig vilja växa till sig. Blir små fjuttiga blad som knappt smakar något. Andra kryddor lyckas jag bra med, men inte basilika som typiskt nog är min favorit.

Ärligt så vet jag faktiskt inte hur jag lyckas. Antar väl att det är mycket tur blandat med lite kärlek som är hemligheten. Framförallt tror jag trixet är att så från frö och inte köpa en hårt och snabbt driven planta.

Cecilia

Googlade just om världens största basilikablad och fann din sida. Jag har just nu ett blad på min ena planta som är 19 cm lång och 15 cm bred. Det är helt galet vad stora vissa blad blir. Kom du fram till om det fanns ett rekord nånstans?

Ja visst är det galet vad stora bladen kan bli. Jag slog faktiskt det här bladet redan nästa år, alltså år 2014 och fick ett ännu större blad. Du kan läsa om det här: http://dnilva.se/2014/08/varldens-storsta-basilikablad-2-0/

Vad jag kom fram till efter mina egna googlingar så är det att mitt andra blad (det i det länkade inlägget) är världens största. Mailade guinnes rekordbok, men de hade ingen kategori för detta, utan det här rekordet skulle i så fall gå in på världens största blad på en planta, vilket ju ett basilikablad aldrig skulle kunna vinna. För det bladet var några meter stort i diameter. Nåja, du och jag får stoltsera med att vi har superstora blad helt enkelt!

Petter

Vet du vad basilikasorten som du odlade heter?

Anna María Larsson

Tyvärr, gör jag inte det. Jag har för mig att de här fröna kom i någon ”mixed herbs”-påse. Året efter fick jag dock ännu större blad. Här kan du se dem: http://dnilva.se/2014/08/varldens-storsta-basilikablad-2-0/

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras. Obligatoriska fält är markerade *.